Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Διπλωματικός γάμος

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Ενα ισχυρό λόμπι επηρεασμού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχουν δημιουργήσει οι ομογενειακές οργανώσεις Τουρκίας και ΠΓΔΜ, οι οποίες με τουρκική χρηματοδότηση έχουν οργανώσει φέτος τουλάχιστον έξι αποστολές μελών του Κογκρέσου σε Σκόπια, Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.

 
 
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ με τον τούρκο ομόλογό του Γκιουλ στην Αγκυρα. Η τελευταία αποστολή, αποτελούμενη από 18 συμβούλους γερουσιαστών επί διεθνών θεμάτων και 15 ακαδημαϊκούς, συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γ. Ιβανόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι και τον υπουργό Αμυνας Ζ. Κονγιανόφσκι, ενώ επισκέφθηκαν επίσης την Μπίτολα (Μοναστήρι), πόλη όπου σπούδασε ο Κεμάλ Ατατούρκ, και την Οχρίδα. 

Στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν η «ενημέρωση» των αμερικανών αξιωματούχων για τις θέσεις των Σκοπίων στα θέματα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και φυσικά πάνω στο ζήτημα της διαφοράς με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας. Ο Α. Μιλόσοσκι μάλιστα τους κάλεσε να εντείνουν την υποστήριξή τους ώστε η χώρα του να πάρει την πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία στη Σύνοδο του Νοεμβρίου, παρά την αντίθεση της Αθήνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Λίνκολν Μακάρντι, προέδρου του Τουρκικού Συνασπισμού Αμερικής (TCA), στόχος της διπλής επίσκεψης σε ΠΓΔΜ και Τουρκία είναι «η αντιμετώπιση του ελληνοαμερικανικού και αρμενοαμερικανικού λόμπι». Ο ίδιος έχει χρηματίσει ακόλουθος στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη (1980-84), ενώ συμμετέχει ενεργά στις αντι-διαδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο έξω από την τουρκική πρεσβεία για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Νομικός σύμβουλος της οργάνωσης είναι ο Ντ. Σάλτζμαν, ο οποίος υπήρξε και δικηγόρος της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

Η TCA έχει συνάψει εδώ και τρία χρόνια «στρατηγική συμμαχία» με την «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» (UMD) στην Ουάσιγκτον, μια σκληροπυρηνική οργάνωση ομογενών η οποία τάσσεται σθεναρά κατά οποιουδήποτε συμβιβασμού με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας. Μάλιστα, όπως έχουν αποκαλύψει οι έλληνες ομογενείς, οι δύο οργανώσεις χρησιμοποιούν την ίδια εταιρεία επικοινωνίας και «λόμπινγκ», τη Hill and Knowlton, η οποία δουλεύει σε συνεργασία με τον διαβόητο Χ. Κίσινγκερ.

Ευρύ δίκτυο

Η προσπάθεια επηρεασμού δεν αφορά μόνο τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και στελέχη της γραφειοκρατίας και των διαφόρων αμερικανικών «δεξαμενών σκέψης», τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής αλλά και στη σύνταξη των ψηφισμάτων που περνούν από τα δύο σώματα.

Η τακτική των «ενημερωτικών επισκέψεων» αμερικανών αξιωματούχων αφορά και άλλες χώρες των Βαλκανίων για τις οποίες η Αγκυρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να «πατρονάρει». Τον περασμένο μήνα 24 βουλευτές επισκέφθηκαν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου συναντήθηκαν με όλους τους κορυφαίους πολιτικούς.

Πριν από δύο χρόνια η TCA εγκαινίασε και πρόγραμμα χρηματοδότησης υποτροφιών μελών της UMD για σπουδές στην Τουρκία, ενώ οι δύο ομογενειακές οργανώσεις κάνουν και κοινές παρεμβάσεις διεθνείς οργανισμούς, για την «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ελλάδα. Ετσι η Αγκυρα συνδέει τη μειονότητα στη Θράκη με τους «Αιγαιάτες Μακεδόνες», βάζοντας διπλή σφήνα στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου