Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

«Λουκέτο» σε 1.000 οικοδομικές εταιρείες


Δραματική έκκληση για το ενδεχόμενο κραχ στην οικοδομή και την κτηματαγορά, απηύθυναν χθες κατασκευαστές ακινήτων και ιδιοκτήτες επισημαίνοντας ότι η αγορά διανύει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 40 ετών. Επισημαίνουν ότι η μη ένταξη στην περαίωση όσων επιχειρήσεων έχουν περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» για την οικοδομική δραστηριότητα και το real estate.

απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ  30/9/2010



Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

«Λουκέτο» έχουν βάλει από τις αρχές του χρόνου 1.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων (ΟΜΚΟΕΕ), Δημήτρης Καψιμάλης. Οπως επισήμανε, πριν από 1,5-2 μήνες είχαν δηλώσει στην Ομοσπονδία στάση εργασιών 750 εταιρείες και οι προβλέψεις έκαναν λόγο για το κλείσιμο 1.000 εργολαβικών επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η βαθιά ύφεση στην αγορά ακινήτων και η απαισιοδοξία για ανάκαμψη έφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα στο χείλος του γκρεμού άλλες 250 εταιρείες. Δηλαδή, κάθε μήνα κλείνουν περισσότερες από 100 εταιρείες.
Ο κ. Καψιμάλης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη ύφεση πωλήσεων τα τελευταία χρόνια», με αποτέλεσμα να μη μειώνεται το τεράστιο απόθεμα κατοικιών, το οποίο πανελλαδικά υπολογίζεται σε 150-200 χιλιάδες.


Στο «ψυγείο» 
Η κακή αυτή εξέλιξη για την οικοδομή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην «κατάψυξη» εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον με τις αγοραπωλησίες να έχουν σχεδόν μηδενιστεί, κυρίως για νεόδμητα σπίτια. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές και σε ό,τι αφορά την ανεργία στον κλάδο, καθώς υπολογίζεται ότι 50-80 χιλιάδες οικοδόμοι έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους, ενώ τους επόμενους μήνες ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις 100.000. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται περίπου 160 επαγγέλματα συναφή με τον κλάδο της οικοδομής, που απασχολούν σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους.

Ο κ. Καψιμάλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση της κατάστασης, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν θα ενταχθούν στην περαίωση θα αντιμετωπίσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και θα σταματήσουν την παραγωγή ακινήτων. Παράλληλα, μίλησε για αδικία να μην επιστρέφεται ο ΦΠΑ σε όποιον κατασκευαστή ενταχθεί στην περαίωση. Για βαθιά κρίση στην αγορά, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στρ. Παραδιάς.
ΙΟΒΕ 
Παρά τη μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών για τις κατασκευές το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, η έκθεση του ΙΟΒΕ αποτυπώνει την κρίση στον κλάδο και την εξαιρετικά υποτονική δραστηριότητα την τελευταία διετία. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Δείκτης Επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 48 μονάδες (από 43 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο), επίδοση χαμηλότερη κατά 22 μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, όταν ο κλάδος είχε ήδη μπει σε τροχιά ύφεσης.

Οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με το δείκτη να κινείται στις -42 μονάδες, ενώ το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για το επίπεδο προγράμματος των εργασιών τους, έχει περιοριστεί σημαντικά, στις -34 μονάδες (από -47 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο).
Ωστόσο, μειώνονται σε 12 από 16 από πέρυσι οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας, κάτι που φανερώνει ότι η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται περισσότερο από τα έργα που έχουν ήδη αναληφθεί και τα οποία ενδεχομένως υλοποιούνται με μικρότερους ρυθμούς και όχι από νέα έργα.
Το ΙΟΒΕ προβλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση σε επίπεδο τιμών, ενώ μόνο μία στις 10 επιχειρήσεις κρίνει ότι δεν αντιμετωπίζει προσκόμματα στη λειτουργία του.
Κρίση στην αγορά

Περισσότερες από 100 εταιρείες στον κλάδο της οικοδομής, βάζουν κάθε μήνα λουκέτο από την αρχή του χρόνου.

Τουλάχιστον 50-80 χιλιάδες άμεσα εργαζόμενοι στην οικοδομή έχουν χάσει τις δουλειές τους και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει στις 100.000.
Δυσκολίες για 160 επαγγέλματα και 1 εκατ. εργαζόμενους που σχετίζονται με έμμεσο τρόπο με την οικοδομή.
Στα 150-200 χιλιάδες ανέρχονται τα απούλητα σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Μηδενική η ζήτηση, κυρίως για νεόδμητα.
Μειώνονται σε 12 από 16 από πέρυσι οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας, κάτι που φανερώνει ότι η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται περισσότερο από τα έργα που έχουν ήδη αναληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου