Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

 από το ιστολόγιο Fimotro

 
Συμφωνία στρατιωτικοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπει ότι το 2011 η Τουρκία θα χορηγήσει στην ΠΓΔΜ στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 εκατ. δολαρίων, υπέγραψαν την Παρασκευή στα Σκόπια οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών...

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί βήμα προς τα εμπρός στην ήδη πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών.


Προσέθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ και η Τουρκία δεν έχουν κοινά σύνορα, ο τουρκικός λαός εκλαμβάνει την ΠΓΔΜ ως τον κοντινότερο γείτονα.


«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη 'Μακεδονία' και απέστειλε πρέσβη, αλλά επίσης αναγνώρισε τη χώρα μαζί με το ιστορικό της παρελθόν των 1.000 χρόνων και όχι με κάποιο αρκτικόλεξο» ανέφερε ακόμη ο Γκιονούλ.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονιάνοφσκι, δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους που βοηθούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ.


«Στόχος της 'Μακεδονίας' είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουμε ανάγκη από φίλους και η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους που υποστηρίζουν τη χώρα στην πορεία της προς τη Συμμαχία» ανέφερε.


Ο Βετζντί Γκιονούλ πραγματοποιεί διήμερη στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.


Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας ξεκίνησε το 1993 και από τότε μέχρι σήμερα, το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που η Τουρκία έχει χορηγήσει στην ΠΓΔΜ ανέρχεται στα 16 εκατ. δολάρια. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου