Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τιμ Μπέρνερς Λη: «Πανούκλα» οι νέοι νόμοι για το Ίντερνετ



Δριμεία κριτική από τον δημιουργό του World Wide Web προς τους νέους νόμους για το Διαδίκτυο.

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29/9/2010

Εξαιρετικά οξύς ήταν ο δημιουργός του World Wide Web, Τιμ Μπέρνερς Λη, απέναντι στη νέα «τάση» νόμων για το Ίντερνετ, που επιτρέπουν την «αποκοπή» ανθρώπων από το Διαδίκτυο, χαρακτηρίζοντάς τους ως «πανούκλα».
«Έχει υπάρξει μία έκρηξη νόμων που προσπαθούν να δώσουν σε κυβερνήσεις και παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ (ISPs) το δικαίωμα να αποσυνδέουν χρήστες από το Ίντερνετ» είπε σε συνδιάσκεψη σχετικά με τις επιστήμες Ίντερνετ που διοργανώθηκε από τη Royal Society στο Λονδίνο.
Αυτή η «πρόσφατη πανούκλα» όπως τη χαρακτήρισε, περιλαμβάνει ένα γαλλικό νόμο που θα ενεργοποιηθεί αργότερα εντός του έτους, που απειλεί με αποσύνδεση εάν υπάρχει παράνομο download από το Ίντερνετ, και ένας νέος βρετανικός, ο οποίος περάστηκε τον Απρίλιο και κινείται σε αντίστοιχο πλαίσιο.

«Εάν μία γαλλική οικογένεια εξαναγκαστεί σε αποσύνδεση από το Ίντερνετ για ένα χρόνο επειδή ένα από τα παιδιά της κατέβασε κάτι που κάποια εταιρεία θεωρεί ότι δεν έπρεπε, χωρίς δίκη, νομίζω ότι πρόκειται για δυσανάλογη ποινή» είπε σχετικά ο Μπέρνερς Λη, συμπληρώνοντας ότι «Θα ήθελα να μπορώ να χρησιμοποιώ το Ίντερνετ. Αν αποκοπώ, ή κάτι πάει στραβά, σε κάποιες περιπτώσεις όπως εγώ, η κοινωνική μου ζωή θα καταστραφεί, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ανθρώπων θα μπορούσαμε να έχουμε απώλεια πρόσβασης σε σημαντικά ιατρικά δεδομένα».
Ο Μπέρνερς Λη, καθηγητής του ΜΙΤ, ανέφερε επίσης ότι στις ΗΠΑ συζητάται η δημιουργία μίας «μαύρης λίστας» με ιστοσελίδες που οι πάροχοι στις ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλείσουν.
Είκοσι χρόνια μετά την εμφάνιση του Παγκοσμίου Ιστού, ο δημιουργός του λέει ότι «το δίκτυο έχει εξελιχθεί σε κάτι κρίσιμης σημασίας», επισημαίνοντας ότι, δεδομένης της σημασίας του στην καθημερινή ζωή του καθενός, όλοι οι ειδικοί σε θέματα Ίντερνετ θα έπρεπε να αντισταθούν σε αυτή την «εισβολή» στον ελεύθερο για όλους online κόσμο. «Έχουμε αυτό το καθήκον» είπε σχετικά.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι αν και οι ISP γενικά δεν θα έπρεπε να θεωρούνται υπεύθυνοι για το υλικό που διακινείται μέσω αυτών, περιπτώσεις που εμπλέκουν τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα αποτελούν εξαιρέσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑFΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου