Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Χρώµιο και νικέλιο από τον Ασωπό στα σούπερ µάρκετ

από τα ΝΕΑ
Χάρης Καρανίκας




ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ... νικέλιο και χρώµιο, σε συγκεντρώσεις - ρεκόρ διαπιστώθηκε ότι ήταν καρότα, κρεµµύδια και πατάτες από την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού. Οπως έδειξε έρευνα του Εργαστηρίου Χηµείας Τροφίµων του Πανεπιστηµίου Αθηνών, από 400% έως και 926% µεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε νικέλιο και από 200% έως 300% σε χρώµιο βρέθηκαν σε οπωροκηπευτικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού σε σχέση µε δείγµατα από µη ρυπασµένες περιοχές. Η έρευνα έγινε στα πλαίσια µεταπτυχιακού προγράµµατος. Τα δείγµατα που αναλύθηκαν συλλέχθηκαν από αθηναϊκά σούπερ µάρκετ και αφορούν καρότα, κρεµµύδια και πατάτες που ανέγραφαν ότι προέρχονται από τη Θήβα και τα Οινόφυτα, περιοχές στις οποίες έχει ανιχνευθεί καρκινογόνο εξασθενές χρώµιο και άλλοι επικίνδυνοι ρύποι να υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπόµενα όρια.



Οπως επεσήµανε χθες ο κ. Γιάννης Ζαµπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χηµείας Τροφίµων ο οποίος επέβλεψε τη συγκεκριµένη έρευνα, «το νικέλιο και το χρώµιο σε µικρές ποσότητες είναι αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισµό όµως από ένα σηµείο και µετά αποδεικνύονται τοξικές. Αν συνυπολογίσουµε όλες αυτές τις ποσότητες που δέχεται ένα δεκάχρονο παιδί µέσω των τροφών, που περιέχουν σηµαντικές ποσότητες, και του νερού, υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να ξεπερνά τα 300 µικρογραµµάρια ηµερησίως που θεωρείται αποδεκτό όριο».

Συλλογική προσφυγή
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν µέλη του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισµού Οινοφύτων, παρουσιάστηκε και η συλλογική προσφυγή που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωµάτων. Σε αυτή οι θιγόµενοι «στρέφονται κατά της Ελληνικής Δηµοκρατίας για πράξεις ή παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης, της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του Δήµου Οινοφύτων», ενώ καταλογίζεται στους αρµοδίους ότι δεν αξιολόγησαν τους κινδύνους για την υγεία µε επιδηµιολογική παρακολούθηση του πληθυσµού που πλήττεται από τους επικίνδυνους ρύπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου