Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ


Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών
Ο σύµβουλος και παλαιός συνεργάτης του Πρωθυπουργού δρα πάλι στην αφάνεια


απο ΤΑ ΝΕΑ 25/9/2010

Ποιος είναι ο Αλεξ Ρόντος; Το ερώτηµα επανέρχεται για περισσότερο από µια δεκαετία στην πολιτική πιάτσα. Αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που θα ισχυρίζονταν ότι ξέρουν την απάντηση. Για ορισµένους είναι απλώς ένας ενδιαφέρων τύπος, ευφυής, µε τρόπους και καλή µόρφωση, που βρήκε µε την αξία του καταφύγιο στον κύκλο του Γ. Παπανδρέου. Για άλλους είναι µισθοφόρος που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποια κυβέρνηση τις χρειαστεί. 
Η επανεµφάνιση του Αλεξ Ρόντου στο παρασκήνιο της ελληνικής εξωτερικής µας πολιτικής έχει ενοχλήσει όσους από παλιά τον ταυτίζουν µε την έννοια της µυστικής διπλωµατίας. Οι πληροφορίες ότι αυτή την εποχή λειτουργεί ως δίαυλος µε τα Σκόπια, κάνουν τους έλληνες διπλωµάτες να υποψιάζονται ότι αναβιώνει η περίοδος στην οποία η πραγµατική διαπραγµάτευση µε τον Κίρο Γκλιγκόροφ είχε ανατεθεί στον στρατηγό Γρυλλάκη. Από τον κύκλο όσων δεν δείχνουν ευτυχείς µε τον ενδεχόµενο ρόλο του φαίνεται ότι δεν εξαιρείται ούτε ο υπουργός Εξωτερικών. Μόλις πρόσφατα ο Δηµήτρης Δρούτσας τοποθετήθηκε δηµοσίως για τον κ. Ρόντο µε έναν τρόπο τουλάχιστον ανορθόδοξο:Από τη µια διαβεβαίωσε ότι δεν έχει θεσµική σχέση µε το υπουργείο Εξωτερικών. Από την άλλη επιβεβαίωσε ότι προσφέρει υπηρεσίες µε την ιδιότητα κάποιου που γνωρίζει καλά τα πράγµατα στα Βαλκάνια. Πίσω από αυτή την αποδοχή του ενδεχόµενου µυστικής διπλωµατίας, οι µυηµένοι διέκριναν ότι «ο Δρούτσας τον έδωσε στεγνά». Στην αρχή η ανάµειξη Ρόντου ήταν µια φήµη, που προήλθε από την ευκολία µε την οποία µπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίµου. Οταν συνάντησε στην Πάρο τον Πρωθυπουργό, έγινε πιθανότητα. Τώρα είναι σχεδόν βεβαιότητα και δηµιουργεί νέες απορίες. Από ποιον παίρνει οδηγίες; Σε ποιον δίνει αναφορά; Και αφού είναι χρήσιµος, γιατί δεν τον προσλαµβάνει κανονικά η ελληνική κυβέρνηση – όπως στο παρελθόν; 

Απάντηση δεν υπάρχει. Οπως δεν υπάρχουν και επαρκείς πληροφορίες για τον βίο και την πολιτεία αυτού του «παράξενου ταξιδιώτη των Βαλκανίων». Ο ίδιος δεν απαντά ποτέ σε όσα του καταλογίζουν κατά καιρούς, ακόµη και όταν πρόκειται για πληροφορίες που τον φέρουν να διαθέτει πλέον πολυτελή σπίτια στο Ψυχικό και τη Μάνη. Η πορεία του. Γεννήθηκε στην Τανζανία το 1954, σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη και δούλεψε πολλά χρόνια στην Αφρική, άλλοτε ως… δηµοσιογράφος και άλλοτε ως στέλεχος µη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής Ιάκωβος τον όρισε επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Οrthodox Christian Core, που δρούσε τότε στη Μαύρη Ηπειρο. Ο Αντριου Αθενς τον έφερε στην Αθήνα το 1998 και τον γνώρισε στον Γ. Παπανδρέου, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών τότε. Ο Θ. Πάγκαλος τον αντιπάθησε εξ αρχής και τον φωτογράφισε όταν κατήγγειλε αυτούς που «κυκλοφορούν στο κτίριο µιλώντας αγγλικά µε αµερικανική προφορά». 

Ενα χρόνο αργότερα ο Πάγκαλος πλήρωσε την υπόθεση Οτσαλάν και ο Αλεξ Ρόντος αποκτά στρατηγικό ρόλο στο υπουργείο Εξωτερικών. Κυρίως συµβάλλει σε αναπροσανατολισµό της ελληνικής συµπεριφοράς στα Βαλκάνια και δεν το κρύβει ούτε στο... βιογραφικό του. Κάνει κουµάντο στην Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας, διαχειρίζεται µυστικά κονδύλια και διοχετεύει χρήµατα σε µη κυβερνητικές οργανώσεις της περιοχής. Του αποδίδεται η αλλαγή στάσης της Αθήνας απέναντι στον Μιλόσεβιτς. Και στενές επαφές µε τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που έγινε εν συνεχεία πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και µε τον δολοφονηθέντα, πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Στον άξονα Αθήνας - Ουάσιγκτον ακούγονται πολλά για τον σιωπηλό σύµβουλο του υπουργείου Εξωτερικών. Π.χ. λέγεται ότι οι αρµόδιοι του Στέιτ Ντιπάρτµεντ για τα Βαλκάνια τον παρουσίασαν στον Κόλιν Πάουελ ως «τον άνθρωπό µας που έριξε τον Μιλόσεβιτς». Κάποια στιγµή έκανε το λάθος. Πήγε µια έτοιµη υπουργική απόφαση στον υφυπουργό Γιάννη Ζαφειρόπουλο, για να την υπογράψει. Αυτός την πέταξε µπροστά του οργισµένος στο καλάθι των αχρήστων. Το λάθος διορθώθηκε µε την παραίτηση του… Ζαφειρόπουλου! 


Οταν οργάνωσε στο Καβούρι συνάντηση σέρβων πολιτικών παραγόντων κάλεσε και τον διεκδικητή του θρόνου της Σερβίας Καραγεώργεβιτς και τον προσφώνησε «µεγαλειότατο». Δηµιουργήθηκε θόρυβος, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αλλά… παρέµεινε. Θα ονοµασθεί πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, και θα διατηρήσει τον τίτλο και τις διπλωµατικές διευκολύνεις που προσέφερε ώς το 2004. Με την κυβερνητική αλλαγή του 2004 θα χαθεί – χωρίς να διακόψει τις σχέσεις του µε το περιβάλλον Παπανδρέου. Τότε µπήκε στο παιχνίδι της ενέργειας στην περιοχή του Καυκάσου, ως σύµβουλος του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Του απέδωσαν µάλιστα την εισήγηση να επιτεθούν οι Γεωργιανοί στους Ρώσους, που απέληξε στην τραγική ήττα τους. 


Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, επέστρεψε και ο Αλεξ Ρόντος. Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι διαθέτει διπλωµατικό διαβατήριο της Ελληνικής Δηµοκρατίας. Χωρίς επίσηµο ρόλο έχει την έδρα του σε ένα νοικιασµένο γραφείο κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι πληροφορίες επιµένουν ότι κινείται µε άνεση στην περιοχή και προσφέρει στο Μέγαρο Μαξίµου υπηρεσίες για θέµατα από την Ανατολική Μεσόγειο µέχρι τον Καύκασο, από το Κυπριακό ώς τα ελληνοτουρκικά. Πρόσφατα είχε επαφές µε τον τούρκο υπουργό Επικρατείας κ. Εγκεµέν Μπαγίς – που τον συµπεριέλαβε επισήµως στο πρόγραµµά του ως «σύµβουλο εξωτερικής πολιτικής» – και µεταξύ άλλων ακούστηκε ότι εξέτασαν την πιθανότητα κοινής εκµετάλλευσης των κοιτασµάτων πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο. Λέγεται ότι έλληνες πρεσβευτές στις βαλκανικές χώρες έχουν πληροφορηθεί αρκετές φορές από διπλωµάτες αυτών των χωρών για επαφές του «απεσταλµένου της ελληνικής κυβέρνησης» µε τις δικές τους κυβερνήσεις που ο ίδιοι αγνοούσαν. 

Ο Αλεξ Ροντος παραµένει ένα κλειστό βιβλίο για την ελληνική διπλωµατία κι ένα µεγάλο αίνιγµα για όλους. Εχει συνεργασία µε αρκετούς υπουργούς, κυκλοφορεί µε την άνεση του ανθρώπου που είναι σίγουρος για την κάλυψή του και επιµένει σε παράλληλη διαδροµή που κάθε άλλο παρά ενοχλεί την κυβέρνηση. Κάποια στιγµή ακούστηκε ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στη Λακωνία, αν και δεν είναι βέβαιο ότι το ήθελε πραγµατικά ο ίδιος. Στην αρµόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ πάντως κάποιος σχολίασε: «Είµαστε µε τα καλά µας; Αυτός δεν ξέρει ούτε 500 λέξεις στα ελληνικά». 

ΕΙΠΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ:
Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. 
Οµως σήµερα δεν έχει καµία θεσµική θέση. Εάν µπορούν άτοµα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να µεταφέρουν τα ελληνικά µηνύµατα,είναι ευπρόσδεκτο
Δηµήτρης Δρούτσας

Είµαστε µε τα καλά µας; Αυτός δεν ξέρει ούτε 500 λέξεις στα ελληνικά
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας στις φήµες για πιθανή κάθοδο του κ. Ρόντου ως υποψήφιου βουλευτή στη Λακωνία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου