Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τις πυρκαγιές στην Ηλεία

από τα madata



 

Την παραπομπή έξι ατόμων για τα αδικήματα του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, του εμπρησμού από αμέλεια πραγμάτων και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή προτείνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτης Μεϊδάνης αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007 που προκάλεσε το θάνατο 36 ανθρώπων και έκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.


Σε έγγραφο 121 σελίδων προς το Δικαστικό Συμβούλιο Ηλείας, ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή μίας κατοίκου στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως, του δημάρχου Ζαχάρως, του νομάρχη Ηλείας, ενός εποχικού πυροσβέστη, ενός αξιωματικού της Πυροσβεστικής και του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο κ. Μεϊδάνης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν ελήφθησαν εγκαίρως τα προβλεπόμενα μέτρα για την πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι αγνοήθηκε έγγραφο μία ημέρα πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά που ανέφερε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Επίσης, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως τρεις εποχικοί πυροσβέστες ως πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος που καταστράφηκε με αποτέλεσμα η έλλειψη εμπειρίας (καθώς ο νόμος προβλέπει την παρουσία τουλάχιστον ενός έμπειρου μόνιμου πυροσβέστη) να οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό των 3 εποχικών πυροσβεστών οι οποίοι στάθμευσαν στη μέση του δρόμου μπλοκάροντας επτά επιβατικά αυτοκίνητα και οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στον θάνατο 24 ανθρώπους.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός για τη διάσωση των ανθρώπων και πως οι αρχές (νομάρχης, δήμαρχος και τοπική Πυροσβεστική) δεν είχαν λάβει από πριν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας.

Ο κ. Μεϊδάνης καταλήγει πως όλα αυτά «συνετέλεσαν αιτιωδώς στο να βρουν τραγικό θάνατο 36 άνθρωποι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου