Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Έκθεση- σοκ για μαζικές σφαγές στο Κονγκό

Σοκαριστικό είναι το μέγεθος του καταλόγου εγκλημάτων που διεπράχθησαν από ένοπλες δυνάμεις στο Κονγκό σε διάστημα δέκα ετών.


απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  29/9/2010



Στα 617 ανέρχονται τα «βίαια περιστατικά» που περιέχονται στο προσχέδιο της αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από ένοπλες δυνάμεις που συμμετείχαν στους πολέμους του Κονγκό εντός διαστήματος δέκα ετών- κυρίως μαζικές σφαγές.
Τα περιστατικά έλαβαν χώρα κυρίως στην περιοχή του Ζαΐρ, στο διάστημα 1993-2003. Η πλήρης αναφορά θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο, λόγω διαμαρτυριών από τη Ρουάντα.
Η καταγραφή κάθε περιστατικού βασίζεται σε τουλάχιστον δύο ανεξάρτητες πηγές, ενώ άνω των 1.500 εγγράφων έχει συλλεχθεί και αναλυθεί. Από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2009, οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών πήραν συνεντεύξεις από 1.280 μάρτυρες και 200 μέλη τοπικών ΜΚΟ, που αποκάλυψαν εγκλήματα τα οποία δεν είχαν αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν.
Η συνολική έκθεση, μεγέθους 555 σελίδων, δεν αποτελεί νομικό έγγραφο, επισημαίνεται από τους συντελεστές της, αλλά έναν λεπτομερή κατάλογο των «σημαντικότερων», μαζικής φύσης, εγκλημάτων που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο.
Στόχος της είναι να δοθούν στις αρχές του Κονγκό αρκετές πληροφορίες για να «αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πολλά θύματα, και να αντιμετωπιστεί η ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα».

Η αναφορά χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: το πρώτο έχει να κάνει με τα τελευταία χρόνια του Μομπούτου Σέσε Σέκο στην εξουσία (Μάρτιος 1993- Ιούνιος 1996). Το δεύτερο εξετάζει τον πρώτο πόλεμο του Κονγκό (1996- 1998), τον οποίο διεξήγαγε ο Λωρέν Ντεζιρέ Καμπίλα με βοήθεια από τη Ρουάντα, την Ουγκάντα και το Μπουρούντι, ενώ το τρίτο επικεντρώνεται στο δεύτερο πόλεμο (ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1998), μέχρι και τη δολοφονία του Καμπίλα τον Ιανουάριο του 2001. Στον δεύτερο πόλεμο ενεπλάκησαν οκτώ στρατοί και 21 παραστρατιωτικές οργανώσεις. Στο τελευταίο μέρος της αναφοράς εξετάζεται η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός (2003).
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η δεκαετία αυτή αποτελεί ένα από τα τραγικότερα κεφάλαια στην πρόσφατη ιστορία της Δημοκρατίας του Κονγκό. Η συντριπτική πλειοψηφία των 617 περιστατικών μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου, ενώ κάποια από αυτά (όπως εκστρατείες αντιποίνων, διώξεις και επιθέσεις εναντίον προσφύγων) μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Οι συστηματικές και γενικευμένες επιθέσεις που περιγράφονται σε αυτή την αναφορά αποκαλύπτουν έναν αριθμό καταδικαστικών στοιχείων τα οποία, εάν παρατεθούν ενώπιον ενός ικανού δικαστηρίου, θα μπορούσαν να καταχωρηθούν ως εγκλήματα γενοκτονίας» αναφέρεται στην έκθεση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑFΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου