Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Στρος-Καν: Οι Έλληνες βρίσκονται στα σκατά

 
από το new post

Τη σκληρή αλήθεια είπε σε γαλλικό ντοκιμαντέρ ο επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν για την κατάσταση στην Ελλάδα και τους Έλληνες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "οι Ελληνες βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά", χωρίς να παραλείψει να χαρακτηρίσει το ΔΝΤ και τον εαυτό του ως "σωτήρες" της χώρας μας.Το ντοκιμαντέρ, με τις ατάκες που θα προκαλέσουν αίσθηση στη χώρα μας, γυρίστηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθµό Canal+ για τη ζωή του, όπως όλα δείχνουν υποψηφίου γάλλου προέδρου το 2012 και έχει τίτλο "Με τον Ντοµινίκ Στρος-Καν µέσα στο ΔΝΤ".


Χρησιµοποιώντας λαϊκή γλώσσα ο Στρος-Καν αναφέρει ότι "οι Ελληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναι εκείνοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους", προσθέτοντας µάλιστα ότι "η απάτη πάει σύννεφο".

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις περί "γιατρού" που είχε κάνει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα υπογράμμισε ότι εάν δεν είχε ζητηθεί η παρέµβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα "θα είχε πέσει στην άβυσσο".

Η ελληνική προσφυγή στο ΔΝΤ

Για τις ανάγκες του ντοκιµαντέρ που γυρίστηκε ενόψει της πιθανής υποψηφιότητάς του για τη γαλλική προεδρία, δύο δηµοσιογράφοι τον ακολούθησαν επί αρκετούς µήνες σε διάφορα ταξίδια του ανά τον κόσµο. Το συνεργείο ήταν εκεί όταν ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον, την ηµέρα που η Ελλάδα ζήτησε επισήµως την ενεργοποίηση του µηχανισµού στήριξης. Λίγο αργότερα ο Στρος-Καν δήλωνε: "Τα πρόσωπα είναι πολύ κατσουφιασµένα. Μας έχουν πει ότι έπρεπε να έχει γίνει κάτι εδώ και καιρό. Αλλά σήµερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση πήρε τη σύµφωνη γνώµη των ευρωπαϊκών χωρών για να ζητήσει βοήθεια από το ∆ΝΤ.

Τα συναισθήµατα είναι πολύ έντονα επειδή, ξέρετε, όταν ένας υπουργός έρχεται να µας δει για να πει ότι υπάρχει η ανάγκη του ∆ΝΤ δεν είναι και πάρα πολύ ευτυχισµένος. Αναγνωρίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση και ότι αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται από µόνο του. Γνωρίζει ότι πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις".

Αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις περί Παπανδρέου


Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι από το τελικό µοντάζ του ντοκιµαντέρ αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά µε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέµβριο του 2009 µε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, καθώς όπως διευκρίνισαν άνθρωποι της παραγωγής στα στην εφημερίδα "Τα Νέα" ζητήθηκε από εκπροσώπους του ΔΝΤ να κοπούν ώστε να δοθεί έµφαση στη ζωή και το έργο του Στρος-Καν και όχι στην Ελλάδα.

Το λάθος των Ευρωπαίων

Ο πολιτικός, που σύµφωνα µε τις έως τώρα δηµοσκοπήσεις, έχει τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, εµφανίζεται να θεωρεί πως εσφαλµένα οι Ευρωπαίοι είχαν την άποψη ότι κάθε χώρα θα πρέπει να λύσει µόνη της τα δικά της προβλήµατα.

"Γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι δεν θα µπορούσαν να το κάνουν χωρίς εµάς. Και έτσι καθυστερήσαµε, χάσαµε πολύ χρόνο και γι’ αυτό η όλη υπόθεση έγινε πιο ακριβή και δύσκολη για τους Ελληνες. Οι προτάσεις που έγιναν για την Ελλάδα ήταν πολύ πιο ήπιες από εκείνες που έκανε η Ευρώπη στην αρχή, επειδή εµείς έχουµε την εµπειρία. ∆εν χρησιµεύει σε τίποτα να προσπαθείς να προχωρήσεις στο χάος. Είναι γελοίο, είναι κοινωνικά δαπανηρό, είναι άδικο και δεν έχει αποτέλεσµα. Εάν θέλουµε να λειτουργήσει είναι απαραίτητο το µεγαλύτερο κοµµάτι της χώρας να αντιληφθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεμιτός ο θυμός των Ελλήνων


Πάντως, ο Ντοµινίκ Στρος-Καν θεωρεί φυσιολογικές τις αντιδράσεις στην Ελλάδα. "Είναι αναπόφευκτο να µας κατηγορούν παρ' ότι δεν φταίµε εµείς", τονίζει. "Η πραγµατικότητα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά. Οταν µια γυναίκα λέει πως δεν µπορεί πια να αγοράσει ψωµί, λέει την αλήθεια. Ολος αυτός ο θυµός είναι θεµιτός. Οι άνθρωποι στον δρόµο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Κι ας είναι οι ίδιοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν έχουν πληρώσει φόρους, κάτι που είναι λίγο σαν εθνικό σπορ. Η απάτη πάει σύννεφο. Αν δεν είχαµε έρθει θα είχαν πέσει στην άβυσσο. ∆ύο εβδοµάδες αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα µπορούσε πλέον να πληρώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι πολίτες θα είχαν αποσύρει όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση".

Το ντοκιμαντέρ είναι προγραμματισμένο να προβληθεί την προσεχή Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου