Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την επιβολή λιθοβολισμού της Iρανής Sakineh Mohammadi-Ashtinai


απο την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Το ΕΚ καταδίκασε την επιβολή της θανατικής ποινής δια λιθοβολισμού της Ιρανής Sakineh Mohammadi-Ashtinai σε ψήφισμα του που υιοθετήθηκε την Τετάρτη. Όλες οι πολιτικές ομάδες, ασχέτως των όποιων δεδομένων, θεωρούν ότι ο θάνατος δια λιθοβολισμού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί. Πιέζουν τις ιρανικές αρχές να ακυρώσουν τις ποινές που της επέβαλαν και να επανεξετάσουν λεπτομερώς την υπόθεση της.
Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επίσης την ιρανική κυβέρνηση να επανεξετάσει οπωσδήποτε την περίπτωση της Zahra Bahrami, γυναίκα ιρανικής και ολλανδικής εθνικότητας, και να της χορηγήσει άμεσα πρόσβαση σε νομική αρωγή και προξενική συνδρομή, να την απελευθερώσει ή να της εξασφαλίσει τη δέουσα διαδικασία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να μην προβεί στην εκτέλεση του δεκαοχτάχρονου Ebrahim Hamidi.


Απαγόρευση λιθοβολισμού και αποποινικοποίηση της μοιχείας και της ομοφυλοφιλίας

Το ΕΚ καλεί το Ιράν να βγάλει από τη νομοθεσία του τη βάναυση και απάνθρωπη πρακτική του λιθοβολισμού. Το Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί, μαζί με το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και τη Νιγηρία, μία από τις ελάχιστες χώρες που εφαρμόζουν ακόμη τον λιθοβολισμό. Παράλληλα, καλεί το Ιράν να προβεί σε αναστολή των εκτελέσεων εν αναμονή της κατάργησης της θανατικής ποινής και σε αποποινικοποίηση της "μοιχείας", καθώς και των συναινετικών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων.

Απελευθέρωση όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν

Το ΕΚ καλεί τις ιρανικές αρχές να αποφυλακίσουν άμεσα όσους κρατούνται αποκλειστικά λόγω της συμμετοχής τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις και λόγω της επιθυμίας τους να ασκήσουν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμά τους για την ελευθερία έκφρασης και επαναλαμβάνει ιδιαίτερα το αίτημά του για την αθώωση των επτά ηγετών Μπαχάι.

Ως μέτρο που μπορεί να πάρει η ΕΕ, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν την πρόσθετη  οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μέσου για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για την ενεργό προστασία των ιρανών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα, οι υφιστάμενες απαγορεύσεις ταξιδίου στην ΕΕ και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να διευρυνθούν προκειμένου να περιλάβουν και εκείνους που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή και περιορισμό της ελευθερίας στη χώρα.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία: 663 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 19 αποχές.

Η Sakineh Mohammadi Ashtiani κατηγορήθηκε ότι είχε δύο "εξωσυζυγικές σχέσεις" εκτός γάμου μετά το θάνατο του συζύγου της και καταδικάστηκε το 2006 σε 99 κτυπήματα με μαστίγιο. Κατηγορήθηκε επίσης για συνενοχή στο φόνο του συζύγου της και αθωώθηκε, προτού κατηγορηθεί για μοιχεία κατά τη διάρκεια του γάμου της και καταδικαστεί σε λιθοβολισμό

Η Zahra Bahrami,  η οποία ταξίδευε στο Ιράν για να επισκεφθεί την οικογένειά της, συνελήφθη μετά από τις διαδηλώσεις της Ashura στις 27 Δεκεμβρίου 2009 και εξαναγκάστηκε να προβεί σε ομολογίες από την τηλεόραση και να παραδεχτεί τις εναντίον της κατηγορίες. Ούτε οι διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε οι ολλανδικές αρχές έλαβαν άδεια να έλθουν σε επαφή με την κ. Bahrami.

Ο νεαρός κατηγορούμενος Ebrahim Hammadi καταδικάστηκε σε θάνατο τον Αύγουστο αφού κατηγορήθηκε για υποτιθέμενο σοδομισμό όταν ήταν μόλις 16 ετών και μετά από ομολογία που ισχυρίζεται ότι αποσπάστηκε κατόπιν βασανιστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου