Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
Τα ποσοστά είναι αποκαλυπτικά. Μιλούν από μόνα τους και κτυπούν το καμπανάκι της πολιτικής συνείδησης όλων μας. Τα αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας στις κάλπες των γενικών και δημοτικών εκλογών στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, δείχνουν ξεκάθαρα μηνύματα ανόδου της ακροδεξιάς. Το διαπιστώσαμε πριν λίγες μέρες στη Σουηδία και τα μαντάτα κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι για το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν είναι μόνο η Γαλλία που για λόγους κυρίως ψηφοθηρικούς άρχισε την μαζική απέλαση των Ρομά στους τόπους προέλευσής τους. Προηγήθηκε η Ιταλία, η Σουηδία, η Δανία και στο χορό οσονούπω θα ξαναμπεί η Γερμανία. Απειλεί να εκδιώξει κάπου 8.500 Κοσοβάρους, που είναι εκεί σαν πρόσφυγες.
Πέρα από τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών στη Σουηδία, να υπενθυμίσουμε ότι το 2007 το Λαϊκό Κόμμα στη χώρα αυτή είχε αποσπάσει το 29%. Στη Βρετανία, στις δημοτικές εκλογές το ποσοστό ήταν 5,2% και στις γενικές εκλογές αυτής της χρονιάς 1,2%. Στο Βέλγιο η Φλαμανδοί ακροδεξιοί πήραν πρίν από λίγο καιρό το 7,7%. Στη Γαλλία του Ζαρκοζί το 2007 το Εθνικό Μέτωπο πλησίασε το 4,30% και απειλεί να το ξεπεράσει την επόμενη φορά, μια και η δημοτικότητα του σημερινού προέδρου είναι στην κατιούσα. Στην Ιταλία του ανεπανάληπτου Μπερλουσκόνι, η Βόρεια Λίγκα που τον στηρίζει πήρε 8,3%. Στην Αυστρία τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν την ακροδεξιά έφτασαν το ποσοστό του 28% και κάτι το 2008. Στην Ουγγαρία το κόμμα κατά των τσιγγάνων και ultaδεξιό, αυτή τη χρονιά πήρε 12,26%. Στην Ολλανδία, πάλι φέτος, το τρίτο κόμμα για την Ελευθερία πήρε ποσοστό 15,5%. Στη Δανία , η τρίτη πολιτική δύναμη το 2007 συγκέντρωσε 13,8%, ενώ στην κοντινή Νορβηγία το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Προόδου έφτασε το 30%.
Μιλάμε για ...μεγάλη πρόοδο στην Ευρώπη, γενικότερα. Αυτή τη φορά για να περιοριστεί το προβάδισμα την ακροσυντηρητικών (αν προτιμάτε), φαίνεται ότι τη νύφη θα πληρώσουν οι αθίγγανοι. Μια εθνοτική ομάδα κάπου δέκα εκατομμυρίων στην ενωμένη Ευρώπη. Η (και συνάδελφος δημοσιογράφος) Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια επίτροπος, δείχνει να μην έχει την διάθεση “να τη χαρίσει” στον Σαρκοζί. Στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτή την εβδομάδα, επιμένει να γίνει έρευνα για τις ομαδικές απελάσεις από τη Γαλλία, με τους ευρωβουλευτές να δείχνουν αρκετή αυστηρότητα στην εφαρμογή και τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.
Για να λέμε για του στραβού το δίκιο, το πρόβλημα των Ρομά δεν είναι τωρινό. Χρόνια τώρα αυτή η συμπαθής μειονοτική ομάδα δεν λέει να ενσωματωθεί ομαλά στις τοπικές κοινωνίες που ζει. Παρά το γεγονός ότι προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυβερνήσεις και δισεκατομμύρια επιμένουν ακόμα και τώρα να τους εντάξουν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Με ελάχιστε εξαιρέσεις, οι περισσότεροι Ρομά προτιμούν τα δικά τους ήθη και έθιμα. Τους χαρίζει το κράτος σπίτια να μένουν με όλες τις ανέσεις κι αυτοί πουλάνε τον εξοπλισμό τους, τα εγκαταλείπουν. Τους πληρώνει επιδόματα κάθε μήνα για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο κι αυτοί προτιμούν τον αναλφαβητισμό. Το έχω ζήσει από κοντά σε πολλές χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου