Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η Moody's αφού αβαντάρισε τη λιτότητα τώρα... ανησυχεί

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ «ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ» ΜΕ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



απο την Ελευθεροτυπία, Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανησυχεί πλέον για τις «παράπλευρες απώλειες» που θα έχουν τα σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, διαβλέποντας τον κίνδυνο να μετατραπούν σε μπούμερανγκ για το χρέος των χωρών αυτών.
Θεωρεί ότι ο κίνδυνος ύφεσης για τις υπερχρεωμένες χώρες είναι πλέον υπαρκτός, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους να γίνει ακόμη επαχθέστερη.
Για την Ελλάδα θεωρεί ότι η σταθεροποίηση του χρέους της σε επίπεδο 150% του ΑΕΠ μπορεί να γίνει πριν από το 2013.
Στο 11% το spread
Η πρόβλεψη αυτή περισσότερο τρόμαξε παρά καθησύχασε τις αγορές, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων να εκτιναχθεί στο 8,72% και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 11%.

Με τη στάση του βέβαια ο διεθνής οίκος, τον περασμένο Απρίλιο, συνέβαλε στην «αποβολή» της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές και την εφαρμογή των σκληρών -και αμφίβολης αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας- μέτρων που επιβλήθηκαν διά του Μνημονίου.
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο Ba1 από το Α3, τα ελληνικά ομόλογα απαξιώθηκαν στο επίπεδο των σκουπιδιών (junk bonds) -σύμφωνα με τη φρασεολογία της αγοράς- υποχρεώνοντας μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να αποχωρήσουν από την εγχώρια αγορά. Της υποβάθμισης αυτής είχε προηγηθεί η υπογραφή του Μνημονίου, η οποία, όπως αποδέχεται η Moody's, απομάκρυνε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, δεν το εξάλειψε όμως εντελώς.
Ευτυχώς... ΔΝΤ
Οι φόβοι της Moody's για τις παρενέργειες των δημοσιονομικών μέτρων στο μέτωπο της ανάπτυξης φαίνεται να μετριάζονται για την περίπτωση της Ελλάδας. Και τούτο γιατί -όπως εξηγεί- το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εφαρμόζει η χώρα, συνοδεύεται από διαρθρωτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίχυση της ανταγωνιστικότητας και στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε έναν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Για ολόκληρη την Ευρώπη η έκθεση αποπνέει έναν αέρα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Οπως αναφέρεται, «τα χειρότερα για την Ευρώπη είναι πλέον παρελθόν». Ταυτοχρόνως όμως παραμονεύουν απειλές, οι οποίες συνδέονται με την κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη γήρανση του πληθυσμού.
Ανησυχία προκαλεί ακόμη ο άνισος τρόπος με τον οποίο φαίνεται ότι διαχέεται η ανάπτυξη μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης, καθώς ο υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης της γερμανικής οικονομίας συνυπάρχει με οικονομίες όπως της Ελλάδας και της Ιρλανδίας που βρίσκονται σε ύφεση.
Απομακρύνεται η επιστροφή
Πάντως, όσον αφορά τις προοπτικές που διαβλέπει η Moody's για την ελληνική οικονομία, οι περισσότεροι δείκτες κινούνται προς το παρόν σε αντίθετη κατεύθυνση. Σε ένα τέτοιο κλίμα, η χώρα όχι μόνο δεν επαναπροσεγγίζει τις διεθνείς αγορές, αλλά αντίθετα απομακρύνεται από αυτές.
Είναι ενδεικτικό ότι παρά το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων που εφαρμόζει από τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα δεν έχουν κατορθώσει να σταθεροποιηθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τα 338 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, χθες, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων εμφανίστηκαν μεγάλες ρευστοποιήσεις (76 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα το περιθώριο και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να επανέλθουν στα προ του Μνημονίου επίπεδα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου