Πρόσβαση στον ευρωπαικούς δορυφόρους Helios αποκτούν οι ΕΕΔ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του επίγειου δορυφορικού σταθμού στην Τανάγρα, μέσω του οποίου τα στρατιωτικά επιτελεία θα δέχονται έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών για την ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Ελλάδα είναι συνιδιοκτήτης του προγράμματος μαζί με άλλες 14 χώρες, καταβάλοντας 120 εκατομμύρια ευρώ ως αντίτιμο.
Οι εργασίες στην Τανάγρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ στη Γαλλία οι τεχνικοί προετοιμάζουν τις δορυφορικές συνδέσεις με την Αθήνα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», από τον Σεπτέμβριο οι ΕΕΔ θα λαμβάνουν επί 24-ωρη βάση εικόνα από τους δορυφόρους Helios IIA και Helios IIB.
Astrium Satellites artist's concept
Το πρόγραμμα αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα την ικανότητα των ΕΕΔ στον τομέα της πληροφόρησης. Οι πληροφορίες από τους δορυφόρους θα χρησιμοποιηθούν εκτός των στρατιωτικών αναγκών και για την πολιτικλή χρήση, όπως για παράδειγμα στην πρόληψη φυσικών καταστροφών ή στην καταστολή μιας πυρκαγιάς.
Ο επίγειος σταθμός στην Τανάγρα αποτελείται από τρεις κτιριακές εγκαταστάσεις, στις οποίες στεγάζονται η διοίκηση, ο επιχειρησιακός τομέας, και ο τομέας λήψης, επεξεργασίας και ανάλυσης. Η κεραία αποτελεί αυτόνομη εγκατάσταση.
Η Ελλάδα έχει δηλώσει και συμμετοχή στο πρόγραμμα MUSIS, διάδοχο των σημερινών δορυφορικών συστημάτων στην Ευρώπη, το οποίο αναμένεται να είναι λειτουργικό περί το 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου