Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

«Αβάσιμες» οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέει ο Όλι Ρεν

ΚΑΘΥΣΥΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ Ο ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΡΙΤΖΗΔΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ (ΔΙΚΗ ΜΑΣ).
απο το IN.GR  25/8/2010


Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τις περικοπές δαπανών και την προσπάθεια επιστροφής της στη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του χρέους της είναι αβάσιμες, τόνισε ο επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε άρθρο του στην Wall Street Journal την Τρίτη. 

«Η Ελλάδα έχει λάβει δραστικά, κάποιες φορές επώδυνα, μέτρα προκειμένου να αναστρέψει μια μη βιώσιμη κατάσταση», ανέφερε ο κ. Ρεν. 

«Γνωρίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν εξάλειψαν τις ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί και πάλι να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της», έγραψε, προσθέτοντας, όμως, ότι «για αρκετούς σύνθετους λόγους βρίσκω αυτές τις ανησυχίες αβάσιμες». 

Ο κ. Ρεν είπε επίσης ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, που προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8% περίπου του ΑΕΠ για φέτος, είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα τα πάει καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν. 

Παράλληλα, η σκληρή δουλειά της Ελλάδας μπορεί να αποδώσει και να οδηγήσει σε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, είπε. 

«Μάλιστα, η εντυπωσιακή πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ», σημείωσε, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένες προβλέψεις ή στοιχεία. 

Ο κ. Ρεν παρέθεσε τρεις λόγους για τους οποίους θεωρεί μη πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους: 

Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό εφαρμόζονται ταχύτερα του αναμενόμενου, μειώνοντας σημαντικά τις πιέσεις για τις δαπάνες στο μέλλον.

Δεύτερον, οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία έχουν ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη, περιορίζοντας τις πιέσεις για χρηματοδότηση του χρέους. 

Και τρίτον, αυτοί που μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους έχουν την τάση να υποτιμούν το οικονομικό και πολιτικό κόστος.

«Θα είχε σημαντικές επιπτώσεις, καθώς θα διαταράξει για παρατεταμένο διάστημα την ευρύτερη οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομία», τόνισε.

«Το πολιτικό κόστος θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που η βελτίωση της αξιοπιστίας δεν γίνεται εν μια νυκτί, υπάρχουν ενδείξεις σταδιακής σταθεροποίησης του κλίματος στην αγορά για την Ελλάδα», κατέληξε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου