Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Γκυ Σορμάν: «Ο Ελληνας είναι οργισμένος γιατί αισθάνεται ότι δεν έχει μέλλον»



Ο γάλλος φιλόσοφος και οικονομολόγος υπερασπίζεται τον καπιταλισμό, επικρίνει τις κυβερνήσεις που παίρνουν κοντόφθαλμα μέτρα και δεν δίνουν όραμα ενώ προτείνει δραστικές αλλαγές και περισσότερες καινοτομίες
ΤΑΝΙΑ ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ | Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Γκυ Σορμάν, γάλλος φιλόσοφος και οικονομολόγος, δεν έχει καμία αμφιβολία: η κρίση οφείλεται στο ότι ο δυτικός κόσμος ήταν ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις αναδυόμενες αγορές. Επίσης δεν έχει καμία αμφιβολία για το ότι οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης και της ελληνικής, παίρνουν μέτρα ακατάλληλα για την αντιμετώπισή της. «Αν ήμουν Ελληνας» , αναφέρει στο «Βήμα», «θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση και θα είχα επαναστατήσει διότι προτείνει μόνο βραχυχρόνιες λύσεις. Θα έπρεπε συγχρόνως να προτείνει και μακροχρόνιες». 


Θα είχε επαναστατήσει; Μα ο Σορμάν επικρίνει σφόδρα τους Γάλλους που κατεβαίνουν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. «Απλώς προσπάθησα να εξηγήσω στους Αμερικανούς ότι η κάθοδος στους δρόμους αποτελεί μέρος της γαλλικής κουλτούρας, είναι περισσότερο θέατρο» τονίζει. «Εγώ θα κατέβαινα στους δρόμουςόχι όμως για τους ίδιους λόγους με τους νεαρούς φοιτητές που δεν θέλουν να πάρουν σύνταξη στα 62, αλλά για να διαμαρτυρηθώ επειδή η κυβέρνηση δεν μου προτείνει εναλλακτική λύση». 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη λιγότερα να προτείνει, κατά την άποψη του έγκριτου καθηγητή. «Ολες οι περικοπές για τη μείωση του ελλείμματος που πραγματοποιούνταισήμερα στην Ελλάδα και που είναι απολύτως απαραίτητες πρέπει να συνοδεύονται από εναλλακτική λύση.Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταδείξει στον κόσμο ποια είναι η κατεύθυνση στην οποία οδηγεί τη χώρα. Προς το παρόν δεν διαβλέπω καμία πρόταση ή μακροχρόνια προοπτική. Ο κόσμος είναι οργισμένος γιατί αισθάνεται ότι δεν έχει μέλλον».



«Αν ήμουν σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης- ευτυχώς δεν είμαι- θα έκανα συγχρόνως τα πάντα:πρώτον, θα μείωνα το έλλειμμα μέσω περικοπών,όπως κάνει ο κ. Παπανδρέου, δεύτερον θα αναδιάρθρωνα το χρέος και,τρίτον,θα πρότεινα μακροχρόνια στρατηγική: ότι έτσι θα μοιάζει η Ελλάδα σε 10 ή 20 χρόνια». Παράλληλα πιστεύει ότι πρέπει να συζητηθεί ριζική αλλαγή στο σύστημα πρόνοιας- θέμα στο οποίο αναφέρεται συχνά πυκνά στην τηλεφωνική συνέντευξή μας από τη Νέα Υόρκη. Το παρόν σύστημα βασίζεται σε θετικό δημογραφικό και επωφελή ανάπτυξη «ενώ σήμερα έχουμε αργή ανάπτυξη και καμία αύξηση πληθυσμού». Θεωρεί ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει και να βασιστεί στα κουπόνια ή στον αρνητικό φόρο εισοδήματος. Αυτά θα δίνουν την ευχέρεια επιλογής ανάμεσα σε ένα κράτος πρόνοιας του οποίου οι παροχές θα μειώνονται κατά 5% ετησίως ή σε ένα ιδιωτικό ταμείο όπου θα εξαργυρώνονται τα κουπόνια ή τα μετρητά του αρνητικού φόρου εισοδήματος. 



Υπέρμαχος του καπιταλισμού παραδέχεται ότι περνάει κρίση σχεδόν κάθε δεκαετία. «Οι κρίσεις είναι ενσωματωμένες στο σύστημα διότι συνδέονται ευθέως με την καινοτομία. Ηκρίση του 2008 ήταν αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής καινοτομίας»- των «γνωστών» παραγώγων-, αλλά «σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, και της κακοδιαχείρισης» . Είναι κατηγορηματικός: «Οι περικοπές στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες συνιστούν επιφανειακό μέτρο διότι το σύστημα παραμένει το ίδιο. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία ή οι υπηρεσίες τους,να εισαγάγουν περισσότερες καινοτομίες και διαφορετικό σύστημα πρόνοιας ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τις αναδυόμενες αγορές». 

Ενας κλασικός νεοφιλελεύθερος


Ο Γκυ Σορμάν, 66 ετών, είναι γάλλος οικονομολόγος και φιλόσοφος που ζει μεταξύ Παρισίων και Νέας Υόρκης. Θεωρείται ότι ανήκει στη σχολή των κλασικών νεοφιλελευθέρων. Ηταν από τους ιδρυτές της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δράση Κατά της Πείνας» το 1979. Είναι σύμβουλος της γαλλικής και άλλων κυβερνήσεων (π.χ. Νότιας Κορέας) για οικονομικά ζητήματα. Εχει διδάξει Οικονομικά σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα Sciences Ρo στη Γαλλία και Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Πολυγραφότατος, έχει συγγράψει 20 βιβλία με τελευταίο το μπεστ σέλερ «Εconomics Does Νot Lie» («Η οικονομία δεν ψεύδεται») και αρθρογραφεί τακτικά σε κορυφαίες εφημερίδες, όπως η «Le Figaro» στη Γαλλία και η «Wall Street Journal» στις ΗΠΑ. 



«Είναι εύκολη η αναδιάρθρωση του χρέους»


- Στην Ελλάδα άλλοι φοβούνται ότι θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη και άλλοι ζητούν να αποχωρήσουμε μόνοι μας. Τι απαντάτε; «Διαφωνώ πλήρως. Θεωρώ ότι η ευρωζώνη και η ΕΕ αποτελούν τρομερές επιτυχίες. Το ευρώ αποτελεί μέρος ενός συστήματος που οικοδομήθηκε όχι για οικονομικούς αλλά για βαθύτερους λόγους. Το σύστημα θα υφίστατο αποσύνθεση αν αποβάλλαμε την Ελλάδα. Και μετά τι; Θα αποβάλουμε την Πορτογαλία και στη συνέχεια την Ιρλανδία και την Ισπανία; Απλώς θα καταστρέφαμε μια από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες στην Ιστορία. Αν η Ελλάδα αποβαλλόταν ή αποχωρούσε, θα επέστρεφε στη δραχμή που θα ήταν πολύ πιο αδύναμη από το ευρώ, γι΄ αυτό το χρέος σας θα πολλαπλασιαζόταν κατά πέντε ή δέκα φορές. Αυτό θα ήταν δραματικό. Είναι πολύ ευκολότερο για τους Ελληνες να αποπληρώσουν το χρέος τους σε ευρώ παρά σε δραχμές. Πιστεύω ότι η πραγματική συζήτηση δεν αφορά το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά την αναδιάρθρωση του χρέους. Η αναδιάρθρωση είναι ευκολότερη διότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου