Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Μακριά από τα παιδιά τα αντιβηχικά σιρόπια, προσοχή στην παρακεταμόλη


απο ΤΟ ΒΗΜΑ  16/10/2010



Τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν σιρόπια για τον βήχα που περιέχουν κωδεΐνη, προειδοποιούν οι υπεύθυνοι της αρμόδιας βρετανικής αρχής για τα φάρμακα. Οπως σημειώνουν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτού του είδους τα φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα ενώ παράλληλα η κωδεΐνη που περιέχουν μπορεί να συνδέεται με παρενέργειες. 

Η συγκεκριμένη ουσία είναι πιθανό να γίνει εθιστική ενώ παράλληλα διαφορετικά άτομα αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στη λήψη της. Οι κύριες παρενέργειες με τις οποίες συνδέεται περιλαμβάνουν νευρικότητα, εμέτους, αίσθημα λιποθυμίας, δυσκοιλιότητα, απώλεια της όρεξης, εξάντληση και προβλήματα στην αναπνοή. 

Στη Βρετανία θα εισαχθούν προειδοποιήσεις στη συσκευασία των συγκεκριμένων φαρμάκων τον Απρίλιο του επόμενου έτους και οι αρμόδιοι της Ρυθμιστικής Αρχής για τα Φάρμακα ανέφεραν ότι αυτού του είδους τα σιρόπια θα χορηγούνται πλέον στα παιδιά μόνο με συνταγή γιατρού. Οι υπεύθυνοι της Αρχής συνέστησαν στους γονείς να χορηγούν παρακεταμόλη καθώς και μέλι και λεμόνι για την ανακούφιση του βήχα των παιδιών. Οπως σημείωσε εκπρόσωπος της Αρχής «πολλά από τα φάρμακα ενάντια στον βήχα που χορηγούνται σήμερα χωρίς συνταγή γιατρού χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια και η χρήση τους άρχισε όταν δεν απαιτούνταν κλινικές δοκιμές οι οποίες θα αποδείκνυαν τηδράση τους στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν σχεδιαστεί αποκλειστικώς για τα παιδιά». 

επειδή το θέμα της παρακεταμόλης χοράει συζήτηση, παραθέτουμε από άλλο δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ πρόσφατα:

Συνδέουν την παρακεταμόλη με άσθμα σε εφήβους

Εκτιμάται ότι το παυσίπονο προκαλεί φλεγμονή στο ανοσοποιητικό

Μελέτη που περιλάμβανε περισσότερους από 300.000 εφήβους ηλικίας 13 και 14 ετών έδειξε ότι όσοι εξ αυτών λάμβαναν παρακεταμόλη μία φορά τον μήνα είχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σύγκριση με όσους συνομηλίκους τους δεν λάμβαναν το κοινό παυσίποο φάρμακο.

Παράλληλα, τα παιδιά που λάμβαναν παρακεταμόλη έστω και μία φορά τον χρόνο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, όπως αναφέρουν ειδικοί του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Νέας Ζηλανδίας στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Respiratory and Critical Care Μedicine». Σύμφωνα με τη μελέτη, η λήψη παρακεταμόλης φάνηκε επίσης να συνδέεται με την αλλεργική ρινική συμφόρηση και το έκζεμα.

Εκτιμάται ότι το παυσίπονο παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

κι επίσης 

απο ΤΟ ΒΗΜΑ  2/7/2009:

Καμπανάκι για την παρακεταμόλη

Αμερικανοί επιστημόνες ανακοίνωσαν ότι συνδέεται με ηπατικές βλάβες και ζήτησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας δύο σκευασμάτων

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες η συμβουλευτική ομάδα επιστημόνων της Αμερικανικής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων για τη χρήση της ακεταμινοφένης (παρακεταμόλης). Η ουσία αυτή, που για τα τελεταία 50 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιπυρετικό-αναλγητικό φάρμακο, συνδέεται με ηπατικές βλάβες. Ως εκ τούτου η επιτροπή συνέστησε αφενός την απαγόρευση της κυκλοφορίας δύο σκευασμάτων (Ρercocet και Vicodin) που χορηγούνται κατόπιν συνταγογράφησης και περιέχουν παρακεταμόλη και κωδεΐνη, αφετέρου τη μείωση της χρήσης ενός σκευάσματος (Τylenol) που πωλείται χωρίς συνταγή και το οποίο περιέχει υψηλές δόσης παρακεταμόλης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής, η κατάχρηση ακεταμινοφένης συνδέεται κατά μέσον όρο με 458 θανάτους και 26.000 νοσηλείες ετησίως από το 1990 ως το 2001. Η ουσία αποτελεί την κύρια υπεύθυνη των θανάτων από οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι όχι μόνον η υπερκατανάλωση αλλά και η συγχορήγησή της με αλκοόλ έχει εξίσου καταστρεπτικά αποτελέσματα. 

Υπό το φως των παραπάνω δεδομένων η σύσταση της αμερικανικής επιτροπής είναι μη λαμβάνεται δόση μεγαλύτερη των 4.000 

χιλιοστογραμμαρίων ακεταμινοφένης ημερησίως. Παρά το γεγονός ότι η Αρχή δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις συμβουλές της επιτροπής, η παγκόσμια ευρύτατη κατανάλωση σκευασμάτων παρακεταμόλης (μαζί με την ασπιρίνη αποτελούν τα πρώτα αντιπυρετικάαναλγητικά που αγοράζονται) καθιστά τη σύσταση εξαιρετικά σημαντική. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Βήματος», η καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ζέτα Νταϊφώτη σημείωσε: « Για άλλη μία φορά γίνεται φανερό πόσο σημαντική είναι η σωστή χρήση των φαρμάκων. Κανένα φάρμακο δεν είναι αθώο αν δεν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι λέμε πάντοτε πως τα φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται συγχρόνως με αλκοόλ. Πάντως στη χώρα μας, όπου τα φάρμακα πωλούνται μόνο σε φαρμακεία και όχι και σε καταστήματα, όπως σε άλλες χώρες, η κατάσταση είναι περισσότερο ελεγχόμενη»


Ποια φάρμακα περιέχουν την ουσία


Τα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και περιέχουν παρακεταμόλη (μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες) είναι με αλφαβητική σειρά τα ακόλουθα: Αctifast, Αlgine, Αlgocit, Αlgon, Αpotel, Αpotel C 500, Αpotel Εxtra, Αpotel Ρlus, Βiocetamol, Βufferin, Βuscopan-Ρlus, Calmodor, Comtrex Cold, Dalminette, Depon, Depon Μaximum, Depon Οdis, Depon Vit C, Dolal, Genspir, Lonalgal, Lonarid, Lonarid-Ν, Μedamol, Νeo-Κalmol, Νorgesic, Ρanadol, Ρanadol Αctifast, Ρanadol Cold & Flu, Ρanadol Εxtra, Ρanadol+C, Ρar 500, Ρaracetamol, Ρaracetamol+Codeine, Ρaracetamol/Gener, Ρerfalgan, Ρrotalgon, Relacton-C, SpasmoΑpotel, Splentir, Τylenol, Ζenol. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου