Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Απογραφή. Το τέλος των ανοησιών


από το ΕΘΝΟΣ  21/8/2010
Νίκος Παππάς, Οικονομολόγος, Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ


Τελικά, το πιο εντυπωσιακό όσον αφορά τον διάλογο γύρω από την οικονομική κρίση είναι το μέγεθος των ανοησιών που κατατίθενται δημοσίως ενδεδυμένες τον μαν

«Αν ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, το ΑΕΠ θα αυξηθεί δεκατρείς μονάδες», «Η Ελλάδα είναι σοβιετικού τύπου οικονομία», «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. δημ. υπαλλήλους». Και αν ο πρώτος από τους άνω ισχυρισμούς μπορεί να συνεχίσει να διακινείται στην πολιτική και την οικονομική πιάτσα, μια και δεν είναι διαψεύσιμος, ήρθε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων να καταρρίψει εμφατικά τους δύο τελευταίους.
Το σύνολο των μισθοδοτούμενων από τον προϋπολογισμό είναι 738.000, ενώ με την εξαίρεση των ένστολων, των αιρετών αλλά και των ιερέων, ο αριθμός γίνεται 461.000. Δηλαδή λιγότερο από το 10% της συνολικής απασχόλησης. Ετσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ ως προς τα ποσοστά απασχόλησης στο Δημόσιο. Το κράτος αποδεικνύεται μεγάλο και σπάταλο μόνο όταν εξυπηρετεί ιδιωτικά (τραπεζικά κατά κύριο λόγο) συμφέροντα.
Αυτό ο ελληνικός λαός το γνωρίζει και το βιώνει. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι γνωστές, ενώ η έναρξη της σχολικής χρονιάς προβλέπεται αποκαλυπτική. Η κατατεθειμένη πρόταση για 100.000 προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά σε υγεία, παιδεία και πρόνοια είναι μάλλον μετριοπαθής. Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί και για τις στρεβλώσεις του δημόσιου τομέα που έχει μαζί με τη ΝΔ οικοδομήσει και για την προκλητική ανεπάρκεια των τομέων της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας ως προς την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Να απολογηθεί γιατί έχει υποτάξει τις προτεραιότητες της κοινωνικής προστασίας, της ασφάλισης και της απασχόλησης στην προστασία των δικαιωμάτων των δανειστών. Να απολογηθεί και η ΝΔ γιατί από το υποτιθέμενο εναλλακτικό της πρόγραμμα αυτές οι προτεραιότητες απουσιάζουν εκκωφαντικά ακόμα και ως απλές αναφορές. Το μέτωπο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα τις υπερασπιστεί είναι η απαίτηση των καιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου