Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η ανεπάρκεια των πολιτικών οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση


του Θανάση Λυρτσογιάννη απο το ΕΘΝΟΣ και Ημερησία


Είναι να απορείς με τα μυαλά που κουβαλούν οι πολιτικοί μας τα τελευταία χρόνια.

Η στάση και η συμπεριφορά τους ήταν επιεικώς ανεπαρκείς. Αφησαν τη χώρα να βαδίσει προς τη χρεοκοπία, ενώ θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν και μάλιστα αποτελεσματικά.



Ας πάρουμε για παράδειγμα το πετρέλαιο. Τα στοιχεία που παρουσίασε στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης κάνουν λόγο για πιθανή κάλυψη τους ενός τρίτου των αναγκών της χώρας και για είσπραξη έως 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα από το Δημόσιο.
Που σημαίνει ότι αν οι κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει στην εξόρυξη του πετρελαίου, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο θα ήταν μικρότερο κατά 3 έως 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, το κράτος θα έβαζε στα ταμεία περίπου 500 εκατ., χιλιάδες πολίτες θα είχαν εργασία, ενώ από συμπληρωματικές δραστηριότητες θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόσθετος πλούτος, περισσότερες θέσεις εργασίας και να εισπράξει το Δημόσιο ακόμα περισσότερους φόρους.
Αν μάλιστα δεχτούμε ότι είναι πολύ πιθανό η αξία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (όπως υποστηρίζουν επιστήμονες και ερευνητές) να ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ, ότι υπάρχει ορυκτός πλούτος (χρυσός, άργυρος, νικέλιο και άλλα μέταλλα) που εκτιμάται σε πάνω από 30 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό πως αν οι πολιτικοί ήθελαν και είχαν το θάρρος, η χώρα όχι μόνο κρίση δεν θα αντιμετώπιζε, αλλά θα ευημερούσε.
Αλλά δυστυχώς αυτοί έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δημοφιλία, παρά για την εκτέλεση του καθήκοντος.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου