Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Οι Γαλάτες κατηφορίζουν προς την Καστοριά

 
από το findkastoria


 
 
Τα ίδια ιδανικά φαίνεται να συνέδεαν, στο μακρινό παρελθόν, δύο φύλα χωρίς προφανή σχέση μεταξύ τους. Γαλάτες από τη Δυτική Ευρώπη και Ορέστες από τη Μακεδονία, εκτός από το ότι ζούσαν στην ίδια Ήπειρο, μοιραζόταν, επίσης, την αγάπη για τον τόπο τους και τη σθεναρή αντίστασή τους στη ρωμαϊκή κυριαρχία.

Ο συσχετισμός αυτός δεν είναι τυχαίος, καθώς συνοδεύεται από ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού. Πρόκειται για το ....
 
 
 
ψήφισμα των Βατυνναίων, μια πολύ σημαντική επιγραφή, με πολιτικό περιεχόμενο, που αποδεικνύει τη διαμαρτυρία των Ορεστών των ρωμαϊκών χρόνων (1ος αι. π.Χ. - 3ος αι. μΧ.).

«Όπως οι Γαλάτες ήταν ανυπότακτοι στους Ρωμαίους έτσι και οι Ορέστες αντιστέκονταν στην κυριαρχία τους», επισημαίνει ο αρχαιολόγος της ΙΖ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Χαράλαμπος Τσούγγαρης, κι εξηγεί ότι η αναγνώριση του γεγονότος αυτού αποτέλεσε την αφορμή του ενδιαφέροντος της Καστοριάς να φιλοξενήσει την περιοδική έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ».

Έτσι ο Δήμος Ορεστίδος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού επικοινώνησαν, πριν από έναν μήνα, με τους υπεύθυνους της έκθεσης «50 Χρόνια Αστερίξ», το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Μαμούθ Κόμιξ (εκδότρια εταιρεία του Αστερίξ στην Ελλάδα).

Η συνεργασία «έκλεισε» και από τις 13 Μαρτίου ως τις 31 Μαΐου του 2011 ο «Γαλάτης ήρωας» θα ξεναγεί τους επισκέπτες του Μουσείου του Άργους Ορεστικού στα αρχαία της Ορεστίδας.

Σημειώνεται ότι η έκθεση «50 Χρόνια Αστερίξ» έχει ήδη φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ενώ προετοιμάζονται αντίστοιχες στο Βόλο, τα Ιωάννινα και τη Φλώρινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου