Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Βδέλλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων


από την Ημερησία

CLOSE WINDOW


Παρά τις εξελίξεις στην ιατρική, μια πανάρχαια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, που βασίζεται στη χρήση βδέλλας, εξακολουθεί να εφαρμόζεται και στις ημέρες μας, για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Η γειτονική Τουρκία φαίνεται ότι κατέχει σημαντική θέση στις εξαγωγές βδέλλας σε χώρες της Ευρώπης, και ιδίως στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 300 ιατρικά κέντρα, που χρησιμοποιούν αυτό το ζωικό είδος για θεραπευτικούς σκοπούς.
Εξαγωγές
Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων, τα οποία επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», οι εξαγωγές βδέλλας από την Τουρκία, κατά την τελευταία τετραετία, ανήλθαν στους 8.344 τόνους. Μάλιστα, στη γείτονα εφαρμόζεται ποσόστωση στις εξαγωγές βδέλλας, η οποία θεωρείται προστατευόμενο είδος, βάσει συμφωνίας για το διεθνές εμπόριο αγρίων ζώων και φυτικών ειδών, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Η ποσόστωση εξαγωγών φαρμακευτικής βδέλλας, από 10 τόνους ετησίως, που ήταν το 1996, φέτος μειώνεται στους 5 τόνους. Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία, από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, ισχύει απαγόρευση αλιείας φαρμακευτικής βδέλλας σε γλυκά νερά.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Φιράτ, Ναΐμ Σαγλάμ, οι βδέλλες που εξάγονται από την Τουρκία επανεξάγονται σε τρίτες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι τα 2/3 του συνόλου των εξαγωγών βδέλλας γίνονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βδέλλες τις οποίες εξάγει η Τουρκία συλλέγονται από τη φύση, ενώ η Ρωσία και η Γαλλία εξάγουν βδέλλες τις οποίες καλλιεργούν. Ο καθηγητής Σαγλάμ ανέφερε ακόμη ότι περισσότερες εξαγωγές βδέλλας από την Τουρκία γίνονται προς τη Γερμανία, όπου υπάρχουν περίπου 300 θεραπευτικά κέντρα, που κάνουν χρήση βδέλλας.
Από την αρχαιότητα, οι βδέλλες χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία ασθενειών, διότι οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτές ρουφούν το βρόμικο αίμα. Ο κ. Σαγλάμ υπενθυμίζει ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), απαντώντας θετικά σε αίτηση της γαλλικής εταιρείας βδελλοκαλλιέργειας, Ricarimpex, ενέκρινε τη θεραπεία με βδέλλες.
Που χρησιμοποιούνται
Στη σύγχρονη ιατρική, σύμφωνα με τον κ. Σαγλάμ, οι βδέλλες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της απόφραξης αγγείων, καθώς και ορισμένων αγγειακών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης, χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση παθήσεων των οφθαλμών, όπως φλεγμονές του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, αιματώματα στα μάτια, γλαύκωμα και καταρράκτης, αλλά και για ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις (βουητό στα αυτιά, χρόνια ωτίτιδα, ιγμορίτιδα), για φλεγμονές του δέρματος, για αιμορροΐδες, έλκη, έκζεμα, αποστήματα δοντιών, φλεγμονές αρθρώσεων και για πόνους από φθορά αρθρώσεων, για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος, έπειτα από συγκόλληση άκρων που έχουν αποκοπεί, για την αντιμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου