Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ







Τέσσερις αυτοκτονίες λόγω της οικονομικής κρίσης

04/05/2010  16:10 πρώτο θέμα

Η  απόγνωση από τα αβάσταχτα  προβλήματα που τους προκάλεσε  η οικονομική κρίση, ήταν η  αιτία που έσπρωξε στον εκούσιο  θάνατο τέσσερις ανθρώπους μέσα  σε λίγες ώρες, σε διαφορετικά  σημεία της χώρας!

  • Στην  Βέροια, ένας 71χρονος συνταξιούχος οικοδόμος έβαλε τέλος στη ζωή του στήνοντας μια αυτοσχέδια αγχόνη στην μπασκέτα ενός γηπέδου κοντά στο σπίτι του. Στο σημείωμα που άφησε στους δικούς του, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να αντέξει άλλο τη σημερινή οικονομική κατάσταση και εξέφραζε την επιθυμία του να δωρίσει το σώμα του στην επιστήμη!
  • Στην  Παλαιοκώμη Ροδολίβους στις Σέρρες, ένας 49χρονος αγρότης πατέρας ανήλικων παιδιών βρέθηκε απαγχονισμένος στην πόρτα αντλιοστασίου έξω από το χωριό. Συγγενείς και φίλοι του κατέθεσαν ότι το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά και προσωπικά προβλήματα, ενώ ο ιατροδικαστής απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
  • Στην Θεσσαλονίκη τα χρέη από τις πιστωτικές κάρτες οδήγησαν στην αυτοκτονία έναν 45χρονο οδηγό ταξί, ο οποίος απαγχονίστηκε μέσα στο διαμέρισμά του. Νωρίτερα, είχε τηλεφωνήσει σε φίλο του και του είχε αποκαλύψει τι σχεδίαζε να κάνει. Οι δύο αδελφές του έτρεξαν στο σπίτι, αλλά τον δεν πρόλαβαν ζωντανό. Δίπλα του ο 45χρονος είχε αφήσει ένα σημείωμα που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας του.
  • Στην Πάτρα, ένας 38χρονος φρουρός των φυλακών Αγίου Στεφάνου, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, αυτοπυροβολήθηκε με το υπηρεσιακό του όπλο αφήνοντας έναν φάκελο με επιστολή προς τους δικούς του. Μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείου του Ρίου όπου ξεψύχησε μετά από 36 ώρες.

Άλλες δύο αυτοκτονίες λόγω κρίσης

Δύο  ακόμη οικογένειες στο Ηράκλειο  και την Λαμία θρηνούν τον  οικειοθελή χαμό δικών τους  ανθρώπων, που έβαλαν τέλος στις  ζωές τους επειδή δεν μπορούσαν  να αντέξουν τα χρέη που  τους δημιούργησε η κακή οικονομική τους κατάσταση, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης!
Στο Ηράκλειο Κρήτης, τρία ανήλικα παιδιά έμειναν ορφανά, όταν ο πατέρας τους στήριξε στο μέτωπό του ένα κυνηγετικό όπλο και τράβηξε τη σκανδάλη… Ο 35χρονος ελεύθερος επαγγελματίας είχε πάρει δάνεια για να χτίσει σπίτι και για να αγοράσει αυτοκίνητο, αλλά οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά και δεν μπορούσε να ξεχρεώσει τις τράπεζες. Πριν από τον θάνατό του, είχε καταναλώσει αλκοόλ και είχε ενημερώσει φίλους και συγγενείς με μηνύματα γεμάτα υπονοούμενα στα κινητά τους.
* Στην  Λαμία, ο γιος ενός 59χρονου συνταξιούχου στρατιωτικού δοκίμασε το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του, όταν άνοιξε την πόρτα της αποθήκης στην επιχείρηση που διατηρεί και αντίκρισε τον πατέρα του να κρέμεται από μια αυτοσχέδια αγχόνη! Ο 59χρονος αυτόχειρας είχε αφήσει τρία σημειώματα στην οικογένειά του, με τα οποία εξηγούσε ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία ήταν οικονομικοί.





Λάρισα

Νέα αυτοκτονία λόγω της κρίσης!


23/11/2010  πρώτο θέμα
Νέα τραγωδία με θύμα έναν νέο άνθρωπο που δεν άντεξε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, συγκλονίζει αυτή τη φορά την Λάρισα… Ήταν η δεύτερη αυτοκτονία λόγω οικονομικών προβλημάτων στην θεσσαλική πόλη, σε διάστημα μόλις πέντε μηνών!

Ο αυτόχειρας ήταν ο ιδιοκτήτης ενός γνωστού δισκοπωλείου της Λάρισας και ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία της πόλης. Οι συγγενείς του τον βρήκαν νεκρό μέσα στο μαγαζί του την περασμένη Κυριακή και δίπλα του βρήκαν δύο σημειώματα τα οποία είχε αφήσει για να εξηγήσει τους λόγους που τον ανάγκασαν να βάλει τέλος στη ζωή του.
   
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δουλειές του άτυχου άνδρα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα χρέη. Τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, στάθηκαν αιτία να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα. Τον περασμένο Ιούνιο, άλλος ένας γνωστός ιδιοκτήτης νυχτερινού μαγαζιού είχε αυτοκτονήσει μέσα στο μαγαζί του, πάλι για τους ίδιους λόγους!




inews 19-11-2010
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...27ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΕ ΔΟΥΛΕΙΑ...

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ...ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ...Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ...ΚΑΙ ΑΠ'ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΥΤΕ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΟΣΟ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΧΙΑ ΘΑ ΠΕΙΝΑΝΕ...

Τέλος στη ζωή του έδωσε χθες το μεσημέρι ένας 27χρονος από χωριό της Πεδιάδος. Ο νεαρός, σύμφωνα με την Αστυνομία, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με καραμπίνα που κατείχε νόμιμα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα "Πατρίς", τον τελευταίο χρόνο ο νεαρός είχε μείνει άνεργος λόγω της οικονομικής κρίσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με κάποιες άλλες προσωπικές καταστάσεις, είχαν επηρεάσει την ψυχολογία του.

Χθες λίγο μετά τη μία το μεσημέρι αποσύρθηκε στο δωμάτιο του προκειμένου να κοιμηθεί. Το ίδιο έκαναν και οι γονείς του με τους οποίους έμενε. Μισή ώρα αργότερα πετάχτηκαν έντρομοι από το κρεβάτι καθώς ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για πυροβολισμό που προερχόταν από το υπνοδωμάτιο του γιου τους. Έσπευσαν να ανοίξουν την πόρτα, ήταν όμως κλειδωμένη. Αναγκάστηκαν να σπάσουν το τζάμι του παραθύρου για να μπουν στο δωμάτιο όπου και αντίκρισαν το γιο τους νεκρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 27χρονος είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο ζητούσε συγνώμη από τους γονείς του. Προανάκριση για την τραγική υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή των Μαλίων αυτοκτόνησε ένας 66χρονος επιχειρηματίας.

Εντωμεταξύ ώρες αγωνίας έζησαν χθες το πρωί περαστικοί στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου όταν ηλικιωμένος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Ο 76χρονος προσπάθησε να κρεμαστεί με σχοινί από δένδρο και μάλιστα ζήτησε τη βοήθεια νεαρού που έτυχε να περνάει από το σημείο. Στον τόπο κλήθηκαν διασώστες του ΕΚΑΒ και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που απομάκρυναν τον ηλικιωμένο, μεταφέροντάς τον στο νοσοκομείο.
 
 
 
  

Αυτοκτονία λόγω οικονομικής κρίσης στην Ξάνθη

Ξάνθη
Αυτοκτονία λόγω οικονομικής κρίσης στην Ξάνθη

Ένα, ακόμη, ανθρώπινο θύμα είχε η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, αυτή την φορά στην Ξάνθη… Πρόκειται για έναν 50χρονο οικογενειάρχη, πατέρα τριών παιδιών, που έβαλε τέλος στη ζωή του μην μπορώντας να αντέξει τα οικονομικά προβλήματα!
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο 50χρονος αγρότης από τη Γενησέα αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική δυσχέρεια και είχε απομονωθεί από τον κοινωνικό του περίγυρο… Ωστόσο, δεν έδειχνε να υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα κι έτσι κανείς από τους δικούς του και όσους τον γνώριζαν δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε στην αυτοχειρία.
Όμως, το βάρος φαίνεται πως είχε γίνει αβάσταχτο για τον άτυχο άνδρα, που φαίνεται πως σκεφτόταν επί ώρες το τέλος… Ήταν λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν πήρε τη μοιραία απόφαση και πήδησε στο κενό από το μπαλκόνι του 4ου ορόφου της πολυκατοικίας όπου διέμενε με την σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους.



Δύο αυτοκτονίες μέσα σε 48 ώρες λόγω κρίσης

Η οικονομική κρίση έσπρωξε  στον θάνατο δύο επιχειρηματίες σε απόσταση μόλις 150 μέτρων (!) στο κέντρο του Ηρακλείου! Και οι δύο έβαλαν τέλος στις ζωές τους με τον ίδιο τρόπο μέσα δύο ημέρες, σκορπίζοντας θλίψη και προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης.
Νέο  θύμα της κρίσης ήταν ένας  52χρονος ιδιοκτήτης καφενείου σε στοά κεντρικής πολυκατοικίας του Ηρακλείου, πατέρας μιας φοιτήτριας και ενός φαντάρου. Λίγη ώρα αφότου η σύζυγός του άνοιξε το κατάστημά τους στο ισόγειο της πολυκατοικίας όπου διέμεναν, αυτοπυροβολήθηκε στα σκαλιά του 5ου ορόφου. Δίπλα στον αυτόχειρα βρέθηκε ένα σημείωμα που άφησε, στο οποίο επικαλείται οικονομικούς λόγους που τον έσπρωξαν να τερματίσει την ζωή του.
Είχε  προηγηθεί ένας 62χρονος ιδιοκτήτης εστιατορίου που βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης, στην πλατεία Δασκαλογιάννη κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο του Ηρακλείου. Ο άτυχος επιχειρηματίας, που και αυτός ήταν πολύ γνωστός στην πόλη, αυτοκτόνησε με καραμπίνα στο εξοχικό του στη Μεσαρά την περασμένη Τετάρτη…



 alfavita
Αυτοκτονία λόγω οικονομικών προβλημάτων
23/11/2010 - 14:25
ΛΑΡΙΣΑ.
Νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του βρέθηκε προχθές Λαρισαίος επαγγελματίας, ο οποίος έθεσε τέρμα στη ζωή του.
Δύο ιδιόχειρα σημειώματα εξηγούσαν τους λόγους της πράξης του.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Λαρισαίος, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα δίσκων στο κέντρο της πόλης, αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα και υποχρεώσεις τις οποίες αδυνατούσε να καλύψει. Πρόκειται για τη δεύτερη αυτοκτονία λόγω οικονομικών προβλημάτων στη Λάρισα σε διάστημα 5 μηνών.
Δ. ΧΑΤΖ.

4/8/10  redflyplanet

Διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες ..... λόγω κρίσης !

Βαθιά, σε κάποια γωνία του μυαλού. Μια σκέψη επίμονη, μια ανησυχία μόνιμη, αλλά ανομολόγητη. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο να θέσει πρόωρα τέλος στη ζωή του, όμως η δυσμενής οικονομική συγκυρία, τα βαθιά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα δίνουν την τελευταία κρίσιμη ώθηση.

Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018), που λειτουργεί η ΜΚΟ Κλίμακα υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. «Εχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, εάν όχι τριπλασιαστεί», λέει χαρακτηριστικά ο κλινικός ψυχολόγος της Κλίμακας κ. Αρης Βιόλατζης, αναφέροντας ότι από περίπου μία την ημέρα που ήταν η συχνότητα των αυτοκτονιών το 2009, σήμερα έχουν ξεπεράσει τις δύο. Ακόμα χειρότερα: πρόκειται για τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, υποπολλαπλάσιες δηλαδή του πραγματικού αριθμού, μιας και οι θάνατοι αυτοί λόγω του ισχυρού ακόμα στίγματος καταγράφονται συνήθως ως δυστυχήματα.

Ραγδαία αύξηση έχει καταγραφεί και στα τηλεφωνήματα που δέχεται το 1018. Από 10 την ημέρα το 2009, έχουν φτάσει τα 25, με αυξητικές τάσεις όσο εισχωρούμε βαθύτερα στην κρίση. «Η αυτοκτονία είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, δεν μπορούμε δηλαδή να τη σχετίσουμε μόνο με την οικονομική κρίση. Ωστόσο, πέραν των ψυχολογικών λόγων, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε διαμορφώνει τη λειτουργία του ψυχικού μας οργάνου και μας ωθεί σε πράξεις». Το προφίλ των ανθρώπων που τηλεφωνούν ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό εκείνων που προχωρούν στο απονενοημένο διάβημα. «Είναι άνθρωποι μέσα στην παραγωγική διαδικασία, άνθρωποι με ευθύνες, οικονομικές υποχρεώσεις, οικογένειες, δάνεια. Είναι άνθρωποι που νιώθουν ότι χάνουν την ταυτότητά τους», εξηγεί ο κ. Βιόλατζης. «Ανδρες που δεν βγάζουν χρήματα ικανά να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους και αισθάνονται ότι χάνουν τον ρόλο τους. Ανθρωποι που ζουν μια κρίση ταυτότητας. Ανθρωποι πάντως που έχουν ήδη ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερο ευάλωτη στην αυτοκτονία είναι η ηλικιακή ομάδα των 35-55, ενώ οι άνδρες φαίνεται ότι επιλέγουν πιο «αποτελεσματικούς» τρόπους. Απαγχονισμός, φάρμακα, πυροβολισμός είναι οι τρεις συνηθέστερες μέθοδοι. Η αυτοκτονία πάντως είναι μια πολύ μοναχική πράξη και έχει μεγάλο πόνο, τονίζουν οι ειδικοί.
 
Της Λινας Γιανναρου


τύπος Κηφισιάς

Αυξάνουν οι αυτοκτονίες λόγω οικονομικής κρίσης


Ανεργία, ανασφάλεια, οικονομική κρίση. Λέξεις που στοιχειώνουν την καθημερινότητα όλων μας. Υπάρχει κάποιος που να μη φοβάται σήμερα για την επαγγελματική του αποκατάσταση; Ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες σε μια κοινωνία που - έτσι κι αλλιώς – σε «μετράει» με τον χάρακα του ‘Πόσο πετυχημένος είσαι’ και του ‘Πόσα βγάζεις’, από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη και πλέον ταλαιπωρεί και την Ελλάδα;

Δυστυχώς, τα περιστατικά που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο. Στην Κρήτη, εννιά επιχειρηματίες αυτοκτόνησαν μέσα στο 2010 λόγω χρεών. Στην Καλλιθέα, 40χρονος άνεργος οικογενειάρχης σκότωσε τη γυναίκα του και στη συνέχεια έπεσε από το μπαλκόνι αγκαλιά με τα δυο του μωρά. Στα Γιάννενα, 37χρονος μουσικός, παντρεμένος με δυο παιδιά, αυτοκτόνησε πέφτοντας σε χαράδρα κοντά στο σπίτι του. Είναι ελάχιστες από τις αρκετές περιπτώσεις αυτοχείρων λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας (στην Αθήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Βέροια, Σέρρες κ.α.).
Η πραγματικότητα πάνω από τα επίσημα στατιστικά

Μιλάμε πάντα για περιπτώσεις αυτοκτονιών που συνδέονται άμεσα με την εργασιακή ανασφάλεια, που δηλαδή ο βασικός λόγος που συνέβησαν ήταν η απόλυση, η μακροχρόνια ανεργία και τα χρέη. Οι περιπτώσεις αυτοχειρίας που δεν έχουν την ανασφάλεια λόγω οικονομικής κρίσης ως κύρια αιτία τους, αλλά σαν μια από τις κύριες, είναι πολύ περισσότερες. Σε αυτές τις αυτοκτονίες, η απόλυση συσσωρεύεται σε άλλες αιτίες κατάθλιψης όπως προσωπικά προβλήματα σχέσεων, ευρύτερα προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Κανείς δε μπορεί να «μετρήσει» με ακρίβεια ποια αιτία βαραίνει περισσότερο στην απόφαση ενός αυτόχειρα, είναι όμως βέβαιο ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας για λόγους εργασιακού φόβου είναι πολύ περισσότερες από όσες λένε επίσημα τα στατιστικά στοιχεία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγραφεί 59.000 αυτοκτονίες, οι οποίες οφείλονται σε οικονομικούς λόγους στην συντριπτική πλειοψηφία τους.  
Το φαινόμενο δεν είναι πλέον μακρινό και άγνωστο. Χτύπησε την πόρτα μας, όπως φαίνεται από την αυτοκτονία 35χρονου δημότη Κηφισιάς, ο οποίος λίγες ημέρες πριν είχε απολυθεί, είχε παρατηθεί - η παραίτηση πολλές φορές είναι ένα θολό τοπίο - από το σούπερ μάρκετ στο οποίο δούλευε. Ο άτυχος νέος, είχε βεβαρυμένο ιατρικό παρελθόν, η επαγγελματική του αστοχία συνέπεσε με προσωπική απογοήτευση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, έτσι έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από ταράτσα μεγάλου πολυκαταστήματος.

Ανεργία-αυτοκτονίες-αλκοολισμός και χρήση ναρκωτικών

Τα τραγικά περιστατικά σαν το παραπάνω θα αυξηθούν δραματικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν οι FINANCIAL TIMES, υπολογίζει πώς μια αύξηση της ανεργίας κατά 4% συνεπάγεται αντίστοιχη άνοδο των αυτοκτονιών και των δολοφονιών κατά 6%, αλλά και της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών κατά 28%! Τα γεγονότα στην FRANCE TELECOM αλλά και στην «κομμουνιστική» επιχείρηση της FOXCONN στην Κίνα ‘δείχνουν’ το μέλλον: Στον γαλλικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών, 23 εργαζόμενοι από το 2009, αυτοκτόνησαν λόγω του εργασιακού στρες που απορρέει από την αδιάκοπη πίεση για επίτευξη στόχων πωλήσεων. Η αλλαγή στο διοικητικό σχήμα της γαλλικής πολυεθνικής δεν έχει ακόμα αποδώσει, αφού τα συνδικάτα μιλούν για ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, που σε συνδυασμό με περικοπές θέσεων θα φέρουν ακόμα βαρύτερες συνέπειες για τους εργαζόμενους. Αλλά και στην Κίνα, στη χώρα όπου η απεργία είναι παράνομη στο όνομα του κομμουνισμού, η FOXCONN, ο κολοσσός της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, που κατασκευάζει τα ipod και ipad για την APPLE, αντιμετώπισε 10 αυτοκτονίες μέσα στο 2010. Το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρίας αναγκάζει τους εργαζομένους της να υπογράψουν σύμβαση πως δεν θα αυτοκτονήσουν, δεν έχει βελτιώσει την κατάσταση.
Η Ελλάδα, η οποία σαν χώρα στερείται οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής, με ή χωρίς οικονομική κρίση, θα αντιμετωπίσει τα παραπάνω αυτά φαινόμενα σε πρωτοφανή έξαρση. Σύμφωνα με την κ. Μαρία Πρωτοπαπά, ψυχολόγο και μέλος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Εταιρείας, τα ψυχοσωματικά προβλήματα που συνδέονται με το στρες και την ψυχολογική ένταση έχουν αυξηθεί κατά 20% και αφορούν γυναίκες άνω των 40 ετών, επιχειρηματίες, υψηλόμισθους, αλλά και μισθωτούς μέτριου ή χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και έχουν ανάγκη στήριξης, όμως αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Αν το κράτος δείξει αδιαφορία για τα άτομα αυτά, τότε μιλάμε για μια βραδυφλεγή βόμβα μέσα στον κοινωνικό ιστό, η οποία θα σκάσει με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Υπάρχει ελπίδα;
Μπροστά στο νέο λοιπόν αυτό κοινωνικό φαινόμενο, είμαστε απροστάτευτοι; Έχουμε εν τέλει υπογράψει τη θανατική μας καταδίκη και αργοπεθαίνουμε; Έχουμε επιλογές, στο βαθμό βέβαια που μπορούμε να επεμβαίνουμε ατομικά σε κοινωνικά ζητήματα που απαιτούν συλλογικές λύσεις. Μια επιλογή είναι λόγου χάρη, να συμμετέχουμε στο σεμινάριο που διοργανώνουν μάνατζερς και στελέχη επιχειρήσεων, με θέμα ‘Η ψυχολογία της απόλυσης’, στο οποίο διοικητικά στελέχη πολυεθνικών, τραπεζών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων θα συζητήσουν για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να …απολύσεις κάποιον, χωρίς να του δημιουργήσεις ψυχολογικά προβλήματα. Μια άλλη επιλογή, σαφώς καλύτερη κατά τη γνώμη μου, είναι ο καθημερινός αγώνας για την ανατροπή των μικρών και μεγαλύτερων προβλημάτων που μας ταλανίζουν. Η αντίσταση απέναντι σε πολιτικές του κράτους ή των μεγάλων επιχειρήσεων μπορεί να μην είναι πάντα επιτυχημένος, μπορεί όμως να κάνει πιο αισιόδοξο αυτόν που την επιτελεί. Η παραίτηση άλλωστε από τα προβλήματα, τα οποία φαίνονται άλυτα, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας παραγωγής κατάθλιψης.
Την ίδια στιγμή, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε ξανά συλλογικές διαδικασίες για να ζούμε, να διασκεδάζουμε, να τρώμε. Το να ξεπερνάμε τα προβλήματα της εργασιακής μας ανασφάλειας μέσα από τη συζήτηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι ανεκτίμητο, το να μπορούμε να εξοικονομούμε χρήματα μέσα από κοινή σίτιση με φίλους, το να διασκεδάζουμε οικονομικά και κυρίως, αυθεντικά, αναβιώνοντας την παράδοση της γειτονιάς, είναι λύσεις που δεν θα μας προτείνει κανένα ΔΝΤ και καμιά κυβέρνηση. Απέναντι στα ατομικά προβλήματα ας αντιτάξουμε τον συλλογικό αγώνα για τη λύση τους. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι τελικά ο μεγαλύτερος και ο υπουλότερος εχθρός μας, μπροστά τους η τρόϊκα δείχνει αγγελούδι. Ας μην τον υποτιμάμε.


 15 Αυγούστου 2010  spindoc
O αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα είναι πιθανό να αυξηθεί κατακόρυφα το 2010, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης,  σύμφωνα με την οργάνωση «Κλίμακα«. Η οργάνωση που ιδρύθηκε το 2000, είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στην διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Όπως μεταδίδει το Associated Press (AP) από την ΑΘήνα, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης δήλωσαν ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους τριπλασιάσθηκαν οι κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους να είναι διπλάσιος από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του 2008, όταν καταγράφηκαν 366 αυτοκτονίες.
Τα επίσημα στοιχεία για το 2010 θα δημοσιευθούν το 2011, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο πρόεδρος της Κλίμακας, ψυχίατρος, Κυριάκος Κατσαδώρος, δήλωσε ότι τον περασμένο χρόνο το hot line της οργάνωσης ελάμβανε κατά μέσο όρο οκτώ τηλεφωνήματα την ημέρα. «Τώρα λαμβάνουμε από 15 έως 35 τηλεφωνήματα».
» Η τάση χειροτερεύει. Από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει το τρέχον έτος, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει διπλασιασθεί», πρόσθεσε ο κ. Κατασαδώρος.
Ο έλληνας ψυχίατρος τόνισε ότι οι αυτοκτονίες οφείλονται σε πολλούς και διάφορους παράγοντες. Όμως υπάρχει μια «σαφής αύξηση» σε αυτούς που ζητούν βοήθεια λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Κυρίως σε θέματα χρέους και ανεργίας.
Η Κλίμακα απασχολεί περίπου 170 εργαζόμενους. Το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων του φορέα χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από την Δ/νση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ), το Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Προστασίας και χορηγούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου