Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Εξακοντίστηκε στα 1,80 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης


απο την ΗμερησίαΜε σπασμένα τα... φρένα κινούνται οι τιμές των υγρών καυσίμων το τελευταίο τρίμηνο. Εν μέσω εορταστικής περιόδου, οπότε και οι οδικές μετακινήσεις αυξάνονται, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει εξακοντιστεί στα 1,587 ευρώ το λίτρο και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, μάλιστα, πωλείται κοντά στα 1,80 ευρώ το λίτρο.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,507 ευρώ το λίτρο, μέχρι και χθες η αύξηση είναι οκτώ λεπτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. Η... τεράστια αυτή ανατίμηση οφείλεται και στις διεθνείς μεταβολές των τιμών της αμόλυβδης.
Τα ελληνικά διυλιστήρια είχαν τιμή την περασμένη Παρασκευή 24 του μηνός στα 1,19 ευρώ το λίτρο και στις 27 Σεπτεμβρίου 1,09 ευρώ το λίτρο (αύξηση 10 λεπτά το λίτρο).
Στο «φούσκωμα» των τιμών των καυσίμων έχουν συντελέσει βέβαια και οι αυξήσεις των φόρων από το κράτος. Σχεδόν έξι στα δέκα ευρώ καταλήγουν στα κρατικά ταμεία.
Πάντως, τα παράδοξα και παράλογα της ελληνικής αγοράς των καυσίμων παραμένουν. Ο λόγος γίνεται για τις υπερβολικά υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στην περιφέρεια και όχι μόνο. Για παράδειγμα στους Νομούς Λασιθίου η αμόλυβδη είναι στα 1,789 ευρώ, του Πειραιά 1,786 ευρώ, του Ηρακλείου 1,759 ευρώ, της Κέρκυρας και των Κυκλάδων στα 1,74 ευρώ το λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου