Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

"H Ελλάδα θα βγει από την κρίση χωρίς διαγραφή χρέους"

Διότι, "κάτι διαφορετικό θα ήταν καταστρεπτικό για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα".
(Νικόλαος Καραμούζης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου τηςEurobank EFG) 

(Η μόνη πραγματική λύση για τη χώρα (αναδιαπραγμάτευση του χρέους) ονομάζεται τρομοκρατικά "χρεοκοπία" και υπόσχονται (σε ποιούς?) ότι δεν θα γίνει, αλλά θα συνεχίσουν να ξεζουμίζονται οι έλληνες πολίτες.   Απολλώνιος)

απο την Ημερησία  27/9/2010



«Η Ελλάδα, με απτά αποτελέσματα, κινείται σ’ έναν άλλο δρόμο εκ διαμέτρου αντίθετο με τις προ πενταμήνου εκτιμήσεις πολλών ότι μέχρι τέλους του 2010 θα είχε χρεοκοπήσει. Στοχεύουμε ?και θα το επιτύχουμε- όχι απλά στην έξοδο από την κρίση αλλά στην ανάπτυξη μέσω της διαμόρφωσης ενός διατηρήσιμου παραγωγικού προτύπου».

Την επισήμανση αυτή έκανε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, σε ομιλία του στη Λευκωσία που διοργάνωσε η Eurobank EFG. O Υφυπουργός ανέλυσε την πολιτική της Κυβέρνησης και το οικονομικό πρόγραμμα τόσο στο δημοσιονομικό τομέα, όσο και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.
 H Ελλάδα θα βγει από την κρίση χωρίς διαγραφή χρέους
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου τηςEurobank EFG κ.Νικόλαος Καραμούζης,στην ίδια εκδήλωση, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα κατορθώσει να βγει από την κρίση χωρίς διαγραφή χρέους, γιατί κάτι διαφορετικό θα ήταν καταστρεπτικό για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα. Οι διεθνείς αγορές διατηρούν ακόμα σοβαρές επιφυλάξεις για την επιτυχή έκβαση της ελληνικής προσπάθειας αλλά είναι ενθαρρυντική μια μεταστροφή των αγορών, όπου τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσεται ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών ομολόγων».
Στο πνεύμα αυτό περιστράφηκε και η συζήτηση που είχε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Αθανάσιο Ορφανίδη, ο Πρόεδρος της Eurobank  EFG κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου, ο οποίος συνοδευόμενος από τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους  κ.Νικόλαο Καραμούζη και Μιχάλη Κολακίδη, τον Οικονομικό Σύμβουλο της Τράπεζας καθηγητή κ. Γκίκα Χαρδούβελη και τον επικεφαλής της Τράπεζας στην Κύπρο κ. Μιχάλη Λούη, είχε σειρά επαφών με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία (27.09.2010) και παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 προσκεκλημένοι της Eurobank από τον επιχειρηματικό χώρο, ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε σειρά θετικών παραγόντων όπως προκύπτει από μελέτη της Τράπεζας, για την αποκατάσταση σταθερών και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, με μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ και με παράλληλη δημιουργία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η Eurobank , όπως προκύπτει από τη μελέτη, υποστηρίζει ότι για την ανάπτυξη της Ελλάδος και την οριστική έξοδο της χώρας από την τρέχουσα σοβαρή κρίση απαιτούνται:
Πρώτον η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις, μια νέα κουλτούρα στο κράτος και την κοινωνία φιλική στο επιχειρείν, μακριά από την καχυποψία και τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα η επιχειρηματική δράση και η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα,
Δεύτερον η προώθηση ενός ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, με καθιέρωση χαμηλών και σταθερών φορολογικών συντελεστών και για τα διανεμόμενα κέρδη, σε επίπεδα αντίστοιχα των χωρών της περιοχής μας,
Τρίτον, η αναγέννηση των ιδιωτικών, ξένων και εγχώριων ιδιωτικών επενδύσεων και η επανεκκίνηση μικρών και μεγάλων έργων υποδομών, με την άρση των εμποδίων ? νομοθετικών, γραφειοκρατικών, χωροταξικών, κρατικοπαρεμβατικών ? που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με την παράλληλη αναβάθμιση της παιδείας, της δικαιοσύνης, των υποδομών, των θεσμών ? που διευκολύνουν και προάγουν το επιχειρείν και την παραγωγικότητα της εργασίας,
Τέταρτον, η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου στην Ελλάδα για μια νέα αναπτυξιακή πορεία οικονομικής εξωστρέφειας, με βάση προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, με στόχους και χρονοδιάγραμμα και με κύριους άξονες τους τομείς που η Ελλάδα έχει ή μπορεί να αποκτήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα,
Πέμπτον, η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (€ 10-12 δισεκ.), που λιμνάζουν στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας, μακριά από πελατειακές πρακτικές και με κύριους στόχους την ενίσχυση της εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης, την άνθιση της υγιούς επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων, την προώθηση της επιχειρηματικής έρευνας και καινοτομίας, την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση των δεξιοτήτων του παραγωγικού δυναμικού,
Έκτον, η ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου και η διαμόρφωση υγιών συνθηκών ρευστότητας στην Ελληνική αγορά, εξέλιξη που εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη συνεπή υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας στις διεθνείς αγορές,.
Έβδομον, η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και τολμηρού προγράμματος αξιοποίησης της μεγάλης δημόσιας περιουσίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων, παραχωρήσεων, μακροχρόνιων μισθώσεων και στρατηγικών συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα. H δημόσια περιουσία της Ελλάδος υπολογίζεται σε €270 δισεκ.  Ας την αξιοποιήσουμε όχι μόνο για να μειώσουμε το δημόσιο χρέος, αλλά για να ενισχύσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ανέπτυξε το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
Α. Στο δημοσιονομικό ζήτημα, στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα μέχρι το 2014 κάτω από το 3%. Ο νέος φορολογικός Νόμος, η επίσπευση απονομής φορολογικής δικαιοσύνης και η υιοθέτηση ? κατάρτιση πολυετούς προϋπολογισμού είναι μερικά αλλά βασικά διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση και συγκράτηση του ελλείμματος
Β. Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών στόχος είναι η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, ώστε η οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η κατάργηση 30 σημαντικών εμποδίων για την έναρξη και λειτουργία επιχειρήσεων, οι δομικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η δημιουργία σταθερών και θετικών προϋποθέσεων για επενδύσεις, είναι ενδεικτικές παρεμβάσεις για την πολιτική που θα θέσει σε μακροχρόνια βάση την οικονομική ανάπτυξη.
Γ. Στο τραπεζικό σύστημα έχουν ληφθεί ήδη σειρά μέτρων που αποβλέπουν σε υγιείς και με ισχυρή κεφαλαιακή βάση τράπεζες. Το νέο πρόγραμμα στήριξης της πιστωτικής επέκτασης, μέσω παροχής εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα ύψους 25 δις ευρώ, προστίθεται στα προγράμματα που έχουν ήδη εφαρμοσθεί και σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θωρακίζουν και ενισχύουν το πιστωτικό σύστημα. Παράλληλα, ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος με την εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Φυσικά, η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, που συναντά την αποδοχή της κοινωνίας και την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων που κατατείνουν στη μακροχρόνια και σταθερή ευημερία του ελληνικού λαού. Μεταξύ των πρωτοβουλιών αυτών περιλαμβάνεται εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 3 δις ευρώ, πρόγραμμα που στοχεύει όχι μόνον στην κινητοποίηση υγιών κεφαλαίων του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας, αλλά και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ήδη εμφανείς.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank  EFG κΝ. Καραμούζης παρατήρησε ότι αν η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, η ευθύνη του Ελληνικού κράτους ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες είναι να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες και κατάλληλο περιβάλλον για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικών επενδύσεων και της οικονομικής εξωστρέφειας. Αυτά προϋποθέτουν την ταχεία μείωση της κρατικής κυριαρχίας και του παρεμβατισμού στην οικονομία και την ταυτόχρονη μείωση της κρατικής σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας. Όσο διατηρείται το σημερινό ασφυκτικό, παρεμβατικό και διεφθαρμένο πλαίσιο, όσο καθυστερούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ξένες και εγχώριες επενδύσεις θα φεύγουν ή θα αποφεύγουν τη χώρα μας. 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Ν. Καραμούζης, αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι τα βασικά προβλήματα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος που παραμένουν σήμερα είναι, η στενότητα ρευστότητας, το υψηλό κόστος χρήματος και η περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δευτερευόντως το κόστος των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται σταθερά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αρχίσει να εμφανίζεται επενδυτικό ενδιαφέρον για τίτλους του δημοσίου, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αλλάξουμε το κλίμα, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των εγχώριων και διεθνών επενδυτών στον ελληνικό κίνδυνο, να αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία μας.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην παρουσία  της Eurobank στην Κύπρο, ο κ. Ν. Καραμούζης πρόσθεσε ότι η Τράπεζα έχει επιλέξει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της  με ταχύτατους ρυθμούς, στοχεύει να διπλασιάσει τους επόμενους μήνες το δίκτυο των καταστημάτων της και να αυξήσει τις χορηγήσεις  της  οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 800 εκ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις πελατών ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ. Υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει ο Όμιλος στην επενδυτική όπως είπε πρόσκληση της Κυπριακής αγοράς, τόνισε επίσης ότι ήδη βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο η ίδρυση στη Ρωσία θυγατρικής Τράπεζας, από την Eurobank  Κύπρου, ενώ παράλληλα έχει δρομολογηθεί η ενδυνάμωση της παρουσίας της στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου