από το κέρδος , με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ (Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λέγεται... ΠΡΟΒΑΤΑΑΑΑ!!!!! )
Μετάφραση Ορέστη
" Γ. Παπανδρέου (βλ. αναξιόπιστος κ άκρως επικίνδυνος για την Ελλάδα) : «Θα αυξήσουμε το ΦΠΑ»Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.
«Υπήρξε βεβαίως η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης (του φόρου) σε κάποια προϊόντα, αλλά κοιτάμε εάν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να έχουμε έσοδα αντί να τον αυξήσουμε περαιτέρω» είπε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters Insider.
«Αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση λέει «όχι στην αύξηση του ΦΠΑ».
«Υπήρξε βεβαίως η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης (του φόρου) σε κάποια προϊόντα, αλλά κοιτάμε εάν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να έχουμε έσοδα αντί να τον αυξήσουμε περαιτέρω» είπε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters Insider.
«Αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση λέει «όχι στην αύξηση του ΦΠΑ».
Για την αύξηση των εσόδων η κυβέρνηση επιδιώκει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εξετάζει επίσης την μείωση φόρων σε ορισμένους κλάδους ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη, είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Μία ισχυρή κρατική τράπεζα»
Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά τον αναμενόμενο νέο κύκλο συγχωνεύσεων θα παραμείνει «μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο με τρείς ιδιωτικές τράπεζες».
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στον κλάδο θα βελτιώνεται καθώς η χώρα θα εξέρχεται της κρίσης και ότι οι αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για δανεισμό το δυνατόν συντομότερα, αλλά απέκλεισε έκδοση ομολόγων το 2010.
«Θα το κάνουμε όταν θα είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία».
«Η χρεοκοπία δεν είναι λύση»
Η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αδυνάτους εν μέσω ύφεσης της οικονομίας, είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα. Όλες οι τιτάνιες προσπάθειες που κάναμε τον τελευταίο χρόνο στόχο έχουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ Economic Club της Νέας Υόρκης.
«Αλλά η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση ούτε για την Ευρώπη. Η Ευρώπη, σήμερα, έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία της Ελλάδας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων.
«Ισως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, η μεγαλύτερη ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε ότι οι περικοπές δεν επιβαρύνουν αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο σε μια ύφεση και δεν εξουδετερώνουν πιθανές αυξήσεις εισοδήματος».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να καταπολεμήσει την μαύρη οικονομία και την φοροδιαφυγή.
Επαφές του κ. Παπανδρέου
Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός, ενώ σήμερα στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.
Στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκιουλ και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της συνεργασίας τους. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο πως οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου συμφώνησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο.
Κατά τη συνάντηση επί τάπητος τέθηκε και το Κυπριακό. Από την τουρκική πλευρά εκφράστηκε η βούληση "να δούμε πρόοδο σύντομα στο Κυπριακό».
Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Επίσης, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, κ. Μπερίσα. «Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε δει ότι υπάρχει μια καλή σχέση. Το επιβεβαίωσε και ο κ. Μπερίσα. Η αίσθησή του είναι ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο» τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία. «Για άλλη μια φορά, επισημάναμε ότι διαπιστώνουμε αύξηση του εθνικισμού και προειδοποιήσαμε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και από την πλευρά της Αλβανίας ώστε να μην έχουμε εδώ άλλες συνέπειες και μη δούμε αύξηση τέτοιων αισθημάτων, εκδηλώσεων και στην Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που το παίρνουν πάρα πολύ σοβαρά και το επισημάναμε σε όλους τους τόνους απέναντι στην αλβανική πλευρά. Κοινή όμως ήταν η διαπίστωση ότι οι διμερείς μας σχέσεις έχουν φτάσει σ' ένα πολύ καλό επίπεδο και αυτό το επίπεδο πρέπει να διατηρηθεί . Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και εντάσσεται και στη γενική άποψή μας για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλης της περιοχής με την ατζέντα 2014. Τονίσαμε βεβαίως ότι αναμένουμε από την Αλβανία μέσα σ' αυτή την ευρωπαϊκή πορεία να υλοποιήσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και συνδέονται και με την ευρωπαϊκή της πορεία».
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξη στις προσπάθειές του, ιδιαίτερα και των τελευταίων προτάσεων που υπέβαλε. «Συντονισμός των θέσεων, συντονισμός και στην προώθηση αυτών των θέσεων εδώ στη Γενική Συνέλευση, αλλά και γενικά σε όλες τις επαφές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου