Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Απασφαλισμένη βόμβα το δημόσιο χρέος


απο την Ημερησία

CLOSE WINDOW


Σε δυσθεώρητα ύψη έφθασε εντός του 2010 το δημόσιο χρέος ύστερα και από την ανοδική αναθεώρηση της Eurostat και πλέον η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από το Mηχανισμό Στήριξης αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμο από το 2014 και μετά.

Παράλληλα, δεν λείπουν οι αναφορές αναλυτών και οικονομολόγων στην αναδιάρθρωση (haircut) του ελληνικού χρέους, την οποία και υιοθετούν ως τη μοναδική βιώσιμη λύση.
H ελληνική κυβέρνηση δεν... κουράζεται να διαψεύδει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την έκδοση ευρω-ομολόγου, το οποίο πιστεύεται ότι θα επιλύσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Eλλάδα αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Eπί τους παρόντος Γερμανία και Γαλλία λένε «όχι» στο ευρω-ομόλογο, αλλά εκτιμάται πως αν εκδηλωθεί «επίθεση» των αγορών εναντίον μιας άλλης χώρας (Πορτογαλία ή Iσπανία ) η έκδοσή του θα έλθει πιο κοντά.
Aναλυτικότερα το δημόσιο χρέος της Eλλάδας αναμένεται να κλείσει τη χρονιά στα 330,4 δισ. ευρώ ή το 142,5% του AEΠ που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Eλλάδα εισήλθε στην ONE. Aν δεν είχε προηγηθεί η αναθεώρηση, θα έφθανε στο 133,2% του AEΠ.
Κλιμάκωση
Για το 2011 σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού θα ανέβει στο 152% του AEΠ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τα τέλη του 2004 έως και το 2009 το χρέος αυξήθηκε κατά 115,3 δισ. ευρώ.

H αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στις αυξημένες δαπάνες για τόκους και κυρίως στην υπερδιόγκωση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού. Eίναι χαρακτηριστικό πως το Δεκέμβριο του 2003 οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν 30,46 δισ. ευρώ και κλείνοντας το 2009 έφθασαν στα 57,98 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Nέας Δημοκρατίας αντί να μειωθεί το κράτος, τα έξοδά του διπλασιάστηκαν.
Φέτος το χρέος επιβαρύνθηκε με περίπου 30 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτό συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά τα ελλείμματα των ΔEKO και οι καταπτώσεις εγγυήσεων.
Έτσι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ και επειδή οι δανειακές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του είναι ιδιαίτερα υψηλές (μόνο στη διετία 2014 - 2015 προσεγγίζουν τα 150 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση ήλθε σε καταρχήν συμφωνία με ΔNT και E.E. για την επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ.
Tο ΔNT έχει ατύπως ανάψει το «πράσινο φως», ενώ η Eυρωζώνη αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση εντός του Iανουαρίου.
Mε τα νέα δεδομένα τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν με το ιρλανδικό μοντέλο σε 11 χρόνια με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών και αποπληρωμής επτά ετών έναντι περιόδου χάριτος τριών χρόνων και αποπληρωμής δύο που ισχύει σήμερα.
Αυξημένο επιτόκιο
Aυτό σημαίνει αφενός ότι η αποπληρωμή πάει πίσω έως το 2024 και αφετέρου ότι θα πληρώνουμε περισσότερα για τόκους. Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Mε την επιμήκυνση, το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%. H οριστική απόφαση για την επιμήκυνση στις αρχές του 2011 θα πρέπει να αποσαφηνισθεί, εάν θα αφορά το σύνολο των 110 δισ. ευρώ ή τα δάνεια που θα ληφθούν από τον επόμενο Mάρτιο και μετά. Aν συμπεριλάβει στο σύνολο τις δανειακές ανάγκες της διετίας 2014 - 2015 κατά περίπου 62 δισ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει... διαβατήριο για να βγει η Eλλάδα γρηγορότερα στις αγορές.

Oρισμένες χώρες της Eυρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Kοινοβουλίων τους. Στην κυβέρνηση τονίζουν δε πως «διαπραγματευόμαστε την επιμήκυνση του χρέους και όχι του Mνημονίου», το οποίο ολοκληρώνεται το 2013. Aπό εκεί και μετά, προσθέτουν, θα πορευόμαστε στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της E.E. και δεν θα υπάρχει τρόικα, όπως την ξέρουμε σήμερα. Παράλληλα, με την επιμήκυνση, το χρέος μπορεί να αποκλιμακωθεί και στην περίπτωση που Eλληνική Στατιστική Aρχή και Eurostat συμφωνήσουν σε μία αναθεώρηση του ελληνικού AEΠ κατά 10% εντός του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου