Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ο γολγοθάς της γραφειοκρατίας

Να σημειώσω πως "εκ των έσω" γνωρίζω πολύ καλά και το ζω καθημερινά, ότι τους τελευταίους μήνες η γραφειοκρατία έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Με τις συνεχείς αλλαγές σε νόμους και διαδικασίες ("διαύγεια" "Καλλικράτης" κλπ κλπ κλπ) οι οποίες έχουν περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα και έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον όγκο των απαραίτητων γραφειοκρατικών εγγράφων, υπογραφών και διαδικασιών...     Απολλώνιος

από το ΕΘΝΟΣ και Ημερησία



Ενδεικτική της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας που επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας είναι η επιστολή που έλαβε και δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος».

Αποστολέας της ο αναγνώστης της εφημερίδας και δικηγόρος κ. Κώστας Μαντζουράνης, ο οποίος περιγράφει με γλαφυρότητα και μαύρο χιούμορ την εμπειρία που έζησε προσπαθώντας να ανανεώσει την άδεια οδήγησής του λόγω ηλικίας. Παράλληλα προειδοποιεί όσους χρειαστεί να συναλλαχθούν με υπηρεσίες του Δημοσίου ότι θα πρέπει να χαίρουν άκρας... ψυχικής υγείας για να αντέξουν την ταλαιπωρία...
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αγαπητέ κ. διευθυντά,
Αφορμή για την επιστολή μου αυτή στάθηκε το γεγονός ότι, διάγων πλέον τον πέραν του 65ου έτους βίον, έπρεπε να ανανεώσω την υφιστάμενη επί 40 και πλέον χρόνια ερασιτεχνική άδεια ικανότητος οδηγού αυτοκινήτου. Η ερασιτεχνική άδεια ικανότητος οδηγού αυτοκινήτου. Ο λόγος που προφανώς γίνεται αυτή η διαδικασία είναι η ασφάλεια των άλλων, αλλά και η δική μας, αφού, λόγω της ηλικίας, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην υγεία μας.

Ετσι η εξέταση από 2 γιατρούς, παθολόγο και οφθαλμίατρο (αν και θα 'πρεπε να προστεθεί και ψυχίατρος!) θα αρκούσε, ώστε με μια σφραγίδα των γιατρών, κάτω από την προηγούμενη άδεια, να εδίδετο η παράτασή της για 5 χρόνια. Και τούτο το λέω γιατί στην παρούσα φάση η ικανότητα του οδηγού, ως πεπειραμένου, είναι δεδομένη και το μόνο που έπρεπε να διαπιστωθεί είναι η υγεία μου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Με το ισχύον, όμως, σύστημα της ΑΧΑΛΙΝΩΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, υπέστην... τις παρακάτω ιστορίες!! Οπου γι' αυτό το απλό πράγμα απαιτούνται 4 μεροκάματα!, απασχόληση υπηρεσιών, έξοδα και ταλαιπωρία ηλικιωμένων ανθρώπων.
  • Ξεκίνησα από τις φωτογραφίες και πλήρωσα 12 ευρώ.
  • Πήγα στην τράπεζα, όπου περίμενα 2 ώρες στην ουρά να πάρω 2 παράβολα 90 και 30 = 120 ευρώ.
  • Πήγα στην εφορία -άλλη ουρά- για παράβολο 18 ευρώ.
  • Πήγα στον παθολόγο για εξέταση, όπου περίμενα 2 ώρες στο σαλονάκι του με κίνδυνο να «πάρω» καμιά γρίπη.
  • Πήγα το άλλο απόγευμα στον οφθαλμίατρο, πάλι τα ίδια.
  • Την 3η μέρα ξεκίνησα για το υπουργείο έχοντας μαζί μου 3 παράβολα, φωτογραφίες και βεβαιώσεις των ιατρών.
Στο ισόγειο του υπουργείου με πληροφορούν ότι πρέπει να συμπληρώσω 2 αιτήσεις που μου δίνουν και μάλιστα η μία και με... λατινικούς χαρακτήρες! Ανεβαίνω 2 ορόφους και περιμένω τη σειρά μου. Το πρώτο πράγμα που... ανακαλύπτει η υπάλληλος είναι ότι χρειάζεται και φωτοτυπία της ταυτότητός μου, αλλά επειδή δεν έχουν φωτοτυπικό, με στέλνουν απέναντι δίπλα στο γήπεδο του Αγίου Δημητρίου και βγάζω. Ανεβαίνω πάλι 2 ορόφους σκάλες (γιατί έχει και ημιώροφο) και της πάω τη φωτοτυπία. Περιμένω αρκετή ώρα γιατί η κυρία ψάχνει την παλαιά άδεια που η Τροχαία Παιανίας μου είχε αφαιρέσει ως εκπρόθεσμη. Γυρίζει και με στέλνει στον 2ο όροφο να πάρω αρ. πρωτοκόλλου της αποστολής της άδειας. Φέρνω τον αριθμό, αλλά δεν της κάνει και πάει μέσα και τη βρίσκει!
Τώρα λέω «ξεμπέρδεψα»! Δυστυχώς, με έκπληξη την ακούω να μου λέει να ξαναπάω απέναντι στις φωτοτυπίες να βγάλω και μια φωτοτυπία της παλαιάς άδειας! Πηγαίνω και το... τεστ κοπώσεως με έχει κάνει να ανασαίνω βαριά, έτοιμος να καταρρεύσω. Της το δίνω και περιμένω. Πάει πάλι μέσα και γυρίζει με... τα νέα δεδομένα! Πρέπει να πάω στον... Χολαργό να κάνω πιστοποίηση της άδειας, γιατί τότε που εκδόθηκε δεν υπήρχε... η Νομαρχία Νότιου Τομέα που είμαι τώρα! Καταρρέω! Γυρίζω και της λέω: «Γιατί δεν το κάνετε εσείς, το ίδιο υπουργείο δεν είναι;». «Ναι», μου λέει, «αλλά η αλληλογραφία θα κάνει έναν μήνα»! «Ας κάνει και 12 μήνες», της λέω και φεύγω με 18 πίεση, ταχυκαρδία και τα νεύρα τεντωμένα.
Ο φάκελος που σχημάτισε είχε περισσότερα από τα έγγραφα που έχει ένας βαρυποινίτης!
Ευχαριστώ θερμά, Κώστας Μαντζουράνης
Στα Λατινικά Kostas Mantzouranis

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου