Με τη μορφή άρθρου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά επιστρέφει στη Βουλή η εξουσιοδότηση στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικων να υπογράφει Μνημόνια Συνεργασίας, Συμφωνίες ή Συμβάσεις Δανεισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα κράτη μελη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Στη διάταξη μάλιστα δεν υπάρχει καμία αναφορά για την υποχρέωση του υπουργού Οικονομικών να ενημερώνει τη Βουλή για το περιέχομενο της συμφωνίας και να ζητά την κύρωσή της από το Σώμα.
Να αποσύρει τη διάταξη κάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, υπενθυμίζοντας ότι με τον νόμο 3845 και τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης είχε προβλεφθει πως οι συγκεκριμένες συμφωνίες και συμβάσεις θα εισάγονταν προς κύρωση στη Βουλή. Ο κ. Τζέκης υπενθύμισε επίσης, ότι μια ημέρα μετά την ψήφιση του νόμου 3845, με τροπολογία που κατέθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαλήφθηκε μεν η υποχρέωση επικύρωσης των Συμβάσεων από τη Βουλή, αλλά η Βουλή απλώς θα ενημερωνόταν.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημητρης Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι εδώ κι ένα μήνα έχει κατατεθεί η Σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης μεταξύ της χώρας μας και της Τρόικας, εντούτοις το κείμενό της δεν έχει εισαχθεί προς συζήτηση.
«Την ώρα που η Κυβέρνηση αναγκάζεται να φέρει το εργασιακό στη Βουλή, με μια προκλητική τροπολογία εξουσιοδοτεί εν λευκώ τον κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράψει αντιλαϊκές συμβάσεις, καταργώντας πλήρως το ρόλο της Βουλής και το Σύνταγμα» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε και βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αβαλιώτης, καθώς ανέφερε ότι το κόμμα του δεν δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει Συμφωνίες και Συμβάσεις με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στηριξης και δεν του παρέχει εν λευκώ εξουσιοδότηση.
Αιτιάσεις και από τη Βάσω Παπανδρέου
Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε εμμέσως και η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου, καθώς ανέφερε οτι η δανειακή σύμβαση που έχει υπογραφεί απο τις 8 Μαίου έχει κατατεθεί μεν στη Βουλή αλλά δεν εισήχθη προς κύρωση γιατί είτε η Βουλή την ψηφίσει, είτε την απορρίψει, δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος της
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου