Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τα καρυκεύματα ασπίδα ενάντια στις λιπαρές τροφές


από το ΒΗΜΑ

 Η προσθήκη τους στα παχυντικά φαγητά μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό
 



Εάν θέλετε να σωθείτε από την επιβαρυντική για τον οργανισμό σας δράση των λιπαρών ενός «φουλ-έξτρα» παγωτού προσθέστε στον… πειρασμό λίγη κανέλα. Εάν πάλι επιθυμείτε διακαώς να γευτείτε ένα άκρως λιπαρό φαγητό με σάλτσες ή κρέμα γάλακτος, βάλτε του αρκετό πιπέρι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό. Αυτό συμβουλεύουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ένα μίγμα καρυκευμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει το στρες που προκαλούν οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές στην καρδιά.

Κάθε φορά που τρώμε, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τις θερμίδες που λαμβάνονται από τους υδατάνθρακες για ενέργεια ενώ τις περίσσιες θερμίδες τις μετατρέπει σε ......




από την Ελευθεροτυπία
του Στάθη


Εκτός ΔΝΤ η Ισλανδία


από το Newsbeast.gr
Εκφράζονται ανοιχτά αμφιβολίες για τις... «συνταγές» της Εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τα προτεινόμενα μέτρα «εξυγίανσης» του ΔΝΤ σε Λατινική Αμερική και Άπω Ανατολή, η πολιτική ηγεσία της Ισλανδίας ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα.

Τρία χρόνια μετά την εμπλοκή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού στα οικονομικά δρώμενα της χώρας, η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Johanna Siguroardottir, ανακοίνωσε την διακοπή της «συνεργασίας» και την αποχώρηση του αρμόδιου κλιμακίου από τη χώρα.


Ο υπουργός Οικονομικών, Arni Pall Arnason, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση απεμπλοκής του ΔΝΤ από την οικονομική πολιτική της Ισλανδίας, σημείωσε ότι θεωρεί…
 
 

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου σε Ε/κ να μην ξεπουλήσουν περιουσίες

το είδαμε στο ιστολόγιο Ινφογνώμων Πολιτικά, απο το ikypros.com
 
Μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους που βιάζονται «να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα αντί πινακίου φακής», κατά την έκφρασή του, να μην συνεχίσουν να το πράττουν, έστειλε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' αφού, όπως εξήγησε, λόγω της ευρωπαϊκής της πορείας, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να επιστρέψει αργά ή γρήγορα τις περιουσίες που κρατεί στις υπό τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές της Κύπρου.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει σε σύσκεψη για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση της Τουρκίας προς το Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα της χώρας να συνεργαστούν για να τους επιστραφεί η εκκλησιαστική και άλλη περιουσία που κατασχέθηκε από το τουρκικό κράτος το 1936.


Αφού ανέφερε ότι «εμείς χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης», ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε πως «φοβούμαι γιατί εμείς οι Ελληνες πάντοτε είμαστε πρόχειροι. Οπως πολλοί από μας έσπευσαν να πάνε στην ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ για να πάρουν πινάκιο φακής για την περιουσία τους (στα κατεχόμενα), θέλω να πιστεύω ότι και οι αδελφοί Ελληνες το ίδιο έκαναν».


Πρόσθεσε πως «θα είναι ελάχιστες οι περιουσίες (που θα επιστραφούν) και πιστεύω περισσότερο πως θα είναι οι περιουσίες της Εκκλησίας. Οι άλλοι θα τις έχουν πουλήσει δυστυχώς» είπε και σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας φρονηματίσει γιατί κάτω από την πίεση πλέον της Ευρώπης, αφού η Τουρκία έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση, δεν μπορεί να κρατεί τις περιουσίες του ενός και του άλλου. Θα υποχρεωθεί να τις επιστρέψει αργά ή γρήγορα».


«Αρα, προς γνώση και συμμόρφωση» είπε, προσθέτοντας παράλληλα πως αυτό «είναι ένα μήνυμα προς αυτούς που βιάζονται να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους αντί πινακίου φακής».
 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ 1946-49 ...

το είδαμε στο ιστολόγιο Εθνικά Θέματα Άμυνα Ασφάλεια, από την αιώνια Ελληνική πίστη

...ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΦΟΝΕΥΘΗ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ -

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Αυγούστου η ετήσια εκδήλωση πεσόντων εθνικού αγώνος 1946-1949 που οργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) στο Βίτσι.

Το Τελετουργικό ακολουθήθηκε κατά γράμμα.
Μετά την λειτουργία ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ αντιστράτηγος ΕΑ Παντελής Μαυριδόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό, για να τον ακολουθήσει ο επισμηναγός εα Γ. Κασσαβέτης, διευθύνων σύμβουλος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας.
Ο 90χρονος αντιστράτηγος εα Κωνσταντίνος Κόρκας,πραγματικά μας καθήλωσε με την ομιλία του.
Ακούσαμε άγνωστε πτυχές απο τον αγώνα.Είναι αυτό που λέμε η ζωντανή ιστορία.
Μία απο τις αποκαλύψεις που έκανε ο αντιστράτηγος εα Κωνσταντίνος Κόρκας,ήταν οτι οι συγκρούσεις δεν ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 1949 στο Γράμμο-Βίτσι,αλλά το 1950 όπου κατσαπλιάδες συνέχιζαν να ταλαιπωρούν την Ελλάδα.Εδώ να αναφέρουμε ότι ο κ Κόρκας πέρα από τα πολλά μετάλλια ανδρείας αλλά και τιμές από τη βρετανική & γαλλική κυβέρνηση ο ίδιος έχει τραυματιστεί το Νοέμβριο του 1943 σε μάχη στην Χαλκιδική από τους κομμουνιστές.
Πέρα από τον απλό κόσμο στην εκδήλωση παραβρέθηκαν...

Σήμερα το ΚαστοριαΝΟ πάει στο μουσείο Van Gogh, Amsterdam


Για να περιηγηθείτε σε κάποιες απο τις αίθουσες του μουσείου κάντε κλικ στον παρακάτω πίνακα του διάσημου ζωγράφου.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ...(Εκτός της Καστοριάς ! Δεν αφήνει ο Πρόεδρος !)

από το ΕΘΝΟΣ, το είδαμε στο ιστολόγιο Εθνικά Θέματα Ελλάδα
 
Δραστικές μειώσεις περιλαμβάνει το σχέδιο των Γενικών Επιτελείων για τις περικοπές στις Ενοπλες Δυνάμεις. Κλείνουν σχηματισμοί, καταργούνται κέντρα νεοσυλλέκτων, μεραρχίες, μονάδες, καθώς και στρατιωτικά αεροδρόμια. Παράλληλα προωθείται...
σύμπτυξη μονάδων στην Πολεμική Αεροπορία και μειώνεται ο προϋπολογισμός του Πολεμικού Ναυτικού. Οι περικοπές στοχεύουν στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως

Ολόκληρο το απόρρητο σχέδιο των Γενικών Επιτελείων,

με τις δραστικές μειώσεις που θα προχωρήσουν τους επόμενους μήνες, ώστε να εξοικονομηθούν ετησίως τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ φέρνει στο φως σήμερα το "Εθνος". Συγκεκριμένα καταργούνται......
 

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

"Όταν δεν νιώθω καλά βάζω φωτιές"

από τον ιστοχώρο News 24/7
 Μίκα Κοντορούση

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη στον Έβρο, κατακαίοντας δασικές εκτάσεις 70.000 στρεμμάτων. Νέα πύρινα μέτωπα. Ισχυροί άνεμοι. Διαβάστε απόσπασμα της κατάθεσης του εμπρηστή


Σε ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ελπίζει να τη θέσει υπό έλεγχο εντός της ημέρας, καθώς αναμένεται εξασθένιση των ανέμων. Σε εξέλιξη πυρκαγιές στη Μαλεσιάδα Αιτωλοακαρνανίας και στα Φυτά Χίου. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική κατέγραψε 86 πυρκαγιές. Υψηλός ο κίνδυνος λόγω ισχυρών ανέμων και σήμερα, Κυριακή.


Στον Έβρο, σύμφωνα με την πυροσβεστική, έχουν καεί 35.000 στρέμματα, αν και τοπικοί φορείς δηλώνουν ότι η πυρκαγιά μπορεί να έχει κάψει περισσότερα από 70.000 στρέμματα.

Επί τόπου επιχειρούν 132 πυροσβέστες, 67 οχήματα, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο ελικόπτερα, εννέα αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο από τη Γαλλία και δύο από την Ισπανία.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η πρόβλεψη πυρκαγιών για αύριο Κυριακή 28 8 2011 και η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νομό μας.





Τα Social Networks σπρώχνουν τα παιδιά στο ποτό και στα ναρκωτικά

 
από τον ιστοχώρο Find Kastoria

 
 
Τα αποτελέσματα του Εθνικού Κέντρου Εθισμού και κατάχρησης ουσιών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τα παιδιά τους από εδώ και πέρα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα Social Networks, όπως το Facebook και το Twitter, μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά στην κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά 1.000 παιδιών, ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών, μέσω ενός online ερωτηματολογίου και άλλα 1.000 μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα παιδιά που περνούσαν τον χρόνο τους στα Social Networks, είχαν έως και πέντε φορές παραπάνω πιθανότητες από τα άλλα, να καπνίσουν τσιγάρο, τρεις φορές να πιουν αλκοόλ και διπλάσιες να καπνίσουν κάνναβη. Επίσης οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι φωτογραφίες χρηστών των μέσων δικτύωσης, που εμφανίζονται μεθυσμένοι, επηρεάζουν αρνητικά τους άλλους χρήστες και τους ωθούν σε παρόμοιες συμπεριφορές, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με εφήβους.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Εθισμού και κατάχρησης ουσιών και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, Joseph Califano, δήλωσε πως «μια εικόνα τελικά αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τα Social Networks, ειδικά στους εφήβους, έχουν αρνητικές επιδράσεις και μπορεί να γίνουν μέχρι και επικίνδυνα, ειδικά στους εφήβους. Πρέπει οι ιθύνοντες των μέσων αυτών, να αναπτύξουν τις τεχνολογικές τους γνώσεις και να.....
 
 

Πουλήστε τα τώρα και όσο όσο, λένε οι Βρυξέλλες


 
από την Ελευθεροτυπία

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ  

«ΕΝΤΟΛΗ» ΟΛΙ ΡΕΝ ΕΝΩ Η ΑΞΙΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ ΚΑΙ ΟΛΘ


Με την κυνική διευκρίνιση «πουλήστε όσο όσο» οι Βρυξέλλες απαντούν στο αίτημα της Αθήνας για μετάθεση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων του Δημοσίου.

 
 
Από την «ισχυρή Ελλάδα» του ΧΑΑ στο γιουσουρούμ, μια βουτιά του δείκτη δρόμος... Τελευταία, η ελληνική πλευρά, επικαλούμενη την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και της δραματικής απαξίωσης των εταιρειών, προσπαθεί να τραβήξει πίσω τη διάθεση μετοχικών μεριδίων ευελπιστώντας σε βελτίωση του κλίματος στις αγορές.

Εύλογο το αίτημα και λογική η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς, μόνο που φαίνεται να υπολογίζει χωρίς το... δανειστή. Και οι βουλές γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες όσο μειώνεται η χρηματιστηριακή αξία των καλούμενων «ασημικών του Δημοσίου».

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του...
 
 

Νέο χτύπημα στις ακριτικές περιοχές της χώρας!!


 

Το UDemand αποκαλύπτει ένα θέμα που πέρασε στα ψιλά γράμματα της ειδησεογραφίας. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα “ευαίσθητο” καθώς έχει να κάνει με την επιδότηση αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας, από δημοσίους υπαλλήλους, σε υπηρεσία προβληματικής περιοχής.
Στις 4 Αυγούστου ψηφίστηκε από την Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της επιδότησης αγοράς ή ανέργεσης κατοικίας στις προβληματικές – παραμεθόριες περιοχές της χώρας.  Για να λάβει την επιδότηση ο δημόσιος υπάλληλος έπρεπε να έχει παραμείνει 5 χρόνια στην παραμεθόρια περιοχή και αφού λάβει την επιδότηση να παραμείνει εκεί άλλα 10 χρόνια. Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου υποστήριζε ότι “η παροχή του κινήτρου καταργείται δεδομένου ότι εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους θεσπίστηκε.” Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα στις περιοχές αυτές και δεν υπάρχει λόγος να ενισχυθούν οι εκεί τοπικές κοινωνίες.
Εμείς θα δείξουμε τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για να καταλάβουμε όλοι τι κατάσταση επικρατεί στις περιοχές αυτές…

Νταβούτογλου: Επιμένουμε στην αλλαγή της Ιστορίας των Βαλκανίων

 
 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκεπτόμενος την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε τις απόψεις του για τη συζήτηση της αλλαγής της ιστορίας που πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας προς την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.


Ο Νταβούτογλου είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία δεν θα ήθελε να μάθουν οι Κοσοβάροι την ιστορία όπως την ερμήνευσαν ο Γιοσίπ Τίτο ή ο Ενβέρ Χότζα».


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία αλλά μπορούν να την ερμηνεύσουν διαφορετικά. Υποστήριξε ότι η ιστορία πρέπει να γράφεται από τους ιστορικούς που ζουν το 2011 και όχι από αυτούς που έζησαν στο 1070…


Ο Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι αυτό ισχύει για όλους , ακόμη και την Τουρκία και την Ελλάδα, οι οποίες έχουν μια κοινή επιτροπή που ασχολείται με παρόμοια θέματα.

Πυρκαγιές στη Βόρειο Ήπειρο - ενδείξεις για εμπρησμούς με εθνικιστικά κίνητρα



από το ιστολόγιο Βορειοηπειρώτης
 
Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα
Γράψη 26/08/2011
Στις 28 Αυγούστου 2010, ο «Βορειοηπειρώτης» είχε γράψει για το «Βορειοηπειρωτικό γκρι τοπίο από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές». Ακριβώς ένα χρόνο μετά, το τοπίο αυτό έγινε μαύρο…

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα προηγούμενα χρόνια, τις φωτιές τις έβαζαν οι βοσκοί στα βουνά, για να κάψουν τα λιβάδια. Η αλβανική πυροσβεστική με τα λίγα οχήματα που διαθέτει το μόνο που έκανε ήταν ..
..να περιμένει τη φωτιά να σβήσει μόνη της ή όταν κινδύνευε κάποια κατοικημένη περιοχή, στήνονταν έξω από τα χωριά και προσπαθούσαν να τη σβήσουν με τη συμβολή των κατοίκων.

Το Διβροβούνι καίγεται
Λούκοβο
Μπρελάτι
Οι φετινές πυρκαγιές, ήταν καταστρεπτικές περισσότερο από κάθε άλλη χρόνια, όχι μόνο για τις τεράστιες εκτάσεις που μαύρισαν αλλά γιατί κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα και κυρίως στις επαρχίες Μεσοποτάμου, Αλύκου, Δίβρης και Λουκόβου. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που κάνουν για λόγο εμπρησμούς που έγιναν μέρα μεσημέρι, με πιθανό στόχο τον εκφοβισμό της ελληνικής μειονότητας αφού υπάρχουν πολλές ενδείξεις που ενισχύουν αυτή την άποψη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στους ελαιώνες του Αλύκου και του Μεσοποτάμου, υπήρχαν ταυτόχρονα πολλές εστίες ενώ είναι πολλές οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις στην αλβανική αστυνομία για κάποιους νεαρούς που περιφέρονταν με ένα λευκό αυτοκίνητο και έβαζαν φωτιές στο πέρασμα τους.  


Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ, το οποίο και αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια:      

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Καλύτερα εργασία με πολλά λεφτά, παρά λιγότερες απολαβές και ευτυχία

Οι περισσότεροι προτιμούν τα πλούτη και ας είναι δυστυχείς δείχνει έρευνα στις ΗΠΑ

από το ΒΗΜΑ



Λένε ότι ο χρόνος είναι χρήμα, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους η αναζήτηση του ενός οδηγεί στην απώλεια του άλλου… Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ, οι σημερινοί Αμερικάνοι είναι πρόθυμοι να επιλέξουν την εργασία τους με βάση τις οικονομικές απολαβές και μόνο, ακόμη και αν αυτή απειλεί την ευτυχία τους ή ακόμη και τον ύπνο τους!

Ετσι, περισσότεροι από 2500 άνθρωποι ερωτήθηκαν αν θα ένιωθαν ευτυχισμένοι με μια θέση με κανονικές ώρες εργασίας και «μέτρια» (για τα αμερικανικά δεδομένα) αμοιβή ύψους 50.000 δολαρίων το χρόνο, που θα τους επέτρεπε να κοιμούνται περίπου 7,5 ώρες τη μέρα, ή μια θέση με «ασυνήθιστο» ωράριο και διάρκεια ύπνου μειωμένη κατά μιάμιση ώρα, αλλά αμοιβή 90.000 δολάρια το χρόνο. Οι περισσότεροι απ' τους συμμετέχοντες, λοιπόν, επέλεξαν την καλοπληρωμένη εργασία, αδιαφορώντας για την προσωπική τους ευτυχία. 

Οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ποικίλουν. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο συγκεκριμένος μισθός θα βοηθούσε την οικογένειά τους, ενώ άλλοι την επέλεξαν για το υψηλό κοινωνικό κύρος που θα τους παρείχε. Δεν ήταν λίγοι όμως και αυτοί που την θεώρησαν ένα πολύ καλό κίνητρο για περαιτέρω επαγγελματική τους πρόοδο.Το κοινωνικοπολιτικό ζήτημα που προκύπτει βεβαια, και μένει ακόμη να απαντηθεί είναι, αν όντως το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία. Γιατί κάποιες άλλες έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς ότι σε χώρες που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «εύπορες», ο πλούτος που συσσωρεύτηκε σε χέρια λίγων, λειτούργησε τελείως «ανάποδα», τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. 

Συχνά η συσσώρευση πλούτου συνοδεύεται από αύξηση των ποσοστών εγκληματικών ενεργειών ή των ψυχολογικών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη. Αντίθετα, φαίνεται πως το συλλογικό, και εν συνεχεία το ατομικό συναίσθημα ευτυχίας προκύπτει από την σταθερότητα και την ομοιομορφία - με την έννοια των σχετικά μικρών ανισοτήτων - μιάς ομάδας ή κοινωνίας.

Financial Times: Ο αργός θάνατος της μεσαίας τάξης


το διαβάσαμε στο ιστολόγιο Ινφογνόμων πολιτικά (αναδημοσίευση απο Euro2day )


By Chris Giles

Τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ένα νέο φάντασμα στοιχειώνει τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες: η προοπτική πολλών ετών μισθολογικής στασιμότητας για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Στα μεταπολεμικά χρόνια, επικρατούσε η άποψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες ότι κάθε γενιά θα πρέπει να περιμένει να έχει αισθητά καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη. Όμως, οι προοπτικές για τη μισθολογική ανάπτυξη σπάνια ήταν τόσο χάλια όσο είναι σήμερα.

Για ορισμένες ομάδες μεσαίου εισοδήματος, η ιδέα της στασιμότητας ή της μείωσης του εισοδήματος δεν είναι νέα. Οι χειριστές μηχανημάτων στη Βρετανία υπολόγιζαν να πληρώνονται με 19.068 στερλίνες το 2010, περίπου 5% λιγότερα από το 1978, εναρμονισμένα με τον πληθωρισμό.
Το μέσο πραγματικό εισόδημα των ανδρών στις ΗΠΑ δεν έχει αυξηθεί καθόλου από το 1975. Παράλληλα, το μέσο πραγματικό εισόδημα του ιαπωνικού νοικοκυριού μειώθηκε στη δεκαετία έως το 2005 και το γερμανικό εισόδημα μειώνεται τα τελευταία 10 χρόνια.
Κάποιες από αυτές τις πιέσεις στο μεσαίο εισόδημα καλύφθηκαν, τουλάχιστον προσωρινά, από την πιστωτική άνθηση, η οποία έδωσε στις οικογένειες τη δυνατότητα να ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα κέρδιζαν. Σήμερα, όμως, η μεσαία τάξη σε όλο τον πλανήτη νιώθει και πάλι το σφίξιμο, γιατί ταυτόχρονα είναι και υπερχρεωμένη.
Είναι μια κατάσταση που καθόλου δεν αντεπεξέρχεται σε όσα θα επιθυμούσαν οι πολιτικοί, ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν αυξήσεις φόρων και περικοπές των δαπανών, για να εξασφαλίσουν δημοσιονομική εξυγίανση. Και αυτή η προσαρμογή είναι απαραίτητο να γίνει, πριν οι χώρες αρχίσουν να επιβάλλουν την ακόμη δυσκολότερη διαδικασία προσαρμογής στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στη γήρανση του πληθυσμού.
Δύο ερωτήματα εγείρονται από τις τάσεις στους μισθούς και στα έσοδα των νοικοκυριών: Τι ακριβώς συμβαίνει στο εισόδημα των ανεπτυγμένων οικονομιών; Και γιατί;
Οι απαντήσεις έχουν αρχίσει να δίνονται πολύ πρόσφατα. Από το 1975, ο μέσος ανδρικός μισθός στις ΗΠΑ έχει μείνει στάσιμος σε πραγματικούς όρους, ενώ το ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνεται ταχέως. Αρχικώς, άλλες χώρες αντιστάθηκαν σε αυτήν την τάση, δημιουργώντας στις ΗΠΑ τον φόβο ότι μια ιδιαίτερη αμερικανική ασθένεια έχει πλήξει τον πολιτισμό και την αγορά εργασίας της Αμερικής.
Η ανάπτυξη στο εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα κάπου πρέπει να πήγε. Στις ΗΠΑ, τα λεφτά πήγαν σχεδόν αποκλειστικά στους πολύ-πολύ πλούσιους. Τα έσοδα των Αμερικανών με προ φόρων εισόδημα στο ανώτατο 1% της εισοδηματικής κλίμακας αντιστοιχούσαν στο 8% του συνόλου το 1974, αλλά είχαν εκτιναχτεί στο 18% το 2008, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τα ανώτερα εισοδήματα στον κόσμο, που καταρτίζεται με βάση τα φορολογικά στοιχεία.
Όμως, η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας δεν είναι καθόλου μόνο αμερικανικό φαινόμενο. Ο ΟΟΣΑ έχει καταλήξει ότι η ανισότητα αυξήθηκε από το 1985 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000 σε 17 από τις 22 ανεπτυγμένες οικονομίες για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας συγκλίνουν σε έναν κοινό και υψηλότερο μέσο όρο… Χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία, που έχουν παραδοσιακά χαμηλά επίπεδα ανισότητας, πλέον δεν γλιτώνουν από το άνοιγμα της ψαλίδας».
Η αυξανόμενη ανισότητα σε όλες σχεδόν τις χώρες καθοδηγείται από τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Και διογκώνεται από τον περιορισμό των αναγκών για θέσεις εργασίας οι οποίες απαιτούν «μέτριες» ικανότητες. Σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι αγορές εργασίας επικεντρώνονται γύρω από «υπέροχες δουλειές ή απαίσιες δουλειές», όπως αναφέρει ο καθηγητής του Centre for Economic Performance στο London School of Economics, κ. Alan Manning. Μεταξύ του 1993 και του 2006, το ποσοστό των εργασιών στο «μεσαίο» πεδίο μειώθηκε, ενώ η υψηλή και η χαμηλή απασχόληση αυξήθηκαν. Αυτό το συμπέρασμα είναι κοινό σε όλες σχεδόν τις προηγμένες οικονομίες, ανεξαρτήτως οικονομικών χαρακτηριστικών και πολιτικής κουλτούρας.
Η ομοιότητα των τάσεων υποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνάμεις μεγαλύτερες από την εθνική πολιτική ή τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας. Αν και επικρατούν ποικίλες απόψεις για το τι προκαλεί τις τάσεις στην ανισότητα και τη ζήτηση εργασίας, υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες τάσεις που ξεχωρίζουν.
Όσον αφορά στην κορυφή της διανομής εισοδήματος, η επανάσταση στις επικοινωνίες έχει δώσει τη δυνατότητα σε αρκετούς κλάδους που διακρίνονται να επεκτείνουν τις πωλήσεις και τα έσοδα από το τοπικό κοινό στο διεθνές. Άλλοι, όπως ο χρηματοοικονομικός, βρήκαν τρόπους για να βγάλουν περιουσίες, τζογάροντας με τα λεφτά των άλλων.
Για πολλούς πανεπιστημιακούς αποφοίτους, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Ίντερνετ βελτιώνουν τις ελαστικές δεξιότητές τους, δίνοντάς τους περισσότερες πληροφορίες. Οι εκδότες μπορούν να διανέμουν το περιεχόμενό τους διεθνώς, οι λογιστές ή οι αρχιτέκτονες μπορούν να εξυπηρετήσουν πελάτες από μακριά και οι καθηγητές έχουν ένα διεθνές κοινό για τις ιδέες τους στα blogs, αντί να δίνουν διαλέξεις μόνο στους μαθητές τους. Η ζήτηση για υψηλής δεξιότητας δουλειές είναι μεγαλύτερη από την ανάπτυξη των αποφοίτων για παραπάνω από μία γενιά, γεγονός που δημιουργεί αύξηση εισοδημάτων.
Όσον αφορά στις χαμηλότερες βαθμίδες της εισοδηματικής κλίμακας, η τεχνολογία εξακολουθεί να μην έχει επιρροή, αφού ποια χρήση θα μπορούσε να έχει σε δουλειές όπως του καθαρισμού ή της φροντίδας ηλικιωμένων; Όμως, έχει προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στη ζήτηση για εργασίες κοινότυπες, αλλά με ιδιαίτερες απαιτήσεις -που κάποτε ήταν η σπονδυλική στήλη της απασχόλησης στις προηγμένες οικονομίες-, από τους εργάτες στα εργοστάσια και τους τραπεζικούς υπαλλήλους μέχρι τους χειριστές μηχανημάτων.
Δεν έχει καθόλου πλάκα να είσαι χειριστής μηχανήματος σε έναν κόσμο αυτοματοποιημένων κέντρων διανομής. Κι αυτό φαίνεται στους μισθούς και στις θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης. Και, δεδομένου ότι είναι η μεσαία τάξη που αποφασίζει τα αποτελέσματα των εκλογών, θα φανεί και στη διαμόρφωση απόψεων των πολιτικών.
ΠΗΓΗ: FT.com  Euro2day

Αμερικάνικο Πεντάγωνο: Ανησυχία για τα Κινέζικα εξοπλιστικά προγράμματα


από το ΒΗΜΑ

Αμερικάνικο Πεντάγωνο: Ανησυχία για τα Κινέζικα εξοπλιστικά προγράμματα


Το Πεκίνο βρίσκεται σε πορεία δημιουργίας ενός σύγχρονου στρατού μέχρι το 2020, μια κίνηση που θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, δήλωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σε ετήσια έκθεσή του προς το Κογκρέσο, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η Κίνα «έκλεισε» τα τεχνολογικά κενά και ότι στόχος αυτών των ενεργειών από το Πεκίνο είναι να εμποδίσει πιθανή παρέμβαση της Ουάσινγκτον σε οποιαδήποτε διαμάχη με την Ταϊβάν. Από την πλευρά της, η Κίνα απέρριψε την έκθεση, λέγοντας ότι το γεγονός πως αναφέρεται ως πιθανή απειλή αποτελεί μια «απίθανη ιστορία». Δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ανατολικής Ασίας, Μάικλ Σάιφερ, δήλωσε ότι ο ρυθμός και η εμβέλεια των στρατιωτικών επενδύσεων της Κίνας τής «επιτρέπουν να επιδιώξει δυνατότητες που πιστεύουμε ότι είναι πιθανώς αποσταθεροποιητικές για τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή, αυξάνουν τον κίνδυνο παρανοήσεων και λάθος υπολογισμών και μπορεί να συμβάλλουν σε τοπικές εντάσεις και ανησυχίες». 
Τόνισε ότι οι νέες αυτές δυνατότητες μπορεί να ωθήσουν την Κίνα να λύσει τις διαφορές της στην περιοχή με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι δυνατότητες της Κίνας να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις εκτός της χώρας παραμένουν περιορισμένες.

Είπε ότι ενώ το πρώτο κινέζικο αεροπλανοφόρο -ένα παλιό σοβιετικό σκάφος- ενδέχεται να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου αποτελέσει τη βάση για αεροπλάνα. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Κίνα μπορεί να ξεκινήσει φέτος την κατασκευή ενός δικού της αεροπλανοφόρου. Η Κίνα επιζητεί να βελτιώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αποκτώντας νέους βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να αντικρούσουν μια ενδεχόμενη επίθεση, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. 
 
«Η Κίνα εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο» με την απόκτηση νέων όπλων, ικανών να διασφαλίσουν την άμυνά της, αναφέρει το Πεντάγωνο στην έκθεσή του προς το Κογκρέσο για τον στρατό της Κίνας. Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, στα διαστημικά και διαδικτυακά επιτεύγματα της Κίνας, λέγοντας ότι «έχει κλείσει τα τεχνολογικά κενά». 
Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στο 2010 συστήματα υπολογιστών -ανάμεσά τους και της αμερικανικής κυβέρνησης- αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων που σκόπευαν στο να αποσπαστούν πληροφορίες. Οι επιθέσεις φαίνεται, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ότι προέρχονταν από κινεζικό έδαφος.

Η απάντηση της Κίνας

«Υπερβολική» χαρακτήρισε το Πεκίνο την έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου. «Είναι παράξενο που το Πεντάγωνο, του οποίου οι δαπάνες έχουν αγγίξει τα 700 δισ. δολάρια και αποτελούν το τρομακτικό ποσό του 40% των παγκόσμιων δαπανών για το 2010, κουνάει συχνά το δάχτυλο την Κίνα, της οποίας ο στρατός ξοδεύει μόνο ένα μικρό μέρος όσων ξοδεύει το Πεντάγωνο σε έναν χρόνο» ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua». H Κίνα ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι σκοπεύει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12,7% μέσα στο 2011 σε 91,5 δισ. δολάρια, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι η πραγματική αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. 

Στη «μαύρη λίστα» της Κίνας η Lady Gaga και η Μπιγιονσέ


από τα ΝΕΑ


Μουσικές επιτυχίες από τη Lady Gaga, την Μπιγιονσέ και τους Take That είναι ανάμεσα στα 100 τραγούδια που έθεσε το υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας σε διαδικτυακή «μαύρη λίστα», με τη δικαιολογία ότι βλάπτουν την «εθνική πολιτισμική ασφάλεια».
Στην ιστοσελίδα το υπουργείο ανέφερε ότι τα 100 τραγούδια που περιλαμβάνει η λίστα δεν κατατέθηκαν για επίσημη έγκριση.Τα περισσότερα τραγούδια προέρχονται από την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ ή την Κίνα, αλλά υπάρχουν και μερικά δυτικών καλλιτεχνών.
Η Lady Gaga έχει έξι «απαγορευμένα» τραγούδια (The Edge of Glory, Hair, Mary the Night, Americano, Judas και Bloody Mary), ενώ στην λίστα περιλαμβάνεται το Run the World της Μπιγιονσέ, το Last Friday Night της Κέιτι Πέρι (που αναφέρεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο), καθώς και το I Want it That Way των Backstreet Boys, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από περίπου μια δεκαετία.
Μουσικές ιστοσελίδες έλαβαν διορία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να αποσύρουν τα επίμαχα τραγούδια. Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, όσοι δεν το κάνουν κινδυνεύουν να διωχθούν δικαστικά.

Η κινεζική «συμμορία των Εννέα»


από τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Στην κορυφή της κινεζικής εξουσίας και υπεράνω όλων
Διοικούν τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου με αδιαφανείς διαδικασίες. Αποφασίζουν για το πόσα παιδιά θα γεννιούνται, για την ισοτιμία του γουάν και το ποιος διαφωνών πρέπει να φυλακιστεί. Ο λόγος για την ηγεσία της Κίνας.
Είναι εννέα. Εννέα άνδρες επιλεγμένοι με μια αδιαφανή και μυστηριώδη διαδικασία, οι οποίοι διοικούν μόνοι τους τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Εννέα «Αδελφοί Μαρξ» που υποδύονται χωρίς γέλια τον δικτάτορα. Κατέχουν την κορυφή της κινεζικής εξουσίας, είναι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Πολιτμπιρό. Σε πλήρη σύνθεση το Πολιτμπιρό αριθμεί 25 μέλη. Η Διαρκής Επιτροπή του αριθμεί εννέα άτομα, τους, κατά σειρά, Χου Τζιντάο, Γου Μπανγκούο, Γουέν Τζιαμπάο, Τζία Τσινγκλίν, Λι Σανγκσούν, Σι Τζινπίνγκ, Λι Κετσιάνγκ, Χε Γκουοτσιάνγκ και Τσου Γιονγκάνγκ.
Το κτιριακό συγκρότημά του, που εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, κρύβει μια λίμνη, περίπτερα, γραφεία, την πισίνα όπου έκανε μπάνιο ο Μάο Τσετούνγκ και τη «βιβλιοθήκη των αρωματισμένων χρυσάνθεμων». Εκεί είναι που ο Μεγάλος Τιμονιέρης συγκαλούσε κάποτε τα μέλη του Πολιτμπιρό. Οι Εννέα πιθανόν δεν συνεδριάζουν πλέον εκεί, αλλά ουδείς το γνωρίζει, όπως ουδείς γνωρίζει και τη συχνότητα των συναντήσεών τους. Ο,τι αφορά αυτή τη «συμμορία των Εννέα» είναι τόσο απόρρητο όσο απόλυτη είναι η εξουσία τους.
Ασκούν άμεσο έλεγχο
Το Πολιτμπιρό βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του κόμματος, το οποίο είναι με τη σειρά του υπεράνω όλων των θεσμών, των νόμων περιλαμβανομένων. Με τα 70 εκατομμύρια μέλη του, είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός οργανισμός στον κόσμο. Σαν ένα αόρατο Άγιο Πνεύμα, η επιρροή του είναι πανταχού παρούσα: στις επιχειρήσεις, στις συνοικίες, στα μέσα ενημέρωσης, στο Ίντερνετ.
Κατά περιόδους, το χέρι του μπορεί να είναι βελούδινο ή σιδερένιο. Το ουσιαστικό είναι να μην απειλήσει τίποτε «τον ηγετικό ρόλο του κόμματος». 
Ως φωτισμένοι δεσπότες, οι Εννέα αποφασίζουν για το αν οι κινεζικές οικογένειες μπορούν να αποκτούν ένα ή δύο παιδιά, για την ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου, για τους προσανατολισμούς του πενταετούς πλάνου και για το ποιος σημαντικός διαφωνών πρέπει να φυλακιστεί.
Ασκούν άμεσο έλεγχο στους 3 εκατομμύρια στρατιώτες του Λαϊκού Στρατού, ο οποίος βρίσκεται υπό τις διαταγές του κόμματος και όχι του κράτους (στα γεγονότα της Τιενανμέν, τον Ιούνιο του 1989, η απόχρωση αυτή έκανε όλη τη διαφορά). 
Οι Εννέα ελέγχουν ασφαλώς και την κυβέρνηση, στην οποία αναλαμβάνουν θέσεις και οι ίδιοι - αρχίζοντας από τον Χου Τζιντάο, ο οποίος συγκεντρώνει τα καθήκοντα του πρώτου στην ιεραρχία του Πολιτμπιρό και του προέδρου της Δημοκρατίας.
Το «Κοινοβούλιο» 
Η Εθνική Λαϊκή Συνέλευση, η οποία συχνά περιγράφεται ως Κοινοβούλιο, βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο των Εννέα (ο πρόεδρός της είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία του Πολιτμπιρό). Στις πρεσβείες ή στους δήμους, πάντα το κόμμα είναι αυτό που έχει την τελευταία λέξη. Ορισμένες λεπτομέρειες προδίδουν την πραγματικότητα αυτή: στη Σαγκάη, η πινακίδα κυκλοφορίας του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του δημάρχου είναι «0002», αυτή του αρχηγού του κόμματος της πόλης «0001»…
Οι Εννέα κυβερνούν μια Κίνα που έχει γίνει η δεύτερη παγκόσμια οικονομία και προβλέπεται να καταλάβει το 2020 την πρώτη θέση. 
Η κινεζική οικονομία, η οποία ανθεί από τότε που στράφηκε στον κρατικό καπιταλισμό, είναι το μεγαλύτερο ατού τους και φροντίζουν ώστε καμιά ιδιωτική επιχείρηση κάποιου μεγέθους να μην μπορεί να ευημερήσει χωρίς την υποστήριξή τους.
Υπεράνω των νόμων«Το σύστημα είναι ταυτόχρονα άκαμπτο και ευέλικτο. Άκαμπτο διότι το κόμμα επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο της εξουσίας. 
Και ευέλικτο επειδή είναι ένα διοικητικό σύστημα που βρίσκεται υπεράνω των νόμων», εξηγεί στη γαλλική «Λιμπερασιόν» ο Ρίτσαρντ Μακγκρέγκορ, πρώην ανταποκριτής των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στο Πεκίνο και συγγραφέας ενός βιβλίου για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Από ποια στόφα είναι φτιαγμένοι αυτοί οι άνδρες της εξουσίας; Ας πάρουμε τον πρώτο στην ιεραρχία, τον Χου Τζιντάο, 69 ετών, και τον διάδοχό του, τον Σι Τζινπίνγκ, 58 ετών, που πρόκειται να τον αντικαταστήσει το 2012. Αμφότεροι, σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, έκαναν ιδιαίτερες επιλογές που χάραξαν το δρόμο τους. 
Ο Σι Τζινπίνγκ είναι ο γιος ενός από τους ήρωες της κινεζικής επανάστασης, του στρατιωτικού Σι Ζονγκσούν.
Ανήκει στην κόκκινη αριστοκρατία και πέρασε την παιδική ηλικία του στις συνοικίες του Πεκίνου που προορίζονται για την κυβερνώσα ελίτ. 
Εστάλη στην επαρχία το 1966, όταν ο πατέρας του περιέπεσε σε δυσμένεια. «Υπέφερα περισσότερο απ' ό,τι οι περισσότεροι. Με αποκαλούσαν πουτάνας γιο και αντιδραστικό», αφηγήθηκε ο Σι το 1996 σε ένα περιοδικό του Πεκίνου.
Ενώ ο πατέρας του βασανιζόταν και φυλακιζόταν από τους ερυθροφρουρούς του Μάο, ο Σι Τζινπίνγκ επέλεξε, πέραν πάσης προσδοκίας, να ενταχθεί στο Κόμμα. Ήταν τότε 21 ετών και για να το κάνει χρειάστηκε να απαρνηθεί τον πατέρα του.
Οι διωγμοί στην Πολιτιστική Επανάσταση διαμόρφωσαν επίσης το χαρακτήρα του σημερινού πρώτου στην ιεραρχία, του Χου Τζιντάο. Όταν άρχισαν, το 1966, ο Χου ήταν 23 ετών και είχε πάρει πρόσφατα δίπλωμα μηχανικού, ένας «κόκκινος εμπειρογνώμονας». Όμως το 1968 οι ριζοσπάστες μαοϊκοί κατήγγειλαν τον πατέρα του επειδή οι ρίζες του δεν ήταν προλεταριακές. Οι ερυθροφρουροί τον βασάνισαν και τον φυλάκισαν και πέθανε δέκα χρόνια αργότερα από τις συνέπειες της κακομεταχείρισης που υπέστη. Για να προστατεύσει τον εαυτό του, ο Χου φάνηκε πιο κόκκινος από τους κόκκινους.
Μπήκε στην κεντρική σχολή του κόμματος, όπου γνώρισε την Ντενγκ Ναν, την κόρη του τότε ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ, η οποία του άνοιξε εν μέρει τον δρόμο για το Πολιτμπιρό.
Ο Χου Τζιντάο, ο Σι Τζινπίνγκ και οι επτά άλλοι του Πολιτμπιρό είναι άπαντες, σε διαφορετικούς βαθμούς, επιζώντες της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο.

Η «μυστική εταιρεία» κρίνει τις τύχες του κόσμου


από τα ΝΕΑ


Στο θέρετρο του Jackson Hole, ψηλά στα βουνά του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ θα συγκληθεί και φέτος η «μυστική» συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, όπου αποφασίζεται η τύχη ολόκληρου του κόσμου. Οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον σήμερα τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Μπεν Μπερνάνκι από το Jackson Hole, ελπίζοντας σε νέα ένεση ρευστότητας από τη FED που μπορεί να φτάνει τα 500 δισ. δολάρια.
Για να φθάσουν στην κεντρική πλατεία οι επισκέπτες της μικρής πόλης Jackson στο Γουαϊόμινγκ του Κάνσας πρέπει να περάσουν κάτω από μία από τις τέσσερις μεγάλες αψίδες, που είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από κέρατα ελαφιού. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό και το προτιμούν όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να δουν την άγρια φύση, να κάνουν ορειβασία ή να περπατήσουν στα γύρω βουνά. Αυτές τις ημέρες το θέρετρο Jackson Hole έχει πολλούς επιφανείς επισκέπτες, οι οποίοι ήλθαν επειδή εδώ συγκαλείται όπως και πέρυσι η «μυστική» ετήσια συνάντηση κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών και άλλων παραγόντων με τεράστια επιρροή στην πολιτική και την οικονομία.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στις ΗΠΑ επί 35 συναπτά έτη και φέτος γίνεται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας, που είναι παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, από τις οποίες άλλες θα ανακοινωθούν άμεσα και άλλες θα γίνουν γνωστές σε βάθος χρόνου.

Αυστηρός έλεγχος. Ελάχιστοι γνωρίζουν ποιοι ακριβώς θα βρίσκονται στο Jackson Hole από σήμερα μέχρι και το Σαββατοκύριακο, αφού η λίστα των καλεσμένων ελέγχεται πολύ αυστηρά και μόνο οι πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη και οικονομολόγοι με επιρροή καλούνται.
Ανάμεσα στους λίγους που είναι γνωστό ότι θα συμμετέχουν φέτος περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ομιλίας του που αναμένεται αύριο. Συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας Ερντέμ Μπασκί και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Τσάρλι Μπιν.
Οι λεπτομέρειες για τα θέματα της ατζέντας είναι επτασφράγιστο μυστικό. Στους οικονομικούς κύκλους όμως είναι γνωστό πως αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή να προσκληθεί κάποιος να μιλήσει ενώπιον των κορυφαίων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων που θα παρευρίσκονται. Οι συνομιλίες και οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο.
Οι αγορές ζητούν νέα ένεση ρευστότητας από τον Μπερνάνκι
Οταν ο Μπεν Μπερνάνκι θα μιλήσει - σε λίγες ώρες - στη μεγάλη αίθουσα χορού του Jackson Hole κάτω από τη σκιά των βουνών Grand Teton, πολιτικοί, οικονομολόγοι και επενδυτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα κρέμονται από τα χείλη του, αναζητώντας οτιδήποτε στα λεγόμενά του που να δείχνει ότι η FED θα ρίξει και άλλα χρήματα στην αγορά.
Οι αγορές ελπίζουν ότι η FED θα ανακοινώσει νέα ένεση ρευστότητας έως 500 δισ. δολ., όπως έκανε και το 2010 όταν αγόρασε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε ρίξει επίσης στην αγορά 1,7 τρισ. δολ. την περίοδο 2008 και 2009 για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Τώρα όλοι θέλουν και τρίτο γύρο βοήθειας, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα υποσχεθεί ο Μπερνάνκι, τα χέρια του οποίου είναι περισσότερο δεμένα από ποτέ. Ανάμεσα στις επιλογές που έχει ο πρόεδρος της FED για να τονώσει την αμερικανική οικονομία που ασθμαίνει, είναι: α) να προχωρήσει σε νέο γύρο μεγάλων αγορών ομολόγων κ.λπ., πολιτική που είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, β) να μειώσει τα επιτόκια που πληρώνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις εμπορικές τράπεζες για τα αποθέματά τους σε ρευστό και γ) να αυξήσει τον χρόνο ωρίμασης του χαρτοφυλακίου της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η τρίτη αυτή επιλογή είναι και η πιο πιθανή, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μετά τον Κολ, και ο Χέλμουτ Σμιτ «θάβει» τη Μέρκελ


από το ΒΗΜΑ

Μετά τον Κολ, και ο Χέλμουτ Σμιτ «θάβει» τη Μέρκελ


Σε όλο και δυσκολότερη πολιτική θέση βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ: μπορεί να αναδείχθηκε εκ νέου από το περιοδικό Forbes ως η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, αλλά δέχεται πλέον διασταυρούμενα και ομαδικά πυρά για την πολιτική της, αφού εναντίον της στρέφονται δυο ομάδες «αγανακτισμένων»- τόσο αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο οφείλει να στηρίξει πιο αποφασιστικά και με νέα κεφάλαια το ευρώ και τα υπερχρεωμένα κράτη -μέλη, όσο και εκείνου που θεωρούν ότι μετά την 21η Ιουλίου η Ευρωπαική Ενωση τείνει να μεταλλαχθεί σε «ένωση μεταφοράς χρεών» από τις φτωχές στις πλούσιες χώρες, με πρώτο θύμα τους γερμανούς φορολογούμενους.

Μετά τον μέντορα της, Χελμουτ Κολ ο οποίος εξαπέλυσε νέα ολομέτωπη επίθεση κατά της πρώην προστατευόμενης του, ήρθε χθες η σειρά ενός ακόμη πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, του Χέλμουτ Σμιτ, να στρέψει τα πυρά του ενάντια στην πανταχόθεν βαλλόμενη ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών. Οπως είπε ο Σμιτ, σε εκδήλωση της εφημερίδας Die Zeit στη Φρανκφούρτη, «πρέπει να μπορεί κανείς να βασίζεται στους Γερμανούς, έχει απόλυτο δίκιο επ΄ αυτού ο Χέλμουτ Κολ».

Ο Σμιτ επέκρινε έντονα και τους χειρισμούς του νυν κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο όσον αφορά την ελληνική κρίση. «Καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε την εντύπωση ότι της είναι αδιάφορο εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Η Γερμανία δημιούργησε την εντύπωση ότι ουσιαστικά δεν θέλει να βοηθήσει τους Ελληνες. Αυτό δεν ήταν ούτε χριστιανικό ούτε ευρωπαϊκό», φέρεται να δήλωσε ο πρώην καγκελάριος.

Δεν έχει πυξίδα η πολιτική της
Οσο για τον Χέλμουτ Κολ, αυτός βρήκε ξανά την ευκαιρία να «ξεσπαθώσει» κατά της πολιτικής του «θυγατέρας», που άλλωστε ανέβηκε τη σκαλα της κομματικής ιεραρχίας με το παρατσούκλι «το κορίτσι του Κολ». Ο πρώην καγκελάριος τόνισε συγκεκριμένα ότι η πολιτική της διαδόχου του «δεν έχει πυξίδα ούτε άγκυρα», γεγονός που «απειλεί να εξασθενήσει την επιρροή της Γερμανίας στο εξωτερικό». 
«Οι τεράστιες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να αποτελέσουν καμία δικαιολογία για να μην έχεις άποψη ή ιδέα πού ανήκεις και πού πας», διεμήνυσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ένας εκ των ηγετών που συνέβαλαν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τη δεκαετία του ΄90, στη διμηνιαία επιθεώρηση Internationale Politik.

Μιλώντας για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε ότι τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα, αλλά προσέθεσε ότι είχε ταχθεί εναντίον της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, εάν δεν εφαρμόζονταν προηγουμένως μεταρρυθμίσεις.

«Εάν ήμουν εγώ καγκελάριος, η Γερμανία δεν θα συναινούσε στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς να υπάρξουν βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε - σε ένα πολιτικό «καρφί» που στρέφεται βέβαια περισσότερο κατά του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Δεν ισχύει όμως το ιδιο για τις επικρίσεις του όσον αφορά την Λιβύη: ο Κολ επέκρινε εντονότατα το γεγονός ότι η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή της απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και την προστασία των αμάχων.

Επεσήμανε ακόμα ότι η επιρροή της Γερμανίας στις ΗΠΑ υποχωρεί και υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως ένας Αμερικανός πρόεδρος θα ερχόταν στην Ευρώπη και δεν θα επισκεπτόταν τη Γερμανία. «Η Γερμανία εδώ και μερικά χρόνια δεν αποτελεί πλέον υπολογίσιμη δύναμη - ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό», είχε δηλώσει ο πρώην καγκελάριος.

Η Μέρκελ επιχείρησε να απαντήσει διακριτικά, τονίζοντας ότι «καθε εποχή έχει και τις δικές της ανάγκες», και «λιβανίζοντας» εκ νέου τον μέντορα της. Αλλά η ζημιά είχε γίνει…

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Οι σκληρές δηλώσεις των Κολ και Σμιτ γίνονται περίπου ένα μήνα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για το πακέτο διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης. Αυτή ακριβώς η αντιπαράθεση ανάγκασε την Ανγκελα Μέρκελ να ματαιώσει την επικείμενη επίσκεψή της στη Ρωσία καθώς αυτή είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και τον μηχανισμό EFSF.

Μάλιστα, τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν χθες, επικαλούμενα πηγή του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ότι η συζήτηση στη Μπούντεσταγκ ίσως αναβληθεί για μία εβδομάδα στις 29 αντί για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Και να ήταν μόνον ο Κολ… Θέση έχουν πάρει, επίσης, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, υπουργοί (αίσθηση προκάλεσε, ασφαλώς, η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας και «δελφίνου» του κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λέγκεν), αλλα και τραπεζίτες και μεγαλοβιομήχανοι.

Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα δύο κορυφαία στελέχη του CDU: αφενός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος χαρακτήρισε παράτυπη την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και, αφετέρου, ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, που ισχυρίστηκε ότι έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος των βουλευτών.

Με τις επικρίσεις όλων των παραπάνω διαφωνεί βεβαια και ο πραγματικός διαχειριστής της κρίσης από γερμανικής πλευράς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του EFSF και δήλωσε από τη Φραγκφούρτη ότι είναι «επείγουσα ανάγκη» ο μηχανισμός να μπορεί «να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε η ΕΚΤ να μην είναι ο μοναδικός θεσμός που θα έχει αυτή τη δυνατότητα». Ηταν δε κατηγορηματικός στην άποψή του ότι η αύξηση των κεφαλαίων στα 440 δισ. ευρώ -μια απόφαση που έχει ληφθεί αλλά δεν έχει υλοποιηθεί- θα ικανοποιήσει και θα ηρεμήσει τις αγορές.