Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ουάσιγκτον: Βόρεια Μακεδονία ή Μακεδονία του Βαρδάρη



Η κυβέρνηση των Σκοπίων να δεχθεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Μακεδονία του Βαρδάρη» είναι μια από τις κύριες συστάσεις του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον.

Στην τελευταία έκθεσή του, το Σεπτέμβριο, για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, και μέσα από αυτήν η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον θα διαμορφώσει τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει στην νοτιοανατολική Ευρώπη.


Συνιστάται, εκτός από τον γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία, αυτή να είναι διεθνής αλλά και για διμερή χρήση.

Το αμερικανικό Κέντρο προτρέπει την Ελλάδα με τη σειρά της, να αναγνωρίσει ως γλώσσα και ταυτότητα των κατοίκων της πΓΔΜ, τη Slavomakedonski, εφ’ όσον τα Σκόπια παράσχουν εγκεκριμένες εγγυήσεις ότι δεν έχουν ιστορικές ή εδαφικές διεκδικήσεις στην ελληνική επαρχία της Μακεδονίας αλλά και στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας.


Σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία υπογράφεται από τον Janusz Bugajski του Κέντρου (Center for Strategic and International Studies in Washington, DC)προτείνεται στις δύο πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω προβλήματα, να συμφωνήσουν σχετικά με τη διάκριση μεταξύ της ταυτότητας των Slavomakedoncite και των Ελλήνων Μακεδόνων.



Η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα από τον Bugajski έγινε με κριτήριο οι προτάσεις να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο, και αν συμφωνήσουν οι δύο χώρες, τότε η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό όνομα της, μέχρι να βρεθεί ο τελικός συμβιβασμός, αναφέρει η σκοπιανή Άλφα ΤΒ.


‘Αυτό θα βοηθούσε τη χώρα αλλά και τη διεθνή φήμη της Ελλάδας’.


Τέλος ο Bugajski αναμένεται να παίξει μεγαλύτερο ρόλο από την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα, ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα έχει συνέπεια στην σταθερότητα στα Βαλκάνια.


Την ίδια άποψη εκφράζει και ο πρώην πρεσβευτής του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ Κούρτ Βόλκερ, νυν καθηγητής του Πανεπιστημίου John Hopkins.


(σ.σ. Τις απόψεις του Γουόλκερ, τις δημοσιοποιήσαμε
εδώ)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου