Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Γιατί θέλουν τα κοιτάσματα της Ελασσόνας; Tης ΔΡΑΜΑΣ είναι ποιο μεγάλα ?

από το ίχνος





Οι περιοχές γύρω από την Ελασσόνα έχουν κοιτάσματα χρωμίτη, θειούχα μεταλλεύματα, αμίαντο, ιλμενίτη και κοιτάσματα λιγνίτη. 
 
Ιλμενίτης (FeTiO3) Ένα ορυκτό - κλειδί για τη σεληνιακή βάση Αποτελεί συστατικό πυριγενών πετρωμάτων, όπως ο γρανίτης, ο γάββρος και ο κιμπερλίτης. Στα πετρώματα αυτά αποτελεί πρωτογενές ορυκτό, σχηματίζει, όμως, αυτόνομα κοιτάσματα με την διαδικασία του μαγματικού διαχωρισμού: Κατά την διαδικασία στερεοποίησης, οι κρύσταλλοι του ιλμενίτη, λόγω της υψηλής τους πυκνότητας, καθιζάνουν στο τήγμα, στο οποίο κρυσταλλώνονται σχεδόν πρώτοι. Ανευρίσκεται, επίσης, σε ορισμένες αμμώδεις αποθέσεις, σε κοκκώδη μορφή.
Λόγω της προέλευσής του συνδέεται με μαγνητίτη, αιματίτη, ρουτίλιο, πυροτίτη και απατίτη. Αποτελεί σημαντικό μετάλλευμα τιτανίου και ανευρίσκεται σε πολλά σημεία του πλανήτη:





Προσπάθειες εντοπισμού


Eτσι, αυτό που προσπαθούν οι ερευνητές να εντοπίσουν είναι περιοχές πλούσιες σε ιλμενίτη, ένα ορυκτό που έχει ανιχνευθεί σε δείγματα του σεληνιακού εδάφους. Παρουσιάζει ιδιότητες που θα ήταν χρήσιμες για την κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης αναφέρει ο Mπρους Xάπκε, του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ένας εκ των ερευνητών του σχετικού προγράμματος της NASA. O ιλμενίτης είναι μετάλλευμα που περιέχει οξυγόνο το οποίο θα μπορούσε να διοχετευθεί στη σεληνιακή βάση και επιπλέον, υδρογόνο και ήλιο που προέρχονται από τον ηλιακό άνεμο και εάν απομονωθούν θα μπορούσαν θερμαινόμενα να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Aκόμη και η μεταφορά ενός κιλού χάλυβα στο διάστημα θα στοίχιζε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια λεει ο καθηγητής Kόλιν Πίλιγκερ επικεφαλής της αποστολής του ρομποτικού εξερευνητή Beagle 2 στον Aρη. Δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να δημιουργηθούν τούβλα και κονίαμα από τους σεληνιακούς βράχους, ενώ ο ιλμενίτης θα μας παρείχε τον ανεφοδιασμό σε τιτάνιο, ενός ελαφρού ισχυρού μετάλλου και σιδήρου εξηγεί ο ίδιος. O ιλμενίτης εντοπίστηκε σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και σε διάφορες περιοχές τις οποίες επισκέφθηκαν οι αστροναύτες των αποστολών Apollo πριν από περίπου τρεις δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου