απο ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Η τουρκική διπλωματία συνεχίζει τη δημιουργία εντυπώσεων με το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, κάτι το οποίο είχε επισημάνει και ο Γ.Παπανδρέου στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου (δείτε το σχετικό άρθρο κάνοντας κλικ εδώ).
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του επικεφαλής των τουρκικών διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, να ρίξει «πυροτεχνήματα», που στη συνέχεια χαρακτήρισε «προσωπική του άποψη, όχι της κυβέρνησης».
Μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα Σημερινή, ο κ.Μπαγίς εκτίμησε ότι «η Ελλάδα δεν είναι απειλή σε σύγκριση με άλλες απειλές, η Ελλάδα είναι φίλη» και μάλιστα υποστήριξε ότι «όταν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα μίλια. Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους. Μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει».
Η κατανομή του κέρδους από αυτές τις δραστηριότητες ωστόσο, φαίνεται επίσης να είναι προφανής στον κ.Μπαγίς. «Θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης», είπε ευθέως στην κυπριακή εφημερίδα.
Δεν έλειψαν και οι απειλές
Ο τούρκος πολιτικός επανέλαβε τις θέσεις της Αγκυρας για αποσύνδεση της κατοχής της βόρειας Κύπρου από τις ενταξιακές προοπτικές στην ΕΕ. «Η Τουρκία είναι έτοιμη για τη μεγάλη λύση, είναι επίσης έτοιμη για μια μεγάλη κρίση. Είμαστε έτοιμοι για όλα», ήταν τα λόγια του κ.Μπαγίς. «Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε. είναι προφανές ότι δεν περνάει από την Κύπρο. Δεν αρέσουν οι απειλές στην Τουρκία».
Πάντως, αν και επέκρινε τον Γ.Παπανδρέου για την δήλωσή του ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό δεν πρόκειται να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είχε καλά λόγια για την πρόταση Δρούτσα να γίνει ευρωτουρκική Σύνοδος Κορυφής το 2011. «Αυτό που πρότεινε ο καλός μου φίλος Δημήτρης, είναι πολύ καλή ιδέα. Θα έπρεπε να προσκαλούν την Τουρκία σε όλες τις συνόδους του Συμβουλίου, όπου λαμβάνονται οι πραγματικές αποφάσεις», ήταν τα λόγια του.
Εξάλλου, ο κ.Μπαγίς προσπάθησε να μειώσει τη σπουδαιότητα της προσέγγισης με την ΕΕ για την χώρα του. «η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε είναι προτεραιότητα», παραδέχθηκε, αλλά «αν η προτεραιότητά μου δεν με θέλει, δεν θα παρακαλέσω κιόλας».
Τέλος, επανέλαβε ότι για την Αγκυρα είναι όρος να αρχίσουν οι απευθείας εμπορικές σχέσεις ΕΕ και κατεχόμενων περιοχών, προκειμένου η Τουρκία να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου