απο την Ελευθεροτυπία
Με έξι χρόνια φυλακή και εικοσαετή αποκλεισμό από τα κινηματογραφικά πλατό τιμώρησε το ιρανικό καθεστώς το σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, για τη συμμετοχή του στις περυσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η απόφαση κινητοποίησε τον κινηματογραφικό κόσμο.
"Ο κ. Παναχί καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή σε συλλαλητήρια και για προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος", δήλωσε η συνήγορός του, Φαριντέ Γεϊράτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna. Η δικηγόρος γνωστοποίησε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.
Στον Παναχί απαγορεύθηκε επίσης η παραγωγή ταινιών, η συγγραφή σεναρίων, η παραχώρηση συνεντεύξεων σε τοπικά ή διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και η έξοδός του από τη χώρα, για τα επόμενα 20 χρόνια.
Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν εξέφρασε χθες την "αγανάκτησή" του για την καταδίκη του ιρανού σκηνοθέτη. Ο Μιτεράν "ενημερώθηκε για την ψευδο-καταδίκη κατά του Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, που καταδικάσθηκε σε 6ετή φυλάκιση και 20ετή απαγόρευση να εξασκεί το επάγγελμά του και να εγκαταλείψει την χώρα, πράγμα που του απαγορεύει τελείως να εξασκεί το ταλέντο του". Ο Γάλλος υπουργός εξανίσταται ενεργά κατά οποιασδήποτε απαράδεκτης παραβίασης της ελευθερίας της σκέψης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ζητεί να τεθεί τέλος σε αυτήν την πρακτική", αναφέρει ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού. Ένας άλλος παραγωγός, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος εργαζόταν σ' ένα φιλμ μαζί με τον Τζ. Παναχί πριν τη σύλληψή του, καταδικάστηκε επίσης σε 6 χρόνια φυλάκισης, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Ιμάν Μιρζαντέχ στο πρακτορείο Isna.
"Η Τεχεράνη κήρυξε πόλεμο στους καλλιτέχνες και στην κοινωνία των πολιτών της", δήλωσε ο Γάλλος διανοούμενος Μπερνάρ Ανρί Λεβί.
Ο 50χρονος Τζαφάρ Παναχί, ένας από τους γνωστότερους στο εξωτερικό κινηματογραφιστές του ιρανικού "νέου κύματος", συνελήφθη την 1η Μαρτίου στην κατοικία του στην Τεχεράνη, μαζί με άλλα 16 άτομα, εκ των οποίων η γυναίκα και η κόρη του. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο Τζ. Παναχί αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη Μαΐου, αφού κατέβαλε εγγύηση 200.000 δολαρίων. Ο σκηνοθέτης έχει λάβει τον Χρυσό Λέοντα στη Μόστρα της Βενετίας το 2000, τον Αργυρό Λέοντα στο Βερολίνο το 2006, ενώ βραβεύτηκε δύο φορές στις Κάννες, το 1995 και το 2000.
Πολλές φωνές διαμαρτυρίας για τη σύλληψή του είχαν υψωθεί τόσο στο Ιράν όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Ανγκ Λι και ο Όλιβερ Στόουν είχαν δηλώσει την υποστήριξή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου