Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΑΥΣΤΡΙΑ: Θα στέλνουν πάλι πίσω τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

από τα ΝΕΑ,

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Maria Fekter
 
Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα αποφάσισε να τηρήσει η αυστριακή κυβέρνηση, εµµένοντας στην τήρηση κατά γράµµα της συµφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» που προβλέπει την επαναπροώθηση προσφύγων στη χώρα µας, από την ώρα που αποτελεί τον πρώτο σταθµό εισόδου τους στην Ε.Ε.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες από την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών µε αφορµή πρόσφατη απόφαση του Συνταγµατικού Δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο είχε κρίνει ως αντισυνταγµατική την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα ύστερα από προσφυγή µιας Αφγανής µε τρία ανήλικα παιδιά. 


Για την επιλογή της αυτή, η αυστριακή κυβέρνηση θα ενηµερώσει σχετικά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων. Οπως ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ θα εξετάζονται κατά περίπτωση τα αιτήµατα ασύλου από πρόσφυγες, ενώ επισήµανε πως υπάρχει σε κάθε περίπτωση στήριξη στην Ελλάδα µέσω της παροχής τεχνογνωσίας για την υποδοχή προσφύγων.

Ωστόσο, το αυστριακό Συνταγµατικό Δικαστήριο στην επίµαχη απόφασή του τασσόταν κατά των επαναπροωθήσεων «λόγω της αναµφισβήτητα δύσκολης κατάστασης στην περίθαλψη αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα». Στο µεταξύ και ο ειδικός εντεταλµένος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα, αυστριακός Μάνφρεντ Νόβακ είχε επισηµάνει πως δεν πρέπει να είναι «η Ελλάδα η µόνη που σηκώνει το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη» ενώ είχε ζητήσει «να διακοπεί άµεσα η επαναπροώθησή τους προς την Ελλάδα».

Σηµειώνεται ότι το πρόβληµα είναι δραµατικό για την Ελλάδα καθώς, σύµφωνα µε τα στοιχεία των αστυνοµικών αρχών, κάθε χρόνο συλλαµβάνονται στη χώρα περίπου 140.000 λαθροµετανάστες. Ωστόσο, οι εκτιµήσεις αναφέρουν πως από αυτούς που εισέρχονται παράνοµα στη χώρα µόλις ένας στους επτά συλλαµβάνεται, γεγονός που οδηγεί στο συµπέρασµα ότι ετησίως ο αριθµός τους ξεπερνά τις 700.000

– για το 2010 παρότι ο αριθµός εισόδου παράνοµων αλλοδαπών µειώθηκε περίπου κατά 70% από τα νησιά, αυξήθηκε κατά 350% από τον Εβρο.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου και παρά τη συµφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» αρκετές χώρες έχουν αναγνωρίσει πως εάν εφαρµοστούν στο ακέραιο οι διατάξεις της για επαναπροωθήσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να επωµιστεί τεράστιο βάρος µε δεδοµένο πως πρόκειται για µία από τις βασικές πύλες από τις οποίες εισέρχονται αλλοδαποί χωρίς χαρτιά.

Ετσι, κάποιες χώρες –µεταξύ των οποίων Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και Σουηδία – έχουν σταµατήσει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Η στάση της Τουρκίας

Από την πλευρά της Ελλάδας έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί αντιδράσεις για τη συµφωνία και επιδιώκεται το ζήτηµα της εισόδου προσφύγων στη χώρα να αντιµετωπιστεί ως ευρωπαϊκό και όχι ως ελληνικό. Στο πλαίσιο αυτό, ασκείται µεγάλη πίεση προς τα κοινοτικά όργανα και για τη στάση της Τουρκίας από την οποία προέρχονται τις περισσότερες φορές οι λαθροµετανάστες. 


BRAVO YIORGOS!!!!


1 σχόλιο:

  1. To 2011 επιταχύνεται η υποταγή της χώρας μας στους ξένους,και δεν υπάρχει καμιά έντονη διαμαρτυρία.Τι περιμένουμε,σε τι ωφελεί να γράφουμε και να συζητάμε μεταξύ μας τέτοιο εξευτελισμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή