Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κλειδωμένη η έξοδος κινδύνου

από το 247
Στέλιος Μπαμιατζής


Άκρως αποκαλυπτικό και διαφωτιστικό είναι το πόρισμα του αρμόδιου επιθεωρητή για την τραγωδία στη Marfin στη Σταδίου τον περασμένο Μάιο, όπου έχασαν τη ζωή ένας άνδρας υπάλληλος και δύο γυναίκες, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος. Ο επιθεωρητής εκτός από τις μολότοφ οι οποίες εκτοξεύθηκαν από αγνώστους και προκάλεσαν την πυρκαγιά καταλογίζει ευθύνες και στη διεύθυνση της τράπεζας καθώς υπήρχαν ελλείψεις και στο σύστημα πυρόσβεσης. Το τυχαίο γεγονός που απέτρεψε τον θάνατο περισσότερων ανθρώπων


Στις πέντε Μαϊου η μεγάλη πορεία των συνδικατων και των εργατικών ενώσεων αμαυρώνεται όταν ομάδα αγνώστων με κουκούλες πυρπολεί τράπεζα στη Σταδίου. Μόλις τέσσερις μήνες μετά το πόρισμα για το τι προκάλεσε την τραγωδία είναι αποκαλυπτικό.



Η μοναδική έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη! Το τηλεχειριστήριο το οποίο την άνοιγε είχε εξαφανιστεί!

Μάλιστα, ίσως είχαμε θρηνήσει περισσότερα θύματα, εάν καθαρά από τύχη δεν υπήρχε ανοιχτή μια πόρτα διαφυγής, για να εξαερίζεται ο χώρος, επειδή μύριζε μια τουαλέτα!

Τα συγκεκριμένα στοιχεία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πόρισμα της Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας, η οποία ερεύνησε τις συνθήκες της πυρκαγιάς στο υποκατάστημα της Μarfin Βank, μετά τον εμπρησμό της από ομάδα αντιεξουσιαστών το μεσημέρι εκείνης της ημέρας.

Τέσσερις άνθρωποι ουσιαστικά έχασαν τη ζωή τους από τον καπνό και τη φωτιά, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης.

Η μία εκ των δύο γυναικών ήταν έγκυος.

Στο πόρισμα το οποίο συνέταξε ο επιθεωρητής Θεοδόσης Πανταζόπουλος, και το οποίο δημοσιοποιείται σήμερα στην ιστοσελίδα Tovima.gr καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου, κλειδωμένες έξοδοι διαφυγής, ελλείψεις πιστοποιητικών και απουσία σχετικής εκπαίδευσης του προσωπικού.

Εν ολίγοις, πέρα από την πραξη του εμπρησμού αυτή καθεαυτή, όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνέβαλλαν στην τραγωδία.

"Στο υποκατάστημα εργάζονταν συνολικά 27 άτομα. Υπήρχε μόνο μία έξοδος κινδύνου που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου και δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας. Ωστόσο αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζομένους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον καπνό ήταν αποπνικτική"

Πολύ χειρότερα:

"Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην έξοδο κινδύνου του ισογείου, η οποία δεν έπρεπε να κλειδώνεται, προκειμένου να ανοίγει εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει. Αυτή άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την “μπάρα πανικού” της θύρας και συγχρόνως πατούσε το κουμπί φορητού τηλεχειριστηρίου που ήταν μοναδικό σε όλον τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο.

Τη στιγμή του συμβάντος, με την ύπαρξη του καπνού, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθεί το τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως με το σπρώξιμο της πόρτας για να ανοίξει η έξοδος κινδύνου. Επίσης, υπάρχουν μαρτυρίες εργαζομένων που αναφέρουν ότι το γραφείο της διευθύντριας έπιασε πρώτο φωτιά, κάτι που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο θα είχε καταστραφεί".

Γιατί το τηλεχειριστήριο ήταν στο γραφείο της διευθύντριας; Όπως και να χει 14 υπάλληλοι βγήκαν από μεταλλική πόρτα σε άλλο σημείο η οποία έτυχε και ήταν ξεκλείδωτη.

Κρίσιμη θεωρείται στο πόρισμα η έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

"Η επιχείρηση δεν είχε το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυρασφαλείας που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την έκδοσή του απαιτείται μελέτη του χώρου, στην οποία θα αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η μελέτη αυτή κανονικά κατατίθεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία προς έγκριση. Μετά την έγκριση ο εργοδότης θα έπρεπε να καλέσει την Πυροσβεστική να ελέγξει αν εφαρμόστηκαν τα μέτρα και να εκδώσει το πιστοποιητικό ασφαλείας για την επιχείρηση".

Άκρως σημαντικό θεωρείται και η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών ενώ υπογραμμίζεται ότι απαιτείται η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των εργαζομένων σε θέματα πυρασφαλείας, πυρόσβεσης και εκκένωσης των χώρων, με πραγματοποίηση ανάλογων ασκησεων εξομοίωσης.

Ωστόσο στην περίπτωση του υποκαταστήματος της Μarfin "όλοι οι εργαζόμενοι που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν είχε γίνει καμιά εκπαίδευση - ενημέρωση - επιμόρφωση και ούτε είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κάποιου είδους άσκηση εκκένωσης του κτιρίου.

Μόνο μία εργαζομένη ανέφερε ότι είχε γίνει κάποια χρονική στιγμή επίδειξη της χρήσης των πυροσβεστήρων και μία άλλη εργαζόμενη ότι είχαν διανεμηθεί στο προσωπικό ενημερωτικά φυλλάδια για θέματα πυροπροστασίας, χωρίς όμως να θυμάται το πότε".

Υπάρχουν ύποπτοι για την τραγωδία

Η έρευνα για τον εντοπισμό των δολοφόνων δεν έχει σταματήσει αλλά δεν έχουν εξαχθεί και σίγουρα συμπεράσματα τα οποία να οδηγήσουν στη σύλληψη τους. έχουν αναλυθεί δεκάδες καρέ από τις καμερες ασφαλείας υπάρχουν καταθέσεις, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι Αρχές εχουν εστιάσει σε πέντε συνολικά άτομα, μία γυναίκα και τέσσερις ανδρες, όλοι τους νεαρής ηλικίας οι οποίοι συμμετέχουν σε επιθέσεις τόσο πριν όσο και μετά τον εμπρησμο. Αυτό όμως δεν στοχειοθετεί απόδειξη και γι αυτό δεν μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ίσως ζητηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει στις 5 Νοεμβρίου 2010, για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου