Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μαύρες προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας το Φθινόπωρο

 
από το Capital.gr
Του Γιάννη Αγγέλη
Εκτίναξη της ανεργίας στο 17% από Σεπτέμβριο και κοντά στο 22% μέσα στο 2012 προβλέπουν οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και κατά κύριο λόγο στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα. Από το Φθινόπωρο, όταν αρχίσουν να κλείνουν σιγά - σιγά οι τουριστικές μονάδες το πρόβλημα θα φανεί σε όλο του το μεγαλείο, ενώ μέσα στο επόμενο έτος, και εφόσον η ύφεση συνεχίσει να «χτυπά» την ελληνική οικονομία, τα ποσοστά της πραγματικής αλλά και της στατιστικής ανεργίας θα εκτοξευθούν σε πρωτοφανή μεγέθη. Οι κλάδοι που πλήττονται είναι ο τουρισμός, που λόγο συγκυρίας αλλά και προγραμμάτων επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που «τρέχουν» μέχρι το τέλος του μήνα, δεν θα έχει πρόβλημα, το εμπόριο που χτυπιέται πολλαπλώς και η οικοδομή.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν δεν ληφθούν άμεσα, στοχευμένες δράσεις, όπως είναι για παράδειγμα η ....
 
 
 
 
στήριξη της οικοδομής, τότε το φαινόμενο θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, γκρεμίζοντας την κοινωνική συνοχή και καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, την ανέχεια, ακόμη και τη μετανάστευση. Είναι χαρακτηριστικό, πως βάσει των εκτιμήσεων, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην οικοδομή βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η δραστηριότητα στον κλάδο έχει υποστεί επικίνδυνη καθίζηση συμπαρασύροντας δεκάδες συναφή επαγγέλματα. Πανελλαδικά το ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει ξεπεράσει το 50%, ενώ κατά τόπους ανέρχεται ακόμη και στο 90%. Η κρίση πλήττει όλο το φάσμα του οικοδομικού κλάδου και των δημοσίων έργων, με το οποίο σχετίζονται και δεκάδες επαγγέλματα (μηχανικοί, τοπογράφοι, οικοδόμοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, αλουμινοκατασκευαστές, σιδηροκατασκευαστές, κ.α. ) καθώς και τις επιχειρήσεις εμπορίας οικοδομικών υλικών, ειδών υγιεινής, κουζίνας, επίπλων, κουφωμάτων κ.λ.π. , που προβαίνουν σε απολύσεις ή βάζουν λουκέτο.

Δεν είναι τυχαίο, ότι την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε την αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.), ή ανέγερση οικοδομής έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.


Αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, σχεδιάζουν προγράμματα στήριξης των εργαζόμενων στον κλάδο, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί πρόγραμμα κατάρτισης άνεργων οικοδομών και συναφών επαγγελμάτων, με αντικείμενο την εκμάθηση σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Με το πρόγραμμα αυτό, θα ξεκινήσει πιλοτικά, η εφαρμογή του μέτρου των επιταγών κατάρτισης (voucher) που αποτελεί πρόταση των εμπλεκόμενων φορέων, τα τελευταία χρόνια. Η αρχή θα γίνει από τους άνεργους οικοδόμους και το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους, προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, και βάσει των μετρήσεων που γίνονται ώστε να καταγραφεί το φαινόμενο στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά το φθινόπωρο -οπότε θα έχει τελειώσει και η τουριστική περίοδος - οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τους 900.000. Αυτό σημαίνει ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει στο 18% και μαζί με τα ποσοστά που δεν δηλώνονται αναμένεται να φθάσει μέχρι και το 22%. Αλλά και το 2012, βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων, η ανεργία θα σκαρφαλώσει, ίσως και να ξεπεράσει το 20%, με αποτέλεσμα περίπου 1.200.000 άνθρωποι θα βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου