Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Μετά τον Κολ, και ο Χέλμουτ Σμιτ «θάβει» τη Μέρκελ


από το ΒΗΜΑ

Μετά τον Κολ, και ο Χέλμουτ Σμιτ «θάβει» τη Μέρκελ


Σε όλο και δυσκολότερη πολιτική θέση βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ: μπορεί να αναδείχθηκε εκ νέου από το περιοδικό Forbes ως η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, αλλά δέχεται πλέον διασταυρούμενα και ομαδικά πυρά για την πολιτική της, αφού εναντίον της στρέφονται δυο ομάδες «αγανακτισμένων»- τόσο αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο οφείλει να στηρίξει πιο αποφασιστικά και με νέα κεφάλαια το ευρώ και τα υπερχρεωμένα κράτη -μέλη, όσο και εκείνου που θεωρούν ότι μετά την 21η Ιουλίου η Ευρωπαική Ενωση τείνει να μεταλλαχθεί σε «ένωση μεταφοράς χρεών» από τις φτωχές στις πλούσιες χώρες, με πρώτο θύμα τους γερμανούς φορολογούμενους.

Μετά τον μέντορα της, Χελμουτ Κολ ο οποίος εξαπέλυσε νέα ολομέτωπη επίθεση κατά της πρώην προστατευόμενης του, ήρθε χθες η σειρά ενός ακόμη πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, του Χέλμουτ Σμιτ, να στρέψει τα πυρά του ενάντια στην πανταχόθεν βαλλόμενη ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών. Οπως είπε ο Σμιτ, σε εκδήλωση της εφημερίδας Die Zeit στη Φρανκφούρτη, «πρέπει να μπορεί κανείς να βασίζεται στους Γερμανούς, έχει απόλυτο δίκιο επ΄ αυτού ο Χέλμουτ Κολ».

Ο Σμιτ επέκρινε έντονα και τους χειρισμούς του νυν κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο όσον αφορά την ελληνική κρίση. «Καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε την εντύπωση ότι της είναι αδιάφορο εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Η Γερμανία δημιούργησε την εντύπωση ότι ουσιαστικά δεν θέλει να βοηθήσει τους Ελληνες. Αυτό δεν ήταν ούτε χριστιανικό ούτε ευρωπαϊκό», φέρεται να δήλωσε ο πρώην καγκελάριος.

Δεν έχει πυξίδα η πολιτική της
Οσο για τον Χέλμουτ Κολ, αυτός βρήκε ξανά την ευκαιρία να «ξεσπαθώσει» κατά της πολιτικής του «θυγατέρας», που άλλωστε ανέβηκε τη σκαλα της κομματικής ιεραρχίας με το παρατσούκλι «το κορίτσι του Κολ». Ο πρώην καγκελάριος τόνισε συγκεκριμένα ότι η πολιτική της διαδόχου του «δεν έχει πυξίδα ούτε άγκυρα», γεγονός που «απειλεί να εξασθενήσει την επιρροή της Γερμανίας στο εξωτερικό». 
«Οι τεράστιες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να αποτελέσουν καμία δικαιολογία για να μην έχεις άποψη ή ιδέα πού ανήκεις και πού πας», διεμήνυσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ένας εκ των ηγετών που συνέβαλαν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τη δεκαετία του ΄90, στη διμηνιαία επιθεώρηση Internationale Politik.

Μιλώντας για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε ότι τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα, αλλά προσέθεσε ότι είχε ταχθεί εναντίον της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, εάν δεν εφαρμόζονταν προηγουμένως μεταρρυθμίσεις.

«Εάν ήμουν εγώ καγκελάριος, η Γερμανία δεν θα συναινούσε στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς να υπάρξουν βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε - σε ένα πολιτικό «καρφί» που στρέφεται βέβαια περισσότερο κατά του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Δεν ισχύει όμως το ιδιο για τις επικρίσεις του όσον αφορά την Λιβύη: ο Κολ επέκρινε εντονότατα το γεγονός ότι η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή της απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και την προστασία των αμάχων.

Επεσήμανε ακόμα ότι η επιρροή της Γερμανίας στις ΗΠΑ υποχωρεί και υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως ένας Αμερικανός πρόεδρος θα ερχόταν στην Ευρώπη και δεν θα επισκεπτόταν τη Γερμανία. «Η Γερμανία εδώ και μερικά χρόνια δεν αποτελεί πλέον υπολογίσιμη δύναμη - ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό», είχε δηλώσει ο πρώην καγκελάριος.

Η Μέρκελ επιχείρησε να απαντήσει διακριτικά, τονίζοντας ότι «καθε εποχή έχει και τις δικές της ανάγκες», και «λιβανίζοντας» εκ νέου τον μέντορα της. Αλλά η ζημιά είχε γίνει…

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Οι σκληρές δηλώσεις των Κολ και Σμιτ γίνονται περίπου ένα μήνα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για το πακέτο διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης. Αυτή ακριβώς η αντιπαράθεση ανάγκασε την Ανγκελα Μέρκελ να ματαιώσει την επικείμενη επίσκεψή της στη Ρωσία καθώς αυτή είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και τον μηχανισμό EFSF.

Μάλιστα, τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν χθες, επικαλούμενα πηγή του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ότι η συζήτηση στη Μπούντεσταγκ ίσως αναβληθεί για μία εβδομάδα στις 29 αντί για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Και να ήταν μόνον ο Κολ… Θέση έχουν πάρει, επίσης, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, υπουργοί (αίσθηση προκάλεσε, ασφαλώς, η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας και «δελφίνου» του κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λέγκεν), αλλα και τραπεζίτες και μεγαλοβιομήχανοι.

Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα δύο κορυφαία στελέχη του CDU: αφενός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος χαρακτήρισε παράτυπη την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και, αφετέρου, ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, που ισχυρίστηκε ότι έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος των βουλευτών.

Με τις επικρίσεις όλων των παραπάνω διαφωνεί βεβαια και ο πραγματικός διαχειριστής της κρίσης από γερμανικής πλευράς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του EFSF και δήλωσε από τη Φραγκφούρτη ότι είναι «επείγουσα ανάγκη» ο μηχανισμός να μπορεί «να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε η ΕΚΤ να μην είναι ο μοναδικός θεσμός που θα έχει αυτή τη δυνατότητα». Ηταν δε κατηγορηματικός στην άποψή του ότι η αύξηση των κεφαλαίων στα 440 δισ. ευρώ -μια απόφαση που έχει ληφθεί αλλά δεν έχει υλοποιηθεί- θα ικανοποιήσει και θα ηρεμήσει τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου