Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σκοπιανή εφημερίδα: Η «Μακεδονία» τελείωσε, ο Γκρουέφσκι κρύβει το νέο όνομα…


«Η κυβέρνηση της πΓΔΜ, έχει βρει το όνομα του κράτους, αλλά δεν θέλει να το δημοσιοποιήσει για διάφορους λόγους», γράφει σήμερα η αλβανόφωνη εφημερίδα των Σκοπίων ‘Λάιμ’.

Και θα συνεχίσει:


Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι μια τέτοια απόφαση έχει παρθεί για το όνομα, αλλά το κόμμα «VMRO-DPMNE» – του Γκρουέφσκι- εκμεταλλεύεται πολιτικά την κατάσταση και θέτει σε ομηρία τους πολίτες της χώρας.


«Επιλογές για το όνομα υπήρχαν ακόμη από πριν το Βουκουρέστι (2008). Τα όρια του συμβιβασμού έγιναν, εξάλλου , γνωστά πολύ πιο πριν. Είμαστε όμηροι των επιλογών του κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο υπολογίζει πολύ τις δημοσκοπήσεις των πολιτών», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Albert Musliou. Αρνήθηκε όμως να επιβεβαιώσει ότι ο Γκρουέφσκι συμφώνησε στην ονομασία «Republika Makedonija – Βαρδάρη» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

«Ο όρος αυτός έγινε αποδεκτός από τους Σλάβους της Μακεδονίας, ως έθνος μακεδονικό, και δεν έχει παρά μόνον γεωγραφικό προσδιορισμό.


Στην πραγματικότητα, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται σήμερα από τους κατοίκους που μοιράζονται με τους «Μακεδόνες» (Σλάβους) τη Μακεδονία του Αιγαίου, του Πιρίν και του Βαρδάρη», δήλωσε ο Μούσλιου.


Παρόμοια δηλώσεις έκανε, πριν από λίγες ημέρες, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μερσέλ Μπιλάλλι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Γκρουέφσκι υπέγραψε τη συμφωνία για το όνομα.


«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στις μυστικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν αργά τον έκτο μήνα (Ιούνιο) έκλεισαν μια πολιτική συμφωνία και δόθηκε το πράσινο φως από το Νίμιτς για τη θετική ανταπόκριση των δύο πλευρών στις προτάσεις του. Παρόλα αυτά υπάρχουν αντιδράσεις από την επιτροπή του VMRO, ότι δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν ριζικές δομές του κόμματος και προτείνουν ότι η ονομασία δεν πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Μπιλάλλι για το «Αλσατ».


Ωστόσο, - συνεχίζει το δημοσίευμα- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάρτιν Μαρτινόφσκι, δήλωσε ότι «είδηση» για απόφαση του ονόματος δεν υπάρχει.


«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις αυτές , αλλά θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η κυβέρνηση, αλλά και κανένας άλλος σε αυτή τη χώρα, δεν έχει λάβει καμία απόφαση για το όνομα, άλλωστε η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή».


Επί του παρόντος, σημειώνει το δημοσίευμα ως κατακλείδα, όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για το θέμα της ονομασίας έχουν μπλοκάρει και περιμένουν νέα πρόταση από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.


Η τελευταία πρόταση που δόθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ήταν «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», άλλες προτάσεις όπως ‘Βόρεια Μακεδονία» κλπ απορρίφθηκαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου