Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

INE-ΓΣΕΕ: Δεν ευθύνονται οι μισθοί για την «πτώση» της ανταγωνιστικότητας




Το επίπεδο των μισθών στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ήδη από τα χαμηλότερα της Ευρώπης και δεν ευθύνεται για την «απώλεια» της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων υποστηρίζει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα πραγματεύεται η έρευνα, το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας όμως από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.
Μεγάλο κομμάτι της αύξησης, με βάση την ανάλυση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με θέμα «Κόστος εργασίας, περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1995-2009», οφείλεται στις μεταβολές της ισοτιμίας και την ανατίμηση του ευρώ ενώ ένα άλλο μέρος του προκύπτει και από την αντίστοιχη αύξηση που έχει σημειώσει η παραγωγικότητα.

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει πως οι μεταβολές του κόστους εργασίας την περίοδο 1995-2009, κινήθηκαν σε ρυθμούς ανάλογους προς τους αντίστοιχους στις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες. Η Ελλάδα, μάλιστα ως προς το κόστος εργασίας, βρίσκεται πέμπτη από το τέλος στη λίστα με τις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες.
Την ώρα που οι μισθοί στην Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.
Το πραγματικό ετήσιο κόστος εργασίας στην Ελλάδα το 2009 ήταν χαμηλότερο περίπου κατά 35% έναντι των μικρών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, 25% έναντι της Γαλλίας και της Βρετανίας, περίπου 20% έναντι της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Όσον αφορά στο μέσο περιθώριο κέρδους την περίοδο 1995-2009, ήταν 40%, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση µε εξαίρεση την Ιρλανδία. Το 2010 αν και μειώθηκε κατά 5%, τονίζει η μελέτη, είναι ακόμα υψηλότερο των υπόλοιπων χωρών που έχουν στην πλειονότητα τους κάτω από 30%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου