Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

ΣΔΟΕ: Ενας στους δύο γιατρούς «ξεχνάει» να κόψει απόδειξη


(Και ψόφα από την πείνα εσύ συνταξιούχε και υπαλληλάκο...)

από τα ΝΕΑ


Τι δείχνουν οι έλεγχοι για το 2010 και το πρώτο δίµηνο φέτος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή εµφανίζουν φουσκωµένες δαπάνες τουλάχιστον ένας στους δύο γιατρούς από όσους ήλεγξε το ΣΔΟΕ το 2010 και το πρώτο δίµηνο φέτος. 

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του γι’ αυτούς τους ελεύθερους επαγγελµατίες, προκύπτει ότι σε 777 γιατρούς που ελέγχθηκαν το 2010 βρέθηκαν παραβάσεις στους 389, δηλαδή στο 50%. Φέτος µάλιστα το ποσοστό έχει αυξηθεί αφού παραβάσειςεντοπίστηκαν σε 6 στους 10 γιατρούς που ήλεγξε το ΣΔΟΕ από τις αρχέςτου έτους.Συγκεκριµένα, σε 144 ελέγχουςπου έγιναν το δίµηνο Ιανουάριος -Φεβρουάριος 2011, 89βρέθηκαν να µην εκδίδουν αποδείξεις ήνα εµφανίζουν φουσκωµένες δαπάνες (62%). Τοαντίστοιχο ποσοστό για το 2009 ήταν 55 παραβάσεις σε σύνολο 130 γιατρών που είχαν ελεγχθεί (42%). 

ανοίξαν τραπεζικοί λογαριασµοί. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επίφοβες επαγγελµατικές οµάδες αποτελούν έναναπό τους στόχουςτου επιχειρησιακού σχεδίου τουγια το 2011. Κατά προτεραιότητα οι έλεγχοι στρέφονται σε όσους έχει προκύψει, µέσω διασταυρώσεων που έγιναν στο παρελθόν, ότι υπέπεσαν σεπαραβάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασµοί τους. 

Ηδη για τους 185 από τους 389 γιατρούς που εντοπίστηκαν µε παραβάσειςτο 2010,το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στοάνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών τους προκειµένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά που περιέχουν δικαιολογούνται από τα εισοδήµατα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους. 

Σε περίπτωση που εντοπιστούν καταθέσεις που δεν µπορεί να δικαιολογηθούν, οι κάτοχοί τους θα βρεθούν αντιµέτωποι µε πρόστιµα για φοροδιαφυγή. Επίσης έχει αρχίσει σύγκριση των εισοδηµάτωνπου δηλώνονται µε την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν. 

Βαζουν εμποδία. Μάλιστα τα αποτελέσµατα θα έρχονταν νωρίτερα, αν δενυπήρχαν τα προσκόµµατα που προβάλλουν πολλές τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Βεβαίως οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασµούς, αλλά ορισµένες τράπεζες προκειµένου να προστατεύσουν τους «καλούς πελάτες» τους δενδιευκολύνουντους ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι ηνοµοθεσία για τον παράνοµο πλουτισµό ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον φοροελεγκτικό µηχανισµό. 

Σε 777 γιατρούς που ελέγχθηκαν το 2010, βρέθηκαν παραβάσειςστους 389
Σε 185 γιατρούς
από τους 389
το Σ∆οε άνοιξε τους τραπεζικούς τους λογαριασµούς

Παράταση για δηλώσεις


ΠΑΡΑΤΑςη σχεδόν ενός µήνα στοραντεβού µε την Εφορία έδωσε το υπουργείο Οικονοµικών σε ελεύθερους επαγγελµατίες και ατοµικές επιχειρήσεις που για πρώτη φορά φέτος θα τις υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά µέσω του TAXISnet. 

Η παράταση είναι µέχρι τις 4 Απριλίου και αφορά τους ελεύθερους επαγγελµατίες και τις επιχειρήσεις των οποίων λήγει σήµερα η καταληκτική ηµεροµηνία, µε βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι οι προθεσµίες που για τους φορολογουµένους αυτούς άρχιζαν να τρέχουν από σήµερα και έληγαν µε βάση πάντα το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους στις 16 Μαρτίου, τώρα θα διαρκέσουν από τις 4 ώς τις 18 Απριλίου. Πρόκειται για παράταση 34 ηµερών. Η παράταση αφορά επίσης όσους απέκτησαν εισοδήµατα από συµµετοχή σε ΕΠΕ, κινητές αξίες, ακίνητα και τους κατόχους επαγγελµατικού Ι.Χ. κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου