Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Αλλάζει ο «χάρτης» της εγκληματικότητας


απο το ΕΘΝΟΣ  16/10/2010


Ενδιαφέροντα συμπεράσματα, για τις τάσεις της εγκληματικότητας, σχετικά με το πώς διαμορφώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια και τα ποσοστά συμμετοχής σ’ αυτήν αλλοδαπών και Ελλήνων, προκύπτουν από τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάζεται το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για το πρώτο οκτάμηνο του 2010.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για τις κοινωνικές συνθήκες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χάρτη της εγκληματικότητας, σε ό,τι αφορά το προφίλ των δραστών και τα κίνητρα που τους ωθούν στην παραβατικότητα.
Τα τρία βασικά συμπεράσματα από τις αναφορές που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου είναι:
  • Παρατηρείται μετατόπιση της λεγόμενης «βαριάς εγκληματικότητας», στην περιφέρεια, με μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως οι ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, χρηματαποστολές κ.λπ., με χρήση βίας και βαριού οπλισμού.
  • Παρατηρείται αύξηση της λεγόμενης «εγκληματικότητας του δρόμου» στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα οι ληστείες σε πεζούς και κλοπές σε δημόσιους χώρους.
  • Εχει αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 15% σε σχέση με πέρσι η συμμετοχή αλλοδαπών κυρίως στη μικροεγκληματικότητα, κάτι που αποδίδεται στο αδιέξοδο αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν πώς να ζήσουν.
Οπως ανέφερε στο «Εθνος» αρμόδιος αξιωματικός, περίπου το 75% των ληστειών πάσης φύσεως γίνονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ σε κάποιους νομούς της χώρας το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό.

Ωστόσο, διαπιστώνεται μία μετακίνηση στις ληστείες τραπεζών, δημόσιων οργανισμών, χρηματαποστολών και σούπερ μάρκετ στην περιφέρεια και κοντά στις μεγάλες πόλεις.
Για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί οι ληστείες στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Κορινθία και την Αργολίδα, καθώς και στις περιοχές κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπως πρόσφατα στην Πιερία, που μία συμμορία διέπραξε διαδοχικά ληστείες σε δύο διπλανές τράπεζες, βγαίνοντας από τη μία και μπαίνοντας στην άλλη.
Το τελευταίο οκτάμηνο έγιναν στην επαρχία 92 ένοπλες ληστείες, ενώ πέρσι το ίδιο διάστημα είχαν διαπραχθεί 40.
Αντίθετα, το ίδιο διάστημα στην Αθήνα έγιναν 145 ληστείες και πέρσι 202, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αντιστοιχία ήταν 19 πέρσι και 11 φέτος.
Το χαρακτηριστικό των δραστών αυτών των επιθέσεων είναι ότι δρουν σε οργανωμένες ομάδες με βαρύ οπλισμό, όπως καλάσνικοφ, πιστόλια και χειροβομβίδες, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ένοπλη ληστεία που έγινε πριν από λίγο καιρό στην Κόρινθο και οι δράστες ξέφυγαν πυροβολώντας και τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει άλλες δύο παρόμοιες αιματηρές ληστείες στην Κορινθία.
Από τις περιπτώσεις που έχουν εξιχνιαστεί από την αστυνομία, προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους οι δράστες αυτών των επιθέσεων ήταν Αλβανοί και οι υπόλοιποι Ελληνες.
Συνολικά η συμμετοχή των αλλοδαπών στην εγκληματικότητα εμφανίζεται να κινείται περί το 65%, σε σχέση με περίπου 50% που ήταν μέχρι πέρσι, όπως ανέφερε αξιωματικός που ασχολείται με το θέμα.
Από το σύνολο των κλοπών το 35% είναι σε δημόσιους χώρους, δηλαδή σε αυτοκίνητα και άτομα στον δρόμο, παρατηρείται ωστόσο αύξηση και στις κλοπές σε σπίτια στην Αττική, σε ποσοστό περίπου 10%.
Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται αύξηση και στις ληστείες σε πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, καθώς και σε βενζινάδικα.
Αλωνίζουν οι τσαντάκηδες

Πτώση 35% στις ληστείες σούπερ μάρκετ

Μεγάλη μείωση παρατηρείται στις ληστείες σε σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, στην Αττική μειώθηκαν περίπου 35%. Η μετατόπιση αυτή αποδίδεται από την αστυνομία στη λειτουργία κυρίως της ομάδας ΔΙΑΣ και των άλλων μονάδων άμεσης επέμβασης, που πραγματικά έχουν σημαντικά αποτελέσματα από τον Μάρτιο και μετά, καθώς και στην ανασυγκρότηση των τμημάτων Ασφαλείας, που συνέβαλε στις περισσότερες εξιχνιάσεις.
Τα μέτρα
Αυτά τα μέτρα όμως δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τη μικροεγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι ληστείες σε πεζούς κυρίως, ψιλικατζίδικα και άλλου είδους καταστήματα έχουν αυξηθεί. Το ίδιο και οι κλοπές σε μικροπράγματα από αυτοκίνητα, πορτοφολιών σε μέρη με μεγάλο συνωστισμό κ.λπ.

Της μόδας έχει γίνει τελευταία η αρπαγή αλυσίδων από τον λαιμό πεζών γυναικών και ακολουθούν οι βίαιες αρπαγές κινητών τηλεφώνων και μικροποσών, που φτάνουν στους δράστες μόνο για ένα κομμάτι ψωμί. Οι ενέργειες αυτές αποδίδονται στην αδυναμία για την εξασφάλιση στοιχειωδών αγαθών προς το ζην, καθώς και στην απελπισία των ανθρώπων που συνωστίζονται στο κέντρο της Αθήνας.
Αλλοδαποί 

Τις δικές της παραβάσεις έχει κάθε εθνικότητα

Από πλευράς αλλοδαπών στη μικροεγκληματικότητα εμπλέκονται κυρίως άτομα από τις φτωχές ασιατικές χώρες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ενώ πιο οργανωμένοι είναι οι Βαλκάνιοι, από τους οποίους κυρίως Αλβανοί εμφανίζονται στις ιδιαίτερα σκληρές επιθέσεις, ενώ οι Ρουμάνοι ειδικεύονται στις απάτες με ΑΤΜ τραπεζών και οι Βούλγαροι στην εμπορία ανθρώπων και κυρίως σε παράνομες υιοθεσίες.
Σε όλα αυτά βέβαια, ηγετικό ρόλο παίζουν Ελληνες. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πέρα από τα αστυνομικά μέτρα και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, απαιτείται συλλογική συμμετοχή, γι’ αυτό και από την αρχή του χρόνου πέφτει πολύ μεγάλο βάρος στη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων.
Κώστας Τομαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου