απο το ιστολόγιο Antinews
Σύμφωνα με ένα πρόσφατο πόρισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορά στο οργανωμένο έγκλημα, ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Hashim Thaçi είναι ο αρχηγός μιας μαφιόζικα οργανωμένης αλβανικής σπείρας, που δραστηριοποιείται στο λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών, και ανθρώπινων οργάνων.
Το πόρισμα, που αποτελεί προϊόν μιας διετούς έρευνας, και που παραπέμπει σε στοιχεία του FBI αλλά και άλλων υπηρεσιών ασφάλειας, βρίσκεται σήμερα στα χέρια της Guardian. Όπως περιγράφει, ο Thaçi ελέγχει, εδώ και δέκα χρόνια, το εμπόριο ηρωίνης, με βίαιες μεθόδους.
Αρκετοί στενοί του συνεργάτες κατηγορούνται ότι μετά τον πόλεμο, μετέφεραν Σέρβους αιχμαλώτους προς την Αλβανία, όπου και τους αφαιρούσαν τα νεφρά για να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά.
Όλα αυτά έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κόσσοβο, που τη προηγούμενη Κυριακή είχε τις πρώτες του εκλογές από την εποχή της ανεξαρτητοποίησής του από τη Σερβία το 2008. Ο Thaçi δηλώνει νικητής των εκλογών, και προσπαθεί να συνεργαστεί με μέλη της αντιπολίτευσης προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Το επίσημο πόρισμα θα παρουσιαστεί σε διπλωματικούς εκπροσώπους της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι δεσμοί του Thaçi με το οργανωμένο έγκλημα ανάγονται από την εποχή που η ομάδα Drenica της οποίας ηγείτο, έγινε κυρίαρχη μέσα στο KLA. Την εποχή εκείνη, η διεθνής κοινότητα επέλεξε να αγνοήσει τα εγκλήματα πολέμου του KLA, προτιμώντας να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη ταραγμένη περιοχή. Στη διάρκεια των συγκρούσεων, αλλά και αργότερα, οι δυνάμεις που ήλεγχε ο Thaçi έπληξαν με βάρβαρο τρόπο τους Σέρβους, τους Ρομά, αλλά και όσους Αλβανούς θεωρούσαν ότι συνεργάστηκαν με τον εχθρό. Στο πόρισμα κατονομάζεται ο Thaçi μαζί με 4 ακόμη στενούς του συνεργάτες, ως υπεύθυνοι για εκτελέσεις, απαγωγές, ξυλοδαρμούς, και ανακρίσεις. Η ομάδα του ελέγχει τη κυβέρνηση του Κοσσόβου εδώ και δέκα χρόνια, έχοντας τη πλήρη υποστήριξη των κρατών της Δύσης που βάζουν πάνω απ όλα τη «σταθερότητα» της περιοχής.
Το πόρισμα δεν αποτελεί μια επίσημη ποινική έρευνα, και δεν μπορεί να ασκήσει κατηγορίες ή να κρίνει την ενοχή του οποιουδήποτε. Παρόλα αυτά, ασκεί έντονη κριτική στις δυτικές χώρες οι οποίες και έπαιζαν το ρόλο του επιτηρητή στο αναδυόμενο κράτος του Κοσσόβου, επειδή όχι μόνο δεν μπόρεσαν να κάνουν τον Thaçi να λογοδοτήσει, αλλά τον στήριζαν.
Και όπως καταλήγει: «Οι ενδείξεις συνεργασίας μεταξύ εγκληματιών και της πολιτικής και θεσμικής ηγεσίας της χώρας είναι αναρίθμητες, και πάρα πολύ σοβαρές για να αγνοηθούν… Αποτελεί δικαίωμα των κατοίκων του Κοσσόβου να μάθουν την αλήθεια, η οποία είναι απαραίτητος όρος προκειμένου να συμφιλιωθούν οι κοινότητες και να διασφαλιστεί η μελλοντική ευημερία της χώρας».
S.A.- The Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου