Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Πάταξη της φοροδιαφυγής και μείωση σπατάλης η απάντηση στην κρίση

Γιατί όταν η παραοικονομία ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ (70 δις. ευρώ περίπου) ή κατ’ άλλους το 50% ( 120 δις. ευρώ), η φοροδιαφυγή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αγγίζει ή και ξεπερνάει τα 30 δις. ευρώ είναι προφανές ότι με αποδοτικές υπηρεσίες που διενεργούν ελέγχους και είναι αφοσιωμένες στο έργο τους πολλά θα είχαν αποφευχθεί.



από την Ημερησία  3/9/2010



Του Θανάση Λυρτσογιάννη
 Χαμογελούν στην πλατεία Συντάγματος για την αύξηση του ΦΠΑ τον Αύγουστο κατά 10,8%. Και καλά κάνουν.
Καμαρώνουν επίσης ότι χάρη στους ελέγχους του ΣΔΟΕ αυξήθηκαν πάρα πολύ τα έσοδα από νησιά και τουριστικές περιοχές. Πολύ καλό κι’  αυτό.
Όμως, αντί να χαμογελούν και να καμαρώνουν θα έπρεπε να προβληματιστούν βαθιά και να δουν τι θα είχε αποφέρει στα δημόσια ταμεία η ανασυγκρότηση των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Γιατί όταν η παραοικονομία ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ (70 δις. ευρώ περίπου) ή κατ’  άλλους το 50% ( 120 δις. ευρώ), η φοροδιαφυγή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αγγίζει ή και ξεπερνάει τα 30 δις. ευρώ είναι προφανές ότι με αποδοτικές υπηρεσίες που διενεργούν ελέγχους και είναι αφοσιωμένες στο έργο τους πολλά θα είχαν αποφευχθεί.
Δεν θα χρειαζόταν να γίνει η μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του ΦΠΑ γιατί οι αποτελεσματικές υπηρεσίες εύκολα θα μπορούσαν να εισπράξουν 1 δις. ευρώ (τουλάχιστον αυτό φανερώνει το παράδειγμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ στα νησιά), ούτε να ακριβύνει το πετρέλαιο θέρμανσης, να ληφθούν άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα ή να περικοπούν συντάξεις και μισθοί.
Που σημαίνει ο συνδυασμός πάταξη της φοροδιαφυγής και δραστικός περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες να λύσει το πρόβλημα του προϋπολογισμού. Που σημαίνει σε δεύτερο επίπεδο ότι η ύφεση θα ήταν μικρότερη, τα προβλήματα στην οικονομία λιγότερα, ενώ αν προωθούνταν επενδύσεις και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.
Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Η κυβέρνηση γρήγορα και με θάρρος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές  στο φορολογικό μηχανισμό (ήδη το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παρεμβάσεις), καθώς και στα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία μαζί με τις μεταρρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν τη χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου