Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τι σημαίνει μόνιμος μηχανισμός στήριξης - πτώχευσης


απο το ιστολόγιο του Γιώργου Καισάριου Market-Talk




Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου έγινε μια διάλεξη στο ΚΕΦΙΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – είναι ένα think tank ανεξάρτητο της  Φιλελεύθερης Συμμαχίας) από το Καθηγητή Πάνο Καζάκο με θέμα:Απώλεια Εθνικής Κυριαρχίας και Οικονομική Αποτελεσματικότητα.
Σε αυτή τη συζήτηση είπαμε πολλά και είχα και την ευκαιρία να κάνω αρκετές ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων, ρώτησα το καθηγητή τι ακριβώς είναι αυτό που διαβάζουμε στα Ελληνικά έντυπα μέσα που ονομάζουμε μόνιμο  μηχανισμό στήριξης/ πτώχευσης κτλ.
Η απάντηση που πήρα συνοψίζεται στα ακόλουθα:
Στο Ευρωπαϊκό πτωχευτικό δίκαιο, έχει επικρατήσει να υπαρχει απόλυτη πλειοψηφία εκ μέρους των πιστωτών για να μπορεί να γίνει μια αναδιοργάνωση του χρέους στις ιδιωτικές εταιρείες,
Αυτό σημαίνει ότι αν διαφωνεί έστω ένας πιστωτής, τότε το σχέδιο αναδιάρθρωσης μπλοκάρεται.
Κατά το Αμερικανικό πτωχευτικό δίκιο όμως, αρκεί να συναινέσει η απλή πλειοψηφία και οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους.
Η κυρία Μέρκελ λοιπόν θέλει να φτιαχτούν κανόνες πτώχευσης των κρατών όπου η απλή πλειοψηφίαθα μπορεί να αποφασίσει για όλους.
Η κυρία Μέρκελ λοιπόν θέλει να φτιαχτούν κανόνες πτώχευσης κρατών που να είναι στα πρότυπα των Αμερικανικών κανόνων.
Αυτό για την περίπτωση μας σημαίνει ότι ένα κούρεμα μπορεί να γίνει με την απλή πλειοψηφία και όχι κατ ανάγκη να συμφωνούν το 100% των εμπλεκομένων.
Αυτό για μένα σημαίνει ότι, αρκεί η Γερμανία και Γαλλία να πάρουν αυτή την απόφαση (με μερικούς φίλους ακόμα) και θα είναι πολύ εύκολη υπόθεση ένα κούρεμα στα Ελληνικά ομόλογα.
Για όσους ακόμα δεν θέλουν να το καταλάβουν, σημαίνει ότι η κυρία Μέρκελ δουλεύει για μας!!

Στο ΚΕΦΙΜ συνήθως δεν έρχονται γνωστές προσωπικότητες. Αλλά αυτή τη φορά είχαμε μια έκπληξη.
Εμφανίστηκε λοιπόν ο κύριος Παναγιώτης Γεννηματάς. Που παρεμπίπτοντος μου είπε ότι είδε το video μου και συμφωνεί 100% με τα όσα είπα.
Και βέβαια δεν μπορούσα να μην βγάλω και μια αναμνηστική φωτογραφία. Στην πιο κάτω φωτογραφία ο εκδότης σας με τον κύριο Γεννηματά.
image


Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου