από το in.gr
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι ιδιώτες δανειστές θα πρέπει συμμετέχουν και αυτοί σε μία μελλοντική κρίση χρέους χώρας της Ευρωζώνης, αναφέρει προσχέδιο που περιγράφει τη δομή του μόνιμου μηχανισμού ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, οι ιδιώτες πιστωτές μίας χώρας, ακόμα και αυτοί που έχουν κρατικούς τίτλους, θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι πριν η χώρα ζητήσει να ενταχτεί σε μηχανισμό στήριξης.
Αν όμως η χώρα εξακολουθήσει να έχει προβλήματα, πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει τα δάνεια που έλαβε νωρίτερα για τη διάσωσή της. Θα είναι πάντως πιο εύκολο για τη χώρα να πάρει την έγκριση των πιστωτών της για να κηρύξει στάση, καθώς θα προβλέπονται οι σχετικές ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses).
Το προσχέδιο προβλέπει ότι οι χώρες που είναι σήμερα εκτός της ευρωζώνης, όπως η Βρετανία και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, θα συμμετάσχουν στο νέο μηχανισμό διάσωσης «με απόφαση επί τούτου».
Παράλληλα, η ΕΕ σχεδιάζει νέο γύρο αυστηρότερων stress test για τις τράπεζες που θα κληθούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος των αλλαγών που θα φέρει ο νέος μηχανισμός.
Όπως αναφέρει το BBC η έγκριση του νέου μηχανισμού θα απαιτήσει «περιορισμένες αλλαγές» στη Συνθήκης της Λισαβόνας, αναφέρει το προσχέδιο. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει νέες περιπλοκές καθώς η Ιρλανδία πρέπει να την επικυρώσει με δημοψήφισμα σε μία περίοδο όπου η κοινή γνώμη της χώρας είναι οργισμένη με την Ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία έλαβε βοήθεια από τον προσωρινό μηχανισμό που θα παραμείνει σε ισχύ ως το 2013.
Πάντως η αναθεώρηση της Συνθήκης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση ενός ευρωομόλογου στο μέλλον, αναφέρει το BBC, αν και η Γερμανία είχε απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου