Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σερβία: Πώληση ανθρώπινων οργάνων - έξοδος από την ανέχεια


απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  29/9/2010

Άποροι κάτοικοι του δήμου Ντόλιεβατς, στη νότια Σερβία, αποφάσισαν να ιδρύσουν υπηρεσία για την πώληση ανθρώπινων οργάνων, καθώς πιστεύουν ότι θα τους σώσει από την ανέχεια.

Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι του χωριού είναι έτοιμοι με τον τρόπο αυτό να βρουν διέξοδο από την απελπισία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.
Οι οργανωτές της συγκεκριμένης δράσης γνωρίζουν ότι, η νομοθεσία απαγορεύει το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, ωστόσο θα αποστείλουν αίτημα στη σερβική υπηρεσία εγγραφής επιχειρήσεων, επειδή, όπως τονίζουν, δεν μπορεί κανείς να τους απαγορεύσει να προχωρήσουν στο βήμα απόγνωσης. Μάλιστα, σχεδιάζουν να δοκιμάσουν να πουλήσουν τα όργανά τους και αίμα στο εξωτερικό.
«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για τη μόρφωση των παιδιών τους και την πληρωμή των οικιακών λογαριασμών. Στο Ντόλιεβατς, 4.000 άνθρωποι είναι άνεργοι και πιθανότατα ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων που δεν έχουν δουλειά να ανέρχεται σε 6.000», δήλωσε ο Ντράγκιτς Νέραντζιτς, πρόεδρος του Φόρουμ Ντόλιεβατς και της Ένωσης Βετεράνων του Πολέμου του 1999, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία.
«Στο δήμο μας, με πληθυσμό 19.000 κατοίκους, το ποσοστό ανεργίας είναι τρομερό. Οι νέοι φεύγουν από την περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Νέραντζιτς.

«Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πρωτοβουλία. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για όλα. Περίπου 1.000 κάτοικοι εκφράζουν την ετοιμότητα να πουλήσουν αίμα ή όργανα για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν», υπογράμμισε.
Ο διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο της Νις, Βιντόικο Τζόρτζεβιτς, δήλωσε ότι ο νόμος είναι σαφής: απαγορεύεται το εμπόριο οργάνων και επιτρέπεται μόνον η δωρεά οργάνων.
Ο διευθυντής του ινστιτούτου μεταγγίσεων αίματος στη Νις, Ζόραν Στανοϊκοβιτς, ανέφερε ότι η αιμοδοσία γίνεται ανώνυμα και ότι η παροχή αίματος είναι δωρεάν.
Η πώληση αίματος είναι παράνομη, αλλά στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία εταιρίες συλλέγουν αίμα για να απομονώσουν πλάσμα από άτομα έναντι αμοιβής.
Εκπρόσωποι του Κέντρου Κοινωνικής Εργασίας, στο Ντόλιεβατς, ανέφεραν στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» ότι, 340 οικογένειες λαμβάνουν κάποιου είδους κοινωνική βοήθεια και ότι, κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι 1.700 κάτοικοι του δήμου.
Οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας δηλώνουν ότι, το κράτος μπορεί να απαγορεύσει την ίδρυση υπηρεσίας για την πώληση ανθρώπινων οργάνων, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πουλήσουν αίμα ή όργανα στο εξωτερικό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου