Αποσύρεται το αντιδιαβητικό φάρµακο Αvandia από την ευρωπαϊκή (και ελληνική) αγορά, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο εµφράγµατος. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Φαρµάκων (ΕΜΕΑ)
Σύµφωνα µε την ανακοίνωση, αποσύρονται επίσης τα φάρµακα Αvandamet και Αvaglim, καθώς περιέχουν τη δραστική ουσία του Αvandia (ροσιγλιταζόνη) σε συνδυασµό µε δύο άλλες αντιδιαβητικές ουσίες, τη µετφορµίνη και τη γλιµεπιρίδη αντίστοιχα.
Η χρήση του φαρµάκου περιορίζεται δραστικά και στις ΗΠΑ, όπου η αρµόδια Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων (FDΑ) ανακοίνωσε πως ναι µεν δεν θα το αποσύρει εντελώς, αλλά η χορήγησή του θα γίνεται µόνο υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν µπορεί να ρυθµιστεί το σάκχαρο ενός ασθενούς µε κανένα από τα άλλα αντιδιαβητικά φάρµακα που κυκλοφορούν. Η FDΑ ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατάξει την παρασκευάστρια εταιρεία να διακόψει µια κλινική µελέτη (λέγεται ΤΙDΕ), στην οποία συγκρίνεται το Αvandia µε ένα άλλο φάρµακο της ίδιας κατηγορίας.
Το Αvandia είχε εγκριθεί το 1999 από την FDΑ και το 2000 από τον ΕΜΕΑ για τη ρύθµιση των επιπέδων σακχάρου σε πάσχοντες από διαβήτη. Οπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου στο Κωνσταντόπουλειο Νοσοκοµείο Νέας Ιωνίας, το Αvandia χορηγείτο ευρέως (και) στην χώρα µας έως το 2007, όταν άρχισαν να δηµοσιεύονται οι πρώτες µελέτες για τη συσχέτισή του µε αυξηµένο κίνδυνο εµφράγµατος.
Προβληµατισµός
«Τα δύο τελευταία χρόνια είχε δηµι ουργηθεί ένας προβληµατισµός διότι άρχισαν να δηµοσιεύονται µελέτες που υποδείκνυαν αυξηµένα εµφράγµατα του µυοκαρδίου σε διαβητικούς που έπαιρναν Αvandia έναντι των ασθενών που έπαιρναν άλλα αντιδιαβητικά φάρµακα», λέει ο κ. Ιωαννίδης. «Ο κίνδυνος αφορούσε κυρίως άτοµα που ήδη είχαν ιστορικό εµφράγµατος ή που προσφάτως είχαν διαγνωστεί µε διαβήτη». Ο προβληµατισµός αυτός «είχε οδηγήσει σε µείωση της συνταγογράφησής του», προσθέτει. «Δεν το δίναµε πια σε νέους ασθενείς ούτε σε άτοµα µε εγκατεστηµένους παράγοντες κινδύνου για έµφραγµα, ενώ είχε απαγορευτεί η χορήγηση σε όσους είχαν ιστορικό εµφράγµατος. Ωστόσο, το δίναµε σε άτοµα που είχαν από χρόνια διαβήτη, το έπαιρναν και πήγαιναν καλά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου