Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

«Διώξε κι άλλους» λένε οι Γάλλοι στον Σαρκοζί

Ανησυχητικά θεωρεί η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών εγκρίνει τις απελάσεις των Ρομά
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 ΤΟ ΒΗΜΑ


ΠΑΡΙΣΙ Στήριξη στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και στην κυβέρνησή του για τις ενέργειες κατά των Ρομά που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, προσφέρει η πλειοψηφία των γάλλων πολιτών. Σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Le Figaro», οι απελάσεις των Ρομά που δεν έχουν χαρτιά για νόμιμη παραμονή στη Γαλλία, εγκρίνονται από το 65% των πολιτών της. Επίσης, όπως αναφέρεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Οpinionway, το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διάκειται ευνοϊκά στη διάλυση ορισμένων καταυλισμών των Ρομά. 

Η ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας που τέθηκε σε εφαρμογή στη διάρκεια του καλοκαιριού από τον γάλλο πρόεδρο, και ειδικότερα η εντατικοποίηση των απελάσεων στη Ρουμανία των Ρομά που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από την αριστερή αντιπολίτευση, αλλά και ορισμένα τμήματα της Δεξιάς, καθώς και στο εξωτερικό. 

Η Γαλλία ωστόσο συνεχίζει τις απελάσεις. Επειτα από δύο σειρές πτήσεων την περασμένη εβδομάδα, δύο ειδικά ναυλωμένα αεροσκάφη που μετέφεραν 284 Ρομά από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία προσγειώθηκαν προχθές στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου. Συνολικώς από την αρχή του χρόνου έχουν απελαθεί από τη Γαλλία περισσότεροι από 8.000 Ρομά. Η μελέτη της Οpinionway διεξήχθη σε δείγμα 1.034 ατόμων από τις 24 ως τις 26 Αυγούστου. 

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CΕRD) επέκρινε χθες τη Γαλλία για την καταστολή των Ρομά και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να προσπαθήσει να ενσωματώσει τα μέλη της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας της ΕΕ, αντί να τα στέλνει πίσω στην Ανατολική Ευρώπη. 

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της CΕRD εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μερικοί από τους εκατοντάδες Ρομά που μεταφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αεροπορικώς στη Ρουμανία, δεν είχαν πλήρως ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους ούτε είχαν συγκατατεθεί ελεύθερα. Οι εμπειρογνώμονες κάλεσαν επίσης την κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να καταπολεμήσει την « ανησυχητική άνοδο του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου εκ μέρους μερικών πολιτικών ». Ως ρουμάνοι πολίτες οι Ρομά έχουν το δικαίωμα, βάσει του νόμου, να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οφείλουν να αποδείξουν ότι εργάζονται σε μια χώρα προκειμένου να παραμείνουν σε αυτήν περισσότερο από τρεις μήνες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου