από το alphafm
Το αίτημά του για σύσταση ομάδας επιστημόνων που θα αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα της λίμνης της Καστοριάς, επαναλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Καστοριάς με θέμα την εξουσιοδότηση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ Α.Ε., για την υλοποίηση σχεδίου εξυγίανσης της λίμνης.
Το ΑΠΘ επισημαίνει ότι για ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα, θα έπρεπε να ζητηθεί η συμβολή του κατεξοχήν αρμόδιου πανεπιστημίου της χώρας, το οποίο εδώ και δύο δεκαετίες έχει εκτελέσει μελέτες και έρευνες συνολικά για την κατάσταση στο επίπεδο της λεκάνης απορροής της λίμνης.
Στη σημερινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου δεν κλήθηκε να συμμετάσχει το επιστημονικό προσωπικό του ΑΠΘ, ενώ σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιολογίας, Μαρία Μουστάκα, η ΑΝΚΟ δεν αναγνωρίζει και δεν μπορεί να απαντήσει, με τις παρεμβάσεις που προτείνει, στο πρόβλημα της λίμνης.
«Εφαρμογή του παραπάνω επιχειρησιακού σχεδίου αποτελεί έκφραση απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης, διότι το σχέδιο αυτό δεν στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, δεν αναγνωρίζει και δεν απαντά στο κύριο πρόβλημα της λίμνης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τις μελέτες του πανεπιστημίου, στη λίμνη της Καστοριάς παρατηρήθηκε οπισθοδρόμηση της βελτίωσης της οικολογικής της κατάστασης, τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας του υπερπληθυσμού των κυανοβακτηρίων, στα επίπεδα του 1994, όταν τα αστικά λύματα της πόλης εισέρχονταν στη λίμνη. Το ΑΠΘ ζητά από τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν τα αίτια της υποβάθμισης αυτής, προκειμένου να μην δαπανηθούν άσκοπα χρήματα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Τα αίτια θα πρέπει να διερευνηθούν είτε σε εξωτερικά φορτία από την λεκάνη απορροής, είτε από εσωτερικές πιέσεις (εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια – κυπρίνοι και πεταλούδες – που λειτουργούν όπως τα κυανοβακτήρια).
Το Δελτίο Τύπου του Α.Π.Θ. :
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. (2310) 997158, 996778 Fax (2310) 996730 e-mail: louizou@ad.auth.gr
Κτίριο Διοίκησης “Κ. Καραθεοδωρή” Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη, 10/12/2010
Με αφορμή α) τα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την προώθηση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς της υλοποίησης “Επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης, προστασίας και ανάδειξης της λίμνης Καστοριάς” από την ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. και β) την έκτακτη Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καστοριάς σήμερα, με θέμα: “Εξουσιοδότηση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΑΝΚΟ Α.Ε.”, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν για ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα να μη ζητείται η συμβολή του κατ’ εξοχήν αρμόδιου Πανεπιστημίου της χώρας.
Οι περισσότερες από τις δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά εργασίες για τη λίμνη Καστοριάς, οι οποίες έχουν τύχει σημαντικής αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, έχουν εκπονηθεί στο Α.Π.Θ. τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα αποτελέσματα των ερευνών του Α.Π.Θ. για τη λίμνη της Καστοριάς αποτελούν θεμελιώδη και απαραίτητη γνώση τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης της λίμνης σε επίπεδο λεκάνης απορροής.
Εφαρμογή του παραπάνω επιχειρησιακού σχεδίου αποτελεί έκφραση απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης διότι το σχέδιο αυτό δε στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, δεν αναγνωρίζει και δεν απαντά στο κύριο πρόβλημα της λίμνης.
Το πρόβλημα της λίμνης σήμερα είναι η οπισθοδρόμηση της βελτίωσης της οικολογικής κατάστασης της λίμνης που είχε επιτευχθεί τη δεκαετία 1997-2007 μετά από τη διακοπή της εισόδου του κύριου όγκου των αστικών λυμάτων της πόλης της Καστοριάς στη λίμνη.
Τα φαινόμενα μαζικής αύξησης κυανοβακτηρίων στη λίμνη το 2010, παρόμοια με αυτά του 1994, είναι χαρακτηριστικά της διαταραχής της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το ίδιο το οικοσύστημα όσο και για τη δημόσια υγεία.
Το Α.Π.Θ. διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και το κατάλληλο ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό για να συμβάλλει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου επιβάλλει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τη σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία διασφαλίζοντας την αμφίδρομη σχέση Πανεπιστημίου και κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου