Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Ο «μπαμπάς» του Βlackberry είναι από την Πόλη


απο ΤΑ ΝΕΑ  13/8/2010

Ο Μιχάλης- Μάικ  Λαζαρίδης είναι 49 ετών  και βρίσκεται στη 437η  έβδομη θέση της λίστας  με τους πιο πλούσιους  ανθρώπους στον κόσμο  έχοντας προσωπική  περιουσία 2,2 δισ.  δολάρια
Οταν ήταν τεσσάρων χρονών έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά του για να αναζητήσει καλύτερη τύχη στο Οντάριο του Καναδά. Στα δώδεκά του, ο Μιχάλης ή Μάικ Λαζαρίδης πήρε το πρώτο του βραβείο καθώς
κατάφερε να διαβάσει όλα τα επιστημονικά βιβλία της τοπικής βιβλιοθήκης. Το 1989 ίδρυσε μαζί με τον James Βalsillie την εταιρεία Research Ιn Μotion (RΙΜ), πιο γνωστή ως κατασκευάστρια των Βlackberry.

Oι προκλήσεις δεν σταματούν για το «χαϊδεμένο παιδί» της ακαδημαϊκής κοινότητας του Καναδά. Το νέο Βlackberry Τorch που από τις 12 Αυγούστου βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων στις ΗΠΑ φιλοδοξεί να κερδίσει πόντους στη μάχη των έξυπνων κινητών που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάχη διόλου ευκαταφρόνητη, μια που απέναντί του βρίσκονται κολοσσοί όπως η Αpple με το iΡhone και η Google με το λογισμικό Αndroid.

Το λογισμικό που χρησιμοποιούν τα Βlackberry για την κωδικοποίηση των πληροφοριών που παίρνουν από το Ιnternet έχει δεχθεί σοβαρότατη κριτική. Τόσο έντονη που σε κάποιες χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, οι κυβερνήσεις απαιτούν απαγόρευση της χρήσης τους, μια που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων. Πάντως ο Μ. Λαζαρίδης δεν φοβάται να ρίξει γροθιά στο μαχαίρι. «Αν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να διαχειριστούν το Ιnternet, τότε πρέπει να το κλείσουν» δήλωσε πρόσφατα, προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα ότι το θέμα της κωδικοποίησης των δεδομένων δεν αφορά μόνο το Βlackberry αλλά ολόκληρο το Διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται ότι ήρθε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και τα Βlackberry θα λειτουργούν κανονικά στη χώρα, παρότι οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Η ζωή του Μιχάλη Λαζαρίδη αρχίζει 14 Μαρτίου 1961 στην Πόλη, παιδί ελλήνων που κατάγονται από τον Πόντο. Το 1966 ο πατέρας του, υφασματέμπορος στην Κωνσταντινούπολη, αναζήτησε καλύτερη τύχη στον Καναδά πιάνοντας δουλειά στην Chrysler. Η μητέρα του δούλευε ράφτρα. Από μικρός έδειξε δείγματα ευφυΐας και όταν οι συνομήλικοί του ασχολούνταν με τα σπορ, εκείνος έκανε πειράματα φυσικοχημείας. Το 1979 ο Ελληνας, όπως τον αποκαλούσαν, άρχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο, τις οποίες όμως δεν τελείωσε ποτέ. Λίγο πριν πάρει το πτυχίο του, το 1984, άφησε το πανεπιστήμιο για να ιδρύσει τη RΙΜ.

Η ιδέα του Βlackberry υπήρχε από τότε στο μυαλό του και στις αρχές του 1990 τα πρώτα μοντέλαπρόγονοι της σημερινής συσκευής - έκαναν την εμφάνισή τους, βασιζόμενος στα πρωτόγονα τότε δίκτυα επικοινωνίας. Η μεγάλη εμπορική επιτυχία ήλθε το 1997, όταν το πρώτο μικρό και εύχρηστο Βlackberry έκανε την εμφάνισή του δίνοντας πρόσβαση στα εταιρικά email από οπουδήποτε και αν βρισκόταν ο κάτοχός του. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης και ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για την κυριαρχία των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) στην αγορά. Σήμερα, κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη πωλούνται σχεδόν 15 εκατ. έξυπνα τηλέφωνα, ενώ η συγκεκριμένη αγορά γνωρίζει άνοδο της τάξης του 41% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Νielsen, το Βlackberry έχει τα πρωτεία στην αγορά πραγματοποιώντας το 33% των πωλήσεων. Το 27% είναι συσκευές που λειτουργούν με το λογισμικό Αndroid της Google, το 23% είναι iΡhones και το υπόλοιπο μερίδιο ανήκει σε μοντέλα της Νokia. Η άνοδος του iΡhone αλλά και η είσοδος της Google στην αγορά έχουν προβληματίσει τη RΙΜ, που βλέπει ότι οι ανταγωνιστές της κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας. Γι΄ αυτό λανσάρισε το Βlackberry 9800 Τorch, το οποίο φιλοδοξεί να είναι μια εύχρηστη και απλή συσκευή προσφέροντας, εκτός από άμεση πρόσβαση στο email, γρήγορη πλοήγηση στο Ιnternet και άμεση χρήση των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook. Ο Λαζαρίδης πάντως δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά κατά των ανταγωνιστών του. Πρόσφατα μάλιστα κατηγόρησε την Αpple ότι οι εφαρμογές της απορροφούν μεγάλο μέρος του εύρους δικτύου (bandwidth) και αποτελούν κίνδυνο για τις παγκόσμιες επικοινωνίες. Η κόντρα συνεχίστηκε όταν η Αpple χρησιμοποίησε συσκευές Βlackberry για να δείξει ότι το πρόβλημα λήψης που αντιμετωπίζει το καινούργιο iΡhone 4 συναντάται και σε άλλα κινητά τηλέφωνα. Ο «πατέρας» του Βlackberry δεν χαρίστηκε στον ανταγωνιστή του, κατηγορώντας την Αpple ότι επιδιώκει να διαστρεβλώσει την αντίληψη του κοινού και αποκαλώντας φιάσκο την όλη υπόθεση.

Εκτός όμως από την εικόνα του σκληρού επιχειρηματία, ο Λαζαρίδης δεν κρύβει την αγάπη του για την επιστήμη, την οποία αποδεικνύει και έμπρακτα πραγματοποιώντας μεγάλου ύψους δωρεές σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το 2000 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ρerimeter για τη Θεωρητική Φυσική δωρίζοντας 100 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία και πείθοντας άλλα στελέχη της RΙΜ να δώσουν άλλα τόσα χρήματα. Το ινστιτούτο αποκαλείται και «θερμοκήπιο της νέας Φυσικής» και επιτρέπει σε εκατοντάδες επιστήμονες να κάνουν ανεξάρτητη έρευνα χωρίς περιορισμούς. Η επιτυχία του εγχειρήματος επιβεβαιώθηκε όταν ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ αποδέχθηκε την πρόσκληση και πήρε έδρα καθηγητή.

Το 2004 μαζί με τη γυναίκα του έδωσαν 33,3 εκατ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Waterloo για έρευνα σχετικά με τους κβαντικούς υπολογιστές, ενώ ένα χρόνο αργότερα έδωσε επιπλέον 17,2 εκατ. δολάρια για τον ίδιο σκοπό. Ο Μ. Λαζαρίδης θεωρεί ότι οι δωρεές του προς την επιστήμη γίνονται επειδή καταλαβαίνει πως η επιτυχία του βασίζεται σε ανακαλύψεις που έγιναν πριν από 50 ή 100 χρόνια. Παράλληλα, δεν ξεχνά την καταγωγή του ούτε αποποιείται την ελληνική του υπηκοότητα. Αν και- σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων- του έγινε πρόταση να αποκτήσει τουρκικό διαβατήριο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου