Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ινδία: Την παιδική εργασία αναδεικνύουν οι Αθλητικοί Αγώνες της Κοινοπολιτείας


Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν 12.6 εκατομμύρια παιδιά-εργάτες κάτω των 14 ετών, πολλά εκ των οποίων εργάζονται σε επικίνδυνους τομείς όπως εργοτάξια, φούρνοι πλινθοποιείου, λατομεία και μεταλλωρυχεία, αλλά οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και τρεις φορές υψηλότερος



απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ  29/9/2010


Έξω από το στάδιο που θα φιλοξενήσει την τελετή έναρξης των Αγώνων της Κοινοπολιτείας, ο εξάχρονος Πραμόντ και ο μικρότερος αδελφός του παίζουν ποδόσφαιρο με ένα σφουγγάρι, αδιαφορώντας για το σάλο που έχει ξεσπάσει για το ρόλο τους στην κατασκευή των χώρων διεξαγωγής της διοργάνωσης, η οποία κόστισε έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα παιδιά των εργατών αποτελούν έναν μόνο κρίκο ολόκληρου "στρατού" εργατών, που σε διάστημα δύο ετών, έχουν κατασκευάσει στάδια, πεζοδρόμια και κτιριακά συγκροτήματα για τις ανάγκες των Αγώνων.
Η συμμετοχή τους στην κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στη σκοτεινή πλευρά της χώρας που έχει το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών-εργατών στον κόσμο.
Ενώ πολλά από τα παιδιά δεν υποχρεώνονται να εργαστούν, χωρίς τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ανατροφής των παιδιών τους, οι γονείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν τα παιδιά τους να δουλέψουν.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν 12.6 εκατομμύρια παιδιά-εργάτες κάτω των 14 ετών, πολλά εκ των οποίων εργάζονται σε επικίνδυνους τομείς όπως εργοτάξια, φούρνοι πλινθοποιείου, λατομεία και μεταλλωρυχεία, αλλά οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και τρεις φορές υψηλότερος.
Οι ινδικές αρχές διαψεύδουν ότι στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Αγώνων, και με δεδομένο ότι η αμοιβή των παιδιών παραδίδεται στους γονείς και ότι στα εργοτάξια εμπλέκονται πολλοί εργολάβοι, δεν τηρούνται αρχεία που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή παιδιών.
Η συμμετοχή των παιδιών-εργατών στους Αγώνες ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των επικρίσεων που δέχεται η χώρα, μεταξύ των οποίων η διαφθορά, την κακή ποιότητα κατασκευής και τις άθλιες συνθήκες στέγασης των αθλητών.
Ο κυριότερος υπαίτιος είναι η φτώχεια. Σε μία χώρα όπου περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1.25 δολάρια τη μέρα, ένα μη εργαζόμενο άτομο αποτελεί βάρος για την οικογένειά του κι αυτό κρατάει σταθερά υψηλά τα ποσοστά παιδικής εργασίας.
"Η αύξηση των τιμών, η μετανάστευση, οι φυσικές καταστροφές κλπ, αφήνουν πολύ λίγες επιλογές στις ήδη φτωχές οικογένειες από το να αναγκάσουν τα παιδιά τους να εργαστούν", εξηγεί ο Τόμας Τσάντι, επικεφαλής της οργάνωσης για τα δικαιώματα του παιδιού Save the Children.
ΕΛΑΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΥΠΟΤΥΠΩΔΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑ
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλείται διεθνής κατακραυγή για την παιδική εργασία στην Ινδία.
Η εταιρία έτοιμου ενδύματος Gap και άλλες εταιρίες ενδυμάτων απέσυραν στο παρελθόν ρουχισμό τους από τα καταστήματά τους όταν έγινε γνωστό ότι κατασκευάζονταν σε εργοστασιακές μονάδες στην Ινδία, όπου απασχολούνται παιδιά.
Όμως πολλοί στην Ινδία δεν θεωρούν την παιδική εργασία ως ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να εκλείψει άμεσα και υποστηρίζουν ότι είναι μία ενίσχυση για τους φτωχούς που πρέπει να επιβιώσουν.
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο παιδιά να εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί στα σπίτια πλουσίων και ισχυρών προσώπων.
Η κοινωνική αποδοχή καθιστά δύσκολη τη συστράτευση αρμοδίων κατά της παιδικής εργασίας, παρά τις δεσμεύσεις της Ινδίας απέναντι στη διεθνή κοινότητα και τους ισχύοντες στη χώρα νόμους.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι νόμοι είναι ανεπαρκείς και δεν εφαρμόζονται.
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν υπάρξει μόνο τρεις καταδίκες, λέει ο Τσάντι.
Πολλοί φοβούνται επίσης ότι το θέμα θα ξεχαστεί όταν ολοκληρωθούν οι Αγώνες.
"Οι Αγώνες έχουν προσελκύσει την προσοχή των μμε και το επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους στο θέμα της παιδικής εργασίας, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το θέμα μόλις σβήσουν τα προσωρινά φώτα της δημοσιότητας", τονίζει ο Τσάντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου